436144.1020.ABeat Street (1984) benim için oldukça özel bir film. Filmi özel yapan kuşkusuz o dönemlerde Break Dance’a duymuş olduğum özel ilgiydi. TRT’de bir dönem oldukça sık yayınlanan film Bronx’un grafitili sokaklarında bir grup gencin dansa ve müziğe olan tutkusunu anlatıyor.

Flashdance (1983) ve Footloose (1984) gibi dans ve müziğin harmanlandığı filmlerin popüler olduğu dönemde çekilen Beat Street’i bu iki filmden ayıran en büyük fark Break Dance, Hip-Hop kültürü ve onun alt türlerini anlatmasıdır. Film bir yandan b-boy’ların hayat tarzına ışık tutarken diğer yandan da Bronx’ta sıkışıp kalmış bu gençlerin kendi aralarında kurdukları sokak çeteleri ve birbirleri ile olan mücadelelerini de anlatmakta. (Bir başka deyişle modern bir West Side Story uyarlaması.) Fakat bunu The Warriors (1979) filminde olduğu gibi kanlı sokak çatışmalarıyla değil kapışma denilen karşılıklı break dance figürleri ile yapmaktadırlar. Filmdeki en sert şiddet sahnesi ise Grafiti sanatçısı Ramon’un bir çete üyesi ile tren rayları üzerindeki dövüş sahnesi ve ikisinin trajik ölümü. Filmde adı geçen grafiti sanatçısı Ramon gerçek hayatta yine bir çete üyesi tarafından öldürülen “Ramo”yu anma adına yaratılmış bir karakter.

Filmin Amerika dışında en çok tutulduğu ülkelerin başında Almanya geliyor özellikle Almanya’da filmin Alman Hip-Hop kültürü için bir milat olduğu söylenmekte. Özellikle Doğu Almanya’da filmin Kapitalizm karşıtı mesajlar içerdiği yorumları filmin Doğu Alman gençliği üzerinde etkili olmasında bir başka etken.

Filmin müzikleri ise oldukça iyi zaten soundtrack albümü oldukça iyi bir satış grafiği elde etmiş. Soundtrack albümünde yer alan gruplardan bazıları ise şöyle; Grandmaster Melle Mel & the Furious Five, Doug E. Fresh, Afrika Bambaataa & the Soul Sonic Force, ve The Treacherous Three gibi gruplar yer alıyor.

Hip-Hop, Break Dance ve Grafiti sanatının en iyi işlendiği filmlerden biri olan Beat Street buram buram 80’ler kokan havasıyla bir kez daha izlenmeyi hak ediyor.

Filmle ilgili müzikleri ve dansları YouTube üzerinde dinleyip izleyebilirsiniz.

http://4.bp.blogspot.com/_Nx1WBgjY9RA/Sa0f2On4QCI/AAAAAAAAACM/a5KfJHhH6yo/S1600-R/Beat-street.jpg

blank

Misafir Koltuğu

Öteki Sinema ekibine henüz katılmamış ya da başka sitelerde yazan dostlarımız her fırsatta harika yazılarla sitemize destek veriyor. Size de okuması ve paylaşması kalıyor...

3 Comments Bir yanıt yazın

  1. Tolga bey, yaziniz cok doyurucu ve detayli, elinize saglik=) bu filmi en son 90’larin basinda yanlis hatirlamiyorsam trt4 kanalinda izlemistim(o zamanlar tv4 idi sanirim) daha sonra da bir yerde yayimlanmadi, yani en azindan ben hic rastlamadim.
    Ayni donemden wild style(1982), breakin & breakin 2(1984), krush groove(1985) ayni konuyu isleyen diger filmler, hatta bir bagimsiz yapim olan wild style’in disinda saydiklarim oldukca yuksek hasilatlar elde eden hollywood yapimlari. Tabi facia ornekler de var, lorenzo llamas’in oynadigi body rock(1984) ve rappin(1985) gibi. Ama beat street hepsinden cok fazla one cikti, ozellikle wild style ile birlikte efsane haline geldi.
    Tesekkurler.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

blank

Öteki'den Haber Al

Buna da Bir Bak!

blank

Spider-Man Homecoming Filminden Örümcek Çocuk Çıktı!

Sonunda Örümcek Adam’ın Marvel Sinematik Evreni içerisinde Spider-Man Homecoming ile
blank

This is Spinal Tap (1984)

Gelmiş geçmiş en komik kült filmlerden biri; This is Spinal