Güney Kore sineması sever miyiz Ötekisinema okurları? Çok severiz. Peki zaman yolculuğu? Her daim merakımızı cezbetmiştir bu tema, zaman yolculuğu içeren bir bilimkurgu seyredip de filmi kötüleyen kimseye rastlamadım. O zaman bu konuya odaklanan Güney Kore yapımı bir filmin kötü olması çok beklenemez, değil mi? Ne yazık ki bu formül bu sefer pek de umulan sonuca ulaşmıyor. 2013 yapımı 11 A.M. kötü olmasa da vasatı geçemeyen bir bilimkurgu filmi olarak karşımıza çıkmakta.

Öteki Sinema için yazan: Yigilante Kocagöz

11 A.M., yakın gelecekte Rusya yakınlarındaki bir denizaltı laboratuvarında geçiyor. Genç bilimadamı Woo-seok, karısının ölümünden sonra kendini zaman yolculuğu çalışmalarına vermiş bir fizikçidir. Yaptığı hesaplamalarla zaman yolculuğunun mümkün olduğunu gösteren Woo-seok çok uluslu bazı şirketleri tavlar ve kendine okyanus derinliğinde bir araştırma laboratuvarı inşa ettirmeyi başarır. Üç yıllık yoğun bir çalışmanın ardından denekleri geleceğe gönderip sonra geri gelmelerini sağlayacak ilk düzenek tamamlanır. Yatırımcıların mevcut ödeneği arttırmaları için ilk test sürüşünü yapmaya gönüllü olan Woo-seok, asistanı Young-eun ile 24 saat sonrasına gidecek, orada 15 dakika kaldıktan sonra da geri dönecektir. Deney planlandığı gibi başlar ve Woo-seok ile Young-eun sabah saat 11.00’de bir gün sonrasına ışınlanırlar. Yolculuk başarıyla gerçekleşir, ancak denekleri geldikleri bu yeni zaman diliminde büyük bir sürpriz beklemektedir. Deneyin hedef tarihi olan bir gün sonrasında tüm laboratuvar büyük bir yangında kül olmakta, dev sualtı tesisindeki odalar birer birer patlamaktadır. Laboratuvar ekibinin neredeyse tamamı katledilmiştir ve gizemli bir şahıs gelecekten gelenlere de saldırmaktadır. İki denek kendilerini büyük güçlükle zaman makinesine geri atar ve bir gün önceye dönmeyi başarır. Bu andan itibaren Woo-seok ve Young-eun’un laboratuvarda gerçekleşecek felaketi çözmek için sadece 24 saatleri vardır.

11AMelfilm.com-11-a-m-273200

Filmin alışıldık zaman yolculuğu filmlerinden biraz farklı bir şablonu izlediğini fark etmişsinizdir. 11 A.M. durmadan zamanda çekirge gibi zıpladığımız türden bir film değil. Zaten hikaye daha en başından 24 saatlik bir zaman diliminde geçeceğini ve kurgusal zaman makinesinin işleyebilmesi için 48 saat şarj edilmek zorunda olduğunu söylüyor, yani ne kadar istesek de birden fazla yolculuk mümkün değil. Bu sebeple filmi izlerken oyuncağı elinden alınmış bir çocuk gibi hissetmeniz oldukça doğal. Gene de filme yapmaya çalıştığı şey için şans vermeyi sürdürüyor ve bir gerilim filmi olma çabasını sabırla seyrediyoruz. Ne var ki 11 A.M. bu konuda çok başarılı bir performans sergileyemiyor. Ortada zamanda yolculuk filmlerine yakışır cinsten zeki bir hikaye bulunmamakta. Karakterlerin 24 saatlik zaman diliminde soğukkanlılıklarını yitirişleri ve ortalığı cehenneme çevirme süreçleri eğreti değilse bile seyircide herhangi bir his, heyecan uyandırmayacak cinsten. Filmin kendini kurtarmaya çalışan hüzünlü ilişki ağları bir tutam bizi karakterlere bağlıyor, ama filmi ne yazık ki ortalama bir Uzak Doğu filminden daha özgün noktalara getirmiyor.
11 A.M.’in muhtemelen en büyük problemi zaman yolculuğu fikrini “önlenemez kehanet” düzeyinde değerlendirip orada bırakması. Basit paradokslar, küçük trajikomik tesadüfler film için yetip de artıyor. Finaldeki “gidişatı değiştirebiliriz” söylemleri de sırf bu işin doğası gereği söylenmesi gerektiğinden söylenmiş gibi. Oysa bilimkurgunun bu alttürü, seyirciye kırılmaz denilen zincirlere kafa tutan karakterler bahşettiği için çekicidir. 11 A.M.’in pek böyle bir derdi olmamış, kendinden evvel tekrarlanmış formülleri Asya dokusu ve denizaltı laboratuvarı gibi öğlelerle biraz otantikleştirmiş, o kadar.

Her ne kadar AM 11.00’i türün kıymetli bir örneği olarak görmesem de Uzak Doğu sinemasından zaman yolculuğu ile ilgili çok filme rastgelmediğim için burada tanıtmak istedim. Her şeye rağmen 100 dakikalık süresini seyredilir kılan bir film 11 A.M. İflah olmaz Kore sineması tutkunlarından iseniz bu Asya Blockbuster’ını kaçırmayın. Onun dışında eksikliğini hissetmezsiniz.

Filmin fragmanını izlemek için afişe tıklayın !

11AM11am-poster-3

blank

Misafir Koltuğu

Öteki Sinema ekibine henüz katılmamış ya da başka sitelerde yazan dostlarımız her fırsatta harika yazılarla sitemize destek veriyor. Size de okuması ve paylaşması kalıyor...

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

blank

Öteki'den Haber Al

Buna da Bir Bak!

blank

Metropia (2009)

MirrorMask'a benzeyen Metropia, hem distopya meraklılarını hem de animasyonseverleri cezbedebilecek
blank

Virus (1999)

Animatronik robotlar, tüfek üzerine takılmış fenerlerin kameranın önünden geçerken yarattığı