22. Ankara Film Festivali devam ediyor. İkinci günümüzde filmleri izlemeye, Ankara’yı gezmeye devam ediyoruz. Öğrencisi bol Ankara’da festivale epey yoğun bir ilgi var. Bazı filmlere erken gelmeden bilet bulabilmek mümkün değil ve bu bir festival için çok güzel bir şey…
Dün daha önce görmediğim Kars Öyküleri‘ni izlemek için Büyülü Fener sinemasının yolunu tuttum. Hepsi Kars’ta geçen 5 kısa öyküden oluşan film 78 dakikalık süresiyle aktı gitti. Her öykünün aynı güçte olduğunu söylemek zor ama eğer Kül’e dayanabilirseniz Zilo ve Küçük Bir Hakikat gibi ödüller barındıran bir film Kars Öyküleri…
Dün en çok ilgi çeken film Press oldu. Memlekette halen yaşanan gazetecilere uygulanan baskı ve filmin şu anda vizyonda olması da bu ilgiyi körükledi diye düşünüyorum. Press‘i daha önce Antalya’da görmüştüm. Özgür Gündem gazetesini çıkaran gazetecilere sonu ölümlere dayanan baskılar uygulanırken bu bir avuç insanın cesaretle habercilik yapmaya devam etmesi izleyenleri etkiliyor. Fakat sinemasal yeterlilikler açısından çok güçlü bir film değil Press. Epey kusuru var. Herşeye rağmen içerdiği güçlü fikir sebebiyle mutlaka görülmeli.
Yazarımız Can Evrenol’un kısa filmi To My Mother and Father’da bu gece gösteriliyor. Ankara’lı fantastik severler kaçırmasın!
Bu arada dün izlediğim Kayıp Özgürlük‘ün bir anlamda hakkını yemişim. Büyülü Fener güzel ve özerk bir sinema… AVM’lerin içine sıkışmış ruhsuz sinemalar gibi değil ama projeksiyonda bir sorun var ve karanlık sahnelerdeki o koyu mavi-gri yoğunluk yüzünden bazı detayları kaçırıyoruz. Kars Öyküleri’nde de aynı şeyi yaşadım. Umarım ilgilenirler….
22. Ankara Film Festivalini değerlendirirken festivalde bulunan diğer sinema yazarlarının görüşlerine de başvurdum. İşte Sinema yazarlarının gözünden Ankara Film Festivali:
Banu Bozdemir /Jüri (Cinedergi): Festivale bu kadar katılım olduğunu görmek beni çok mutlu etti. Keyifli bir izleme var. Festival seyircisi gerçekten film izlemek için gelmiş ve buna uygun bir nizam, terbiye var. Herşeye rağmen devam eden bir festival olan Ankara Film Festivali sonsuza dek devam edecekmiş gibi duruyor ve bu mutluluk verici.
Serdar Akbıyık (Star Medya): Ankara’nın çok güzel bir film festivali var. Memleketin en büyük film festivalindeki boş koltuklardan sonra buradaki dolu salonları görmek beni çok mutlu etti. Ayrıca festival seyircisinin müthiş bir adabı var. Hep birlikte salona girip büyük bir keyif içinde film izliyoruz. Hayat daha ne kadar güzel olabilir ki?
Fırat Sayıcı /Jüri (Cinemania): Festival gayet güzel akıp giderken benim gözüme en çok çarpan şey festival yönetiminin ve gönüllülerinin müthiş özverili çalışması oldu. Başka festivallerdeki “bitse de gitsek” durumu burada yok. Herkes canla başla ve keyifle işini yapıyor. “Festival” kelimesinin içinin doldurulduğunu gördüm. Tebrik ediyorum.
