Sapak, gerçek bir hikâyeden esinlenmiş. Sosyolojik yapısından dolayı ülkemizde çok fazla karşılaşmadığımız seri katil meselesini travmatik bir açıdan ele alıyor. Katili hem ötekileştiriyor hem de seyirciyle yakın temas kurmasını sağlıyor. Böylelikle seyirciye de bir travma yaşatıyor.
Öteki Sinema için yazan: Sidar Serdar Karakaş
Film hiç tekin başlamıyor. Daha ilk planda kurulan kadraj az sonra olacakların habercisi gibi. Bütün filme yayılan bu tekinsizlik hissi, ilk plandan son plana kadar devam ediyor. Burada yönetmenin hakkını vermek gerek. Sinemanın olanaklarını doğru bir şekilde kullanıyor. Filmde neredeyse hiç fazlalık yok; objektif tercihleri, kullanılan ölçekler ve kamera hareketleri hep hikâyeye hizmet ediyor. Bülent Emin Yarar ve Kaya Akkaya’nın yüksek oyunculuğu da filmi tamamlayıp seyri keyifli hale getiriyor.
5. Akbank Film Festivali’nden aldığı En İyi Kurmaca Film ödülüyle, Son On Yılın En İyi On Kısa Filmi’ne aday olup ilk 10’u zorladığını da belirtmek gerek.
Sapak, sadece bir katil filmi değil. Suçluyu yargılamadan suçu sorgulayan, suçun nedenlerine işaret eden, “zaten buraya varacaktı” sözünü ahlakçı bir tavır sergilemeden söyleyebilen iyi bir kısa film.
Sapak’ın yönetmeni Fırat Mançuhan, 1981, Ankara doğumlu. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema – Televizyon bölümünde eğitim gördü. Bomba Kızlar (2005), Pazar/Pazartesi (2005), Berber (2007) isimli kısa filmleri yönetti.
işte bize bu tarz bir korku gerilim lazım film iyi izlemeye değer