Top 10: Filmlerde Görünen Sahte Kitaplar

10- Suzy Bishop’ın Bavulundaki Kitaplar

(Moonrise Kingdom, 2012)

blank

Evden kaçsaydınız yanınıza ne alırdınız? Telefon şarjı, İsviçre çakısı, 10’lu selpak, fazladan külot, parasını sizin verdiğiniz şeyler mesela televizyonun üstündeki biblo… Suzy Bishop ise evden kaçarken yanına sadece kitaplarını alır. The Girl from Jupiter, Disappearance of the 6th Grade gibi gerçekte olmayan ve Suzy Bishop’un hikayelerindeki büyülü güçleri sevdiği kitaplar. Çünkü o boş vakitlerinde kitap okumaz, evden kaçar. Kitap okumak onun asıl işidir.

9- Roberta Sparrow – The Philosophy of Time Travel

(Donnie Darko, 2001)

blank

Bu kitabın Donnie Darko için anlamı şudur: Bir kitap okudum, dünya kurtuldu. Gidici nine Roberta Sparrow rahibelik yaptığı dönemde alır bu kitabı kaleme. Kısaca solucan tünelleri ve bu tünelleri kestirme yollar olarak kullanarak, evrende zıplamak anlamına gelen zaman yolculuğundan bahseder. Karanlık yolcularımız da canlı alıcı Donnie Darko ve manipüle-ölü tavşan Frank’tir. Aslında bu kitap zaman yolculuğunu değil, filmi anlamamızı sağlar. Filmi anlamak, zaman yolculuğu yapmaktan daha zordur çünkü.

8- Paul Sheldon – Misery Serisi

(Misery, 1990)

blank

Şüphesiz Misery serisini bu kadar başarılı yapan Paul Sheldon’ın en büyük hayranı Annie Wilkes’tir. (Kadının Misery adını verdiği evcil bir domuzu vardır!) Gelmiş geçmiş en büyük fan girl olan Annie Wilkes, bu uğurda Paul Sheldon’ı evine kapatıp, Misery Chastain için yeni bir son yazmasını bile sağlar. Bir nevi kitabın yeni psikopat editörü olur. Biraz kemik kırarak tabi. Bu seferki sonda Misery ölmemeli ve küfür olmamalıdır. Paul Sheldon serinin son kitabını Annie Wilkes’in standartlarına uyarak yazar yazmasına ama kitabın lansmanını da gözleri önünde yakarak yapmasını bilir.

7- Bathilda Bagshot – A History of Magic

(Harry Potter, 2001-2011)

blank

Bathilda Bagshot eski bir büyü tarihçisidir. Voldemort tarafından öldürülmeden önce A History of Magic’i yazmıştır. A History of Magic; cadı avcılığı, goblin isyanı, devlerin savaşı gibi konuları içeren bir büyü literatürüdür. Hermione Granger’ın da favori kitabıdır. Hatta okul sandığında bir kopyasını taşır. Nagini saldırılarında kitabı gösterip, “okuyom ben ya” diye sallayarak Kim Olduğunu Bilirsin Sen’le mücadele eder.

6- George McFly – A Match Made in Space

(Back to the Future, 1985)

blank

George McFly’a gençken bir kitap gönderilir. Buna göre Darth Vader isimli bir yaratık onu tehdit edecektir: Ya Lorraine Baines’i dansa davet edersin ya da beynini eritirim! Kitabı gönderen de, yaratık kılığında (karizmatik siyah kostümüyle değil, radyasyon giysisiyle) gelen de gelecekteki oğlu Marty McFly’dır aslında. Aynı imkanlar bizde olsaydı, anne babamıza “Avrupa’da Evlen ve Çocuk Yap”ı yazardık diyenler?

5- Sutter Cane – In the Mouth of Madness

(In the Mouth of Madness, 1994)

blank

Siz hiç Sutter Cane okudunuz mu? Eğer okumadıysanız, gerçek zamanlı bir kitap yazdığını da bilemezsiniz. Kitapta yazılan her şey, o sırada çevrenizde de gerçekleşmektedir. İşin kötü yanı bu kitap bir masal kitabı değildir. İnsanların delirmesine, birbirinin etini koparmasına, etrafta H.P. Lovecraft canavarlarının dolaşmasına neden olan bir korku romanıdır. Filmin yönetmeni John Carpenter, Sutter Cane’le Stephen King’i kasteder aslında. (Ama Sutter Cane Stephen King’den daha çok satmıştır.) Gece yolda arabanızın yanından yaşlı bir bisikletli geçerse, kitabı okumuşsunuz demektir. Gece yolda arabanızın yanından yaşlı bir bisikletli tekrar geçerse, ayvayı yemişsiniz demektir.