Alper Turgut (Cumhuriyet): Belediye bu festivali sahiplenmemiş, o yüzden sağda solda afişler, tanıtımlar görmek mümkün değil! Ama işte halk, seyirci o festivali sahiplenirse salonlar doluyor. Festivalleri sahiplenmesi gerekenlerin kimler olduğu ortada. Keşke her yerde valilikler, belediyeler bu işten elini çekse de tüm festivaller Ankara’da olduğu gibi “Halkın film festivali” olabilse…
Ankara Uluslararası Film Festivali’nde bugün…
SÖYLEŞİ
Teslimiyet filminin gösteriminin ardından filmin yönetmeni Emre Yalgın, yapımcı Mehmet Ali Arslan oyuncularından Buse Kılıçkaya, Özay Fecht ve Kanbolat Arslan ile söyleşi. (Ayrıca Ulusal Uzun Film Jürisi de gösterim sırasında salonda bulunacaktır.)
ETKİNLİKLER
Faisal A Qureshi, Yaz Yeniden Kurgula 1 “Saat 12:00 Ankara Goethe Enstitüsü”
Direniş(ler): Arap Video Sanatı 3 “Saat 14:00 Ankara Goethe Enstitüsü”
Matthias Müller Filmleri 3 “Saat 16:00 Ankara Goethe Enstitüsü”
Matthias Müller Atölye : Benim Gibi Hırsızlar Workshop : “Saat 18:00 Ankara Goethe Enstitüsü”
SANAT SOKAĞI
Marketing Çalışmaları: “Bu sene kullanılan festival afişindeki yüzden yapılmış maskelerle şehrin her yanında tanıtım yapılması.” Tüm Festival ve Sanat Sokağı mekanlarında.
FESTİVAL PARTİSİ
18:00 Matthias Müller resepsiyon Goethe
KIZILAY BÜYÜLÜ FENER S1 GÖSTERİM PROGRAMI:
12.00 Gelin / Kelin
Genç bir kızın cinsel uyanışını ve ardından görücü usulü evliliğini konu alan bu diyalogsuz film, muhteşem görselliği ile sessiz sinemanın gücünü ortaya çıkarıyor.
14.30 Teslimiyet / Other Angels
Emre Yalgın ve Zeynep Özcan’ın yazdığı senaryosuyla Selanik Film Festivali’nin Balkan Fonu bölümünde ilk dörde girerek mali destek alan Teslimiyet, yönetmeni Emre Yalgın’ın ilk sinema filmi. İstanbul’un Tarlabaşı semtinde kendinden başka üç travestiyle birlikte fahişelik yaparak hayatını kazanan Sanem, yaşamın zorluklarına ve maruz kaldığı baskılara bir kahramanın gelip onu bu hayatttan kurtaracağı hayalleri ile katlanmaya çalışır.
17.00 Gölgeler ve Suretler / Shodows And Faces
‘Gölgeler ve Suretler’, 1963 yılında Kıbrıs’ta Türklerle Rumlar arasında parlayan ‘Kıbrıs Olayları’nı bir Karagöz kuklacısı olan babasından ayrı düşen genç bir kızın gözünden beyazperdeye aktarıyor. Hayalini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşayan ünlü yönetmen Derviş Zaim, filmini çekebilmek için koşulların oluşmasını tam 14 yıl boyunca bekledi.
19.15 Devrim / Revolution
Meksika devriminin yüzüncü yılı anısına Gael García Bernal ve Diego Luna bir film projesi hazırladılar ve Meksika’nın en yetenekli genç yönetmenleri, birer kısa filmle bu projeye katıldılar. Devrim’de Patricia Riggen’ın keyifli Beautiful and Beloved’ından, Carlos Reygadas’ın çarpıcı This Is My Kingdom’ına uzanan renkli bir yelpazede, devrimin mirasına verilen tepkilere tanık olurken, günümüz Meksika’sından büyüleyici görüntüler seyredeceğiz.
