“Bize her gün festival” mottosuyla yola çıkan ve Dünya sinemasından bağımsız örnekleri seyirciye buluşturan Başka Sinema organizasyonu, BluTV ile bir ortaklığa girişti ve festival sineması filmlerini bu platform üzerinden kiralanabilir hale getirdi. Sistem dün hayata geçti, bilet satar gibi kiralayarak gösterecekleri ilk film Altın Portakal’ın 10 ödüllü ve bol tartışmalı filmi olan Bozkır…

Başka Sinema, “sinema salonlarına destek olmak için” bu yola çıktığını açıklarken müstakil salon sahiplerinden de tepki aldı. Ankara’daki Büyülü Fener sinemasının sahibi olan İrfan Demirkol, bu girişimin bağımsız sinemalara zarar vereceğini düşünenlerden.

Evdeki ekrandan film izlemeye hiç karşı değilim, defalarca da bu konudaki tutumumu yazdım. “Film sinemada izlenir” sloganı bana göre modası geçmiş bir laf! Ev sineması çok gelişti, bu işe düşkün olanların izleme imkanları sinema salonlarına yetişti ve belki de geçti bile.

Benim merak ettiğim şey; Başka Sinema’nın kiralama başına alınacak 19.99 TL’lik ücretten müstakil sinema salonlarına ne kadar aktaracağı idi ki onu da sinema yazarı Hasan Nadir Derin’le Twitter’de yazışırken öğrendim. Her bilet bedelinin %15’i olan 3 TL salonların hesabına aktarılacak, bu da 12 salona paylaştırılacak. Bu durumda salon sahibi bir biletten 25 kuruş alacak. Açıkçası bu cılız destek yüzbinlerce kiralama olmadan hiçbir fayda sağlamaz ki kendisini o kadar izletecek bir bağımsız sinemamız yok ama Başka Sinema’nın iki lafından biri, “sinema salonlarına destek oluyoruz”.

Bu bana samimi destek sözü değil de, seyirci tavlayıp daha çok kiralama yaptırmak için kullanılan bir cümle gibi geliyor. 19.99 TL’lik kiralama ücreti gerçekten yüksek. Festival sinemasına düşkün seyirci bu rakamı “müstakil sinemalara destek olabilmek” derdine düşüp verebilir ama sistem bu haliyle işe salonların işine yaramaz!

İşe yaramaz, çünkü kiralama sayısı, emsallerinden yüksek rakamlara film kiralandığı için düşük kalacak, bu durumda da salonların hesabına hiçbir işe yaramayacak bir köfte-ekmek parası geçecek. Bakalım, bilet satar gibi film kiralayan Başka Sinema, kiralama ve destek rakamlarını açıklayacak mı? Bunlar muallak olduğu sürece sisteme güvenmemeye rica edeceğim.

Üstelik bu platformda gösterilen filmler kısa zamanda illegal film sitelerine düşecek ve bedavası varken kimse 19.99 TL verip izlemeyecek. Buna engel olabilecekleri bir sistem yok. Netflix’in bütün dizileri ve filmleri bu sitelerde gösteriliyor.

Adında sinema olan oluşumun bu kalkışması, sinema salonlarına destekten ziyade onları aradan çıkarma çalışması gibi görünüyor. Sinema adına festival bile düzenleyen bir organizasyonun bu konuda daha hassas olması ve zamanı geldiğinde bu filmleri “sinema salonunda” seyirciyle buluşturması gerekirdi diye düşünüyorum.

Başka Sinema, ulusal bağımsız sinemamızı yaşatmak adına bir çare aramanın peşine düşmüşse bilelim ama bu çare sinemacılara ya da salonlara değil kendilerine ve BluTV’ye yarayacak gibi duruyor ve bu, Rexx’in, Atlas’ın kapandığı şu zamanlarda hiç şık bir hareket değil!

Bozkır’ı birkaç ay daha izlemesek ne kaybederdik?

Murat Tolga Şen – murattolga@gmail.com

blank

Murat Tolga Şen

Murat Tolga Şen, sinema eleştirmeni, senarist ve oyuncudur. Öteki Sinema'nın kurucusudur ve OFCS (Online Film Critics Society) üyesidir. 2012-2023 yılları arasında Medyaradar sitesinde TV sektörüne dair eleştiriler kaleme almış, 2014-2016 sezonunda Okan Bayülgen’in Dada Dandinista adlı programının yazı grubunu yönetmiştir. Ayrıca 2017-2019 yılları arasında Antalya Sinema Derneği’nin danışmanlığını yapmış ve 2014-2023 yılları arasında Eğlenceli Cinayetler Kumpanyası’nda oyunculuk yapmıştır. Şen, "Bir Notanın Hikayesi" adlı belgeselin senaryo yazarı ve "Bir İz - Madımak" belgeselinin danışmanıdır. Yazılarına Beyazperde ve Öteki Sinema'da devam etmektedir.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

blank

Öteki'den Haber Al

Buna da Bir Bak!

blank

Agatha Christie Uyarlaması Why Didn’t They Ask Evans? BluTV’de

Agatha Christie’nin 1934 tarihli ikonik romanından uyarlanan Why Didn’t They
blank

Pavyon’un Yaratıcılarından Yeni Belgesel: “Dijital Flörtleşme”

Dijital çağda takılma, “stalk” kültürü ve “dating” uygulamaları gibi konuları