Altın Eşek Komedi Filmleri Festivali Notları

Göle Sinema Çaldık!

festivalien-JPGKonya’nın Akşehir belediyesi ve Film Yönetmenleri Derneği’nin işbirliği ile bu yıl ikincisi düzenlenen Nasrettin Hoca Altın Eşek Film Festivali’ne katıldım. 1-6 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilen festivale, geçen yıl Entelköy Efeköy’e karşı filmiyle Altın Eşek ödülünü kazanan Yüksel Aksu başkanlık yaptı ve festivalde toplamda yedi film yarıştı. Sinema günlerinin yanı sıra çeşitli etkinliklerin de düzenlendiği Akşehir’de, küçük ama çok keyifli bir festival geçirdik…

Öteki Sinema için yazan: Başak Bıçak

Akşehir Belediye Başkanı Abdülkadir Oğul’un büyük desteği ve katkıları sayesinde geçen yıl adımları atılan Altın Eşek Film Festivali, komedi dalında Türkiye’de düzenlenen ikinci festival. (İlk senesinde Malatya Film Festivali Kemal Sunal anısına komedi filmleri festivali olarak başladı ama ne yazık ki bu özelliğini devam ettiremedi.) Adını Nasrettin Hoca gibi mizahı, nüktedanlığı ile dünyaya nam salmış birinden alması ve onun memleketi Akşehir’de yapılması festivalin değerini kat be kat artıyor ancak daha da önemli bir şey var ki o da, bazı sinema yazarlarının çokça ifade ettiği gibi, ülkemizde yapılan festivallerde komedi dalında her hangi bir ödülün verilmemesi, komedi filmlerinin genelde yarışma dışı bırakılması veya kendisine yer dahi bulamaması… Bunun bir sonucu olarak da, desteklenmeyen yönetmenler ve sadece gişe odaklı yapılan filmler… Ve neden bütün Türk komedi filmleri aynı soruları… Bu açıdan Altın Eşek Komedi Filmleri Festivali, Türk Sineması için çok önemli ve mutlak surette büyüyerek devam ettirilmesi gereken bir organizasyon olma özelliği taşıyor. Nitekim Reis Çelik de, festivali uluslararası boyuta taşımak istediklerini dile getirdi.

DSC09130

Festivalde, Ertem Eğilmez ve Arzu Film Ekolü’ne özel bir bölüm ayrılırken, Hababam Sınıfı, Arabesk ve Şekerpare gösterimleri yapıldı. Arzu film belgeselinden sonra Ertem Eğilmez Sineması üzerine bir panel düzenlendi. Reis Çelik, Uğur Vardan, Yüksel Aksu, Turan Özdemir, Atalay Taşdiken, Nuri Alço’nun katılımlarıyla gerçekleşen panelde, Film Yönetmenleri Derneği Başkanı Reis Çelik, Ertem Eğilmez Sinemasına, festivale ve neden Komedi Filmleri Festivali yaptıklarına dair bilgiler verdi. DSC08837Ertem Eğilmez’in halkı iyi okuyup değerlendirebilmesi, içinden mizahı çıkarabilmesinin öneminden bahsederek Kemal Sunal, Zeki-Metin, Halit Akçatepe gibi değerleri sinemaya kazandırdığına değindi. Yüksel Aksu, Ertem Eğilmez bizim atamız derken, Dondurmam Gaymak filminde de benzer bir tarzı, mahalle komedisini kullandığını ifade etti. Turan Özdemir de, Dondurmam Gaymak filminin Ertem Eğilmez sinemasının devamı, geleneği olduğunu söyledi. Nuri Alço’ya sorulan gazoz sorularıyla keyifli bir hale gelen panel, katılımcı çocukların sahneye çıkması ve teker teker panelistlere soru yöneltmeleriyle epey eğlenceli bir hal aldı.

Akşehir’de yarışan filmler arasında Sabit Kanca, Bana Bir Soygun Yaz, Mutlu Aile Defteri, Bir Hikayem Var, Moskova’nın Şifresi, Çakallarla Dans 2 ve yukarıda bahsettiğim gişe odaklı sinemadan uzaklaşarak özel gösterimlere yönelen Onur Ünlü’nün, Sen Aydınlatırsın Geceyi filmi de vardı. 2013 İstanbul Film Festivali’nde En İyi Film Ödülü’ne hak kazanan ve benim Gaziantep’teki gösteriminde izleme fırsatı bulduğum bu harika film, Akşehir’de Altın Eşek’in de sahibi oldu. DSC09028En İyi Komedi Oyuncusu dalında ise Bana Bir Soygun Yaz filmindeki müthiş performansıyla Mehmet Özgür Altın Eşek’e hak kazandı. Onur ödüllerinin sahibi ise Nuri Alço ve Turan Özdemir oldu.

Altın Eşek Film Festivali’nin benim açımdan en güzel yanı ise daha izleyemediğim filmleri izleme fırsatı bulmam ve Nasrettin Hoca’nın şehrini gezme şansı elde etmemdi. Sakin ve çok güzel bir şehir olan Akşehir, Anadolu geleneğini her anlamda canlı tutan bir ilçe… Hatta halkı ve esnafı böyle insanlar kaldı mı dedirtecek türden… Belediye Başkanı Abdülkadir Oğul ise, tam bir sanat aşığı ve destekçisi. Kendisi de eğitimci ve oyuncak tasarımcısı olduğu için ilçedeki kültür-sanat faaliyetlerinin öncülüğünü yapıyor. Zaten kaldığımız süre boyunca ilçe sadece film festivaline değil, daha birçok festivale de ev sahipliği yaparak epey hareketli bir hafta geçirdi. Günümüzde sanata ne kadar değer verildiği ve önemsendiği göz önünde bulundurulursa, Akşehirlilerin böyle bir belediye başkanları olduğu için ne kadar şanslı oldukları anlaşılacaktır…

Özetle, Nuri Alço ve gazoz esprileri, helvanın mucidi Helvacı Necmi’nin yöresel kahvaltısı ve komedi filmleriyle Nasrettin Hoca’nın memleketinde eğlenceli ama bir o kadar huzurlu bir hafta geçirdik. Umarım, komedi filmlerine değer katan bu festival belediye başkanının çabalarıyla sınırlı kalmaz ve uzun soluklu olabilir… Komedi türünü böyle festivallere ihtiyacı var…

blank

Başak Bıçak

1987 yılında İzmir'de doğdu. İzmir Özel Tevfik Fikret Lisesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Tarih bölümünden mezun olduktan sonra Türkiye Cumhuriyeti Tarihi üzerine yüksek lisans yaptı. Bilhassa Fransız Devrimi olmak üzere Avrupa Tarihi üzerine uzmanlaştı.

Sinema özel tutkusu ve 2012 yılından bu yana filmler üzerine yazılar yazıyor. Akşam Gazetesi, Film Arası Dergisi ve Cinedergi yazarı... Dans, seyahat, fotoğraf ve şarap meraklısı...

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

blank

Öteki'den Haber Al

Buna da Bir Bak!

blank

Film Festivallerine Dair Notlar…

Film festivalleri, film profesyonellerinin itibarını belirleyen önemli bir etkinlik ve
blank

35. İstanbul Film Festivali’nden 35 Film Önerisi

7 Nisan’da, iki hafta sürecek olan İstanbul Film Festivali maratonu