21.30 Ses / The Voice
Yönetmenliğini Ümit Ünal’ın üstlendiği ve Selma Ergeç ile Mehmet Günsür’ün başrolünü paylaştığı, gerilim-korku türündeki film, görünürde normal bir genç kız gibi görünen Derya’nın gizemli dünyasını ve çok fazla kişiye bahsetmediği korkularını anlatıyor…
BATI SİNEMALARI S1 GÖSTERİM PROGRAMI:
12.00 Montpensier Prensesi / The Princess Of Montpensier
Fransa’nın en saygın yönetmenlerinden Bertrand Tavernier’in, Madame de la Fayette’in romanından uyarladığı Montpensier Prensesi, kostümlü dönem filmlerinden keyif alan seyirciler için biçilmiş kaftan.
14.30 Beyaz Çayırlar / The White Meadows
Yönetmen Mohammad Rasoulof, insanların gözyaşlarını biriktirdiği cam kavanozları toplamak için Urmia Gölü’nde adalar arasında dolaşan Rahmat’ın masalsı öyküsünü, şiirsel, mitolojik ve metaforik bir anlatımla ustaca dokuyor.
17.00 Görünmeyen Göz / The Invisible Eye
1982 Martında Buenos Aires’teyiz. Başkent sokaklarında insanlar askeri diktatörlüğe meydan okuyorlar. Maria Teresa, Buenos Aires’te ülkenin gelecek kuşak elit tabakasına eğitim veren Ulusal Kolej’de danışmandır. 23 yaşındadır ve her şeyi kitabına uygun yapmak ister.
19.15 Eller Yukarı / Hands Up
Polonya’da sansürlenen Eller Yukarı!, değişimden yana apaçık bir kışkırtma olarak kabul edilebilir. 1967 yılında tamamlanan film, 1981’de Skolimowski tarafından yeniden kurgulanıp renkli görüntüler eklenene kadar batıda gösterime girmemiştir.
21.30 Yenmek / Vincere
u, Mussolini’ye ve ideallerine kalpten inanan, tüm varlığını onun başarısı uğruna feda eden, ancak zalimce harcanan Ida Dalser’in gerçek hikâyesidir. İtalyanlar için de beklenmedik bir film olan Yenmek, (Filmin orijinal ismi olan ve İtalyancada “yenmek” anlamına gelen Vincere, faşistlerin kullandığı bir slogandır.) her ne kadar yönetmeni Bellocchio bunu inatla reddetse de, seyirciyi Mussolini ile İtalya’nın bugünkü başbakanı Berlusconi arasında bir karşılaştırma yapmaya itiyor.
BATI SİNEMALARI S2 GÖSTERİM PROGRAMI:
12.15 Ulusal Belgesel Film Yarışması 4 / National Documentary Competition 4
14.45 Ulusal Belgesel Film Yarışması 5 / National Documentary Competition 5
17.15 Kısa Sınır Tanımaz 3 / Short Without Limits 3
19.30 Ulusal Belgesel Film Yarışması 6/ National Documentary Competition 6
21.45 Gidenlerin Türküsü 2 / Songs of The Passed Aways 2
ANKARA GOETHE ENSTİTÜSÜ
12.00 Faisal A Qureshi, Yaz Yeniden Kurgula 1 / Short Film Storytelling & The Alternate Cut 1
14.00 Direniş(ler) : Arap Video Sanatı 1 / Resistance(s) Arab Video Arts 1
16.00 Matthias Müller Filmleri 3 / Matthias Müller Films 3
18.00 Matthias Müller Atölye : Benim gibi Hırsızlar Workshop / Thieves Like Me
Çankaya Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Ankara Goethe Enstitü’sindeki tüm gösterimler ücretsizdir.
12.00 seansları: 2.5 TL
14.30 ve 17:00 seansları: 5 TL
19.15 ve 21:30 seansları: 10 TL
Beyaz Gece ve En Kısa Gece: 10 TL
Kısa ve Belgesel Filmler : 2,5 TL