a dark matter posterFantastic Planet vs A Night of Horror film festivalinde izlediğim ikinci bilim kurgu filmi, dünya prömiyerine katılma şansı bulduğumuz, Kanada yapımı, James Naylor imzalı A Dark Matter idi. Yönetmenin “izleyiciyi düşünmeye iten” türden bir film olarak tanıttığı film, Philip K. Dick hikayelerinden ve David Lynch filmlerinden etkiler taşıyor.

Öteki Sinema için yazan: Can Yalçınkaya

100.000 dolarlık bir bütçeyle çekilen A Dark Matter, prodüksiyon olarak festivaldeki bağımsız yapımlar arasında daha kalburüstü bir konumda bulunuyor. Film, Angus adlı bir ressam ile Laura adlı bir müzisyenin aşk öyküsüne odaklanıyor. Laura, geçmişindeki karanlık bir sır yüzünden Angus’ı terk etmek zorunda kalıyor ve Angus bu gizemi çözmek üzere bir dolu tuhaf karakterle karşılaşacağı bir yolculuğa çıkıyor. Pek bu filmi bilim kurgu yapan özellik nedir? Film boyunca, Angus çeşitli zamanlarda kendini yaratıcılık kavramının sorgulandığı alternatif bir boyutta bulması, diyebiliriz.

Geleneksel anlatı yapısını izlemeyen filmde bir neo noir atmosferi kurulmaya çalışılmış. Laura’yla gizemli bir ilişkisi olan ve Angus’la da flört eden barmaid Eve karakteri, filme femme fatale kontenjanından dahil oluyor. Angus’ın komşusu ve apartman yöneticisi Stan, özel dedektif olmak için lisans alıyor ve 1940’lardan kalma bir dedektif gibi giyiniyor. David Lynch filmlerinden fırlamış Albino adlı karakter filmdeki pek çok karaktere karşı elinde bir koz tutuyor ve kendisine borcu olanların gözlerini tahsil ediyor.

a dark matter 1

Gözler, filmde önemli bir sembolik anlam taşıyor. Albino için çalışan Wade adlı bir karakter gözler üzerine deneyler yapıyor ve özellikle bir sanatçının gözlerinin nasıl gördüğüyle ilgili sonuçlara ulaşmaya çalışıyor. Fakat sanatçının bakışının sırrının gözlerinde değil başka bir yerde olduğunu öğrenmesi gerekiyor. James Naylor, Fantastic Planet’e verdiği bir röportajda, önceleri gözden farklı bir organa, apandiste odaklanmak istediğini, fakat daha sonra senaryonun gelişim süreci içinde gözün daha mantıklı bir tercih olduğuna karar verdiğini belirtiyor.

Bundan önceki tek filmi 2000 tarihli bir TV yapımı olan Naylor, A Dark Matter’ı yazarken eski bir ilişkisinden ilham aldığını söylüyor. Bir anlamda o ilişkisinin şeytanlarını bu film yoluyla çıkardığını söyleyebiliriz. Sanatın ne olduğuyla ilgili kafa yoran, alternatif gerçekliklerle, cinayetlerle, tuhaf karakterlerle örülü karanlık bir film izlemek isteyenler için tavsiye edilir.

a dark matter poster 2

blank

Can Yalçınkaya

Müzmin öğrenci, Punk Akademik. Avustralya'da yaşıyor ve Türk sineması ve popüler müziğinde melankoli üzerine çalışıyor. Çizgi romanlar, filmler, kitaplar, fanzinler ve saireyle haşır neşir olmayı, yazmayı ve çizmeyi seviyor.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

blank

Öteki'den Haber Al

Buna da Bir Bak!

blank

Rise of the Planet of the Apes (2011)

Fantastik sinemanın mihenk taşlarından Maymunlar Cehennemi'nin ön bölümü olan Rise
blank

The Omega Man (1971)

The Omega Man 'i retro bir bilimkurgu filmi olarak arşivinize