4- J.R. Hanslet – All of Them Witches

(Rosemary’s Baby, 1968)

blank

Komşusu Hutch’ın ölmeden önce Rosemary’e bıraktığı kitaptır. Cadıların çirkinlik sırları, şeytanın çocuğunun bakımı, Satanist ayin dekorasyonu ve şeytan biberi mantarı tarifleriyle ilgili bir kitaptır. Ama Hutch’ın kitabı Rosemary’e vermesindeki amaç farklıdır: “İsim bir anagram.” Rosemary’e başına gelenlerin sebebini anlatmaya çalışır. Çünkü bunu ölmeden, direkt söylemenin bir yolu yoktur. Rosemary Scrabble taşları yardımıyla her şeyi çözmeye başlar. Her ne kadar kitap karanlık güçler tarafından çöpü boylasa da, Rosemary aydınlanmıştır bir kere. Çünkü kalem, Tannis kökünden keskindir.

3- Handbook for the Recently Deceased

(Beetlejuice, 1988)

blank

Tamam öldük de, şimdi napacağız? Yaşayanlar da bizi görecek mi, her ruh çağırana gitmek mecburi mi, otobüse binerken akbil basacak mıyız, yediklerimiz nereye gidiyor gibi birçok ölüm sonrası soruya cevap veren kaynak eserdir. Çok sıkıştığınız yerde, duvara tebeşirle kapı çizip tıklamak suretiyle sizi operatöre bağlar. Her yeni ölünün tabut ucunda bulunması gerekir. Okumayanlar “çok cahilsin, keşke ölsen” büyüsüyle lanetlenir ve yitik ruhlar odasına gönderilir. Bu ölümün ölümüdür işte.

2- Victor Frankenstein – How I Did It

(Young Frankenstein, 1974)

blank

İyi insanları birer birer kaybettiğimiz, çoktan kaybettiğimiz iyi insanların geri gelmesini istediğimiz şu dönemde; ilaç gibi gelirdi bu kitap. Ama giden gelmiyor ve zaten böyle bir kitap da yok. Yine de Victor Frankenstein, olduğunu iddia eder. Ölü insan parçalarından, kimine göre dost canlısı bir yaratık kimine göre bir canavar yaratmış, yaratım sürecini de kitaplaştırmıştır. Yani “Nasıl Yaptım” bir hobi ya da iş dünyasında başarıya ulaşma kitabı değildir. Igor’dan gelmesi muhtemel devam kitabına isim önerileri: Öhöm Nasıl Yaptık, Ben Yordum Sen Yaptın, Çok da Güzel Oldu…

1- Necronomicon Ex-Mortis

(The Evil Dead, 1981)

blank

Ölülerin tekinsiz ve terbiyesiz kitabıdır. Kapağından küfür, sayfalarından lanet eksik olmaz. Bu kitaptaki büyülü cümleleri okumak, iblisleri bulunduğunuz ortama davet etmek demektir. Pek de kitap kurdu gibi görünmeyen Ash, maalesef kulübede bulduğu ses bandı yüzünden bu hataya düşer ve arkadaşlarını birer birer kaybeder. Burada akıllara kitaplarla ilgili söylenen o klişe cümle gelir: Bir kitap okuduğunuz an, başka bir dünyaya adım atarsınız. Evil Dead’de bu dünya, tecavüzcü ağaçların ve içine şeytan girmiş sağ elin olduğu cehennem gibi bir şeydir.

Öteki Sinema için yazan: Semra Doll

blank

Semra Uygun

Fantastik sinema ve korku sineması için yeni ve acayip şeyler yaptı. “Korkteyl” programını yazdı ve sundu. “Midnite Movies” grubunu kurdu, korkuyu ötekilerle paylaştı. Semra deli gibi film izliyor, Tür, yıl, oyuncu, yönetmen ayırmaksızın izliyor; abur cuburlarını, dostlarını yanından eksik etmeksizin izliyor. Ama Semra hala doğru filmi bulamadı.

4 Comments Bir yanıt yazın

  1. Çok güzel liste. Türk Sinemasından da Şeytan filmindeki kitap bonus niyetine eklenebilir :)
    “Şeytan: Akıl Hastalıkları Hakkındaki Çağdaş Görüşlerin Işığı Altında Evrensel Dinlerde Şeytanın Ruh Zaptetmesi ve Şeytan Kovma Merasimi”

  2. Starnger Then fiction eklenebilirmiydi acaba diye dusundum. Yazar bir kitap yazmaktadir ve yazdiklari Will Farrel in basina gelmektedir.

  3. Yüzüklerin Efendisi “there and back again”

    Öncekini yayınlamayın :) klavye mağduruyum

  4. The Ninth Gate (Dokuzuncu Kapı) favorimdir bu tür içinde ama yok listenizde. Roman Polanski’nin yönetmenliğini yaptığı, Johnny Depp’in oynadığı güzel bir film. İzlemeyenlere tavsiyemdir.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

blank

Öteki'den Haber Al

Buna da Bir Bak!

blank

Seksi Bir Yılbaşı Gecesi için Film Tavsiyeleri

Yılbaşının en güzel sürprizi seksi filmlerdir. Semra Doll, seksi bir
blank

2013 Yılının En İyi 13 Filmi

Peki yılın yıldızları hangileriydi? Naçizane cevap niteliğinde ve 13’ün uğursuzluğuna