2 Ekim tarihinde ilk bölümü yayınlanan ve Digitürk üzerinden de Türk seyircilerinin beğenisine sunulan yeni HBO dizisi “Westworld”, bilindiği üzere özgün bir senaryoya sahip değil.

Orijinde 1973 tarihli bir film yer alırken Michael Chricton’un senarist ve yönetmenliğinde çekilen ve dizi ile aynı isme sahip bu film ile ilk tanışmam “Famous Monsters of Filmland” adlı efsane derginin Mayıs 1974 tarihli 107’inci sayısının kapağı ile olmuştu. Pek tabii ki dergiyi basıldığı yıllarda okuma şansına sahip değildim. Ancak arşivimdeydi ve en dikkat çekici kapaklardan birine sahip olduğu için de ilgimi çekmişti. Çünkü kovboy kıyafeti giyen bir robotu kapak resmi olarak kullanmıştı, bu kişi ise Yul Brynner’dı.  Bir şekilde filmi bulup izlemeyi başardım. Türler arası geçişler ve türlerin sentezleri çoğu zaman başarısız sonuçlar doğursa da “Vahşi Batı” ve “Bilimkurgu”yu bir şekilde birleştiren film beklentilerimi karşılamıştı. Ancak devam filmi olan “Future World” ve 1980 tarihinde kısa ömürlü televizyon dizisi için aynı şeyi söylemek mümkün değil kanımca.

Dizi için de henüz bir şey söylemek için erken ancak uyarlanan film, sahip olduğu senaryosundan dolayı bilimkurgu sineması tarihinde kendine has bir yere sahip. Hal böyle olunca bana doğru bir formül kullanıldığında uçlardaki türlerin harmanlanabileceğini öğreten bu film ile tanışmama vesile olan sayfaların önemi de ayrı oluyor. Sinema kültürünün paylaştıkça artacağına inanan biri olarak söz konusu derginin ilgili sayfalarını ilk bölümün ardından müptelası olanların, tanıtım görüntüleri sonrası beklenti içine girenlerin ya da beklentilerini bulamayanların ilgisine sunar, referans olacağı düşüncesiyle iyi okumalar dilerim…

Fatih Danacı

NOT: Derginin kondisyonu yorgun olduğu için scan işlemi esnasında zarar görmemesi adına iç sayfalar tarayıcının yüzeyine fazla yaklaştırılmadı. Bu sebeple sayfa kenarlarındaki bazı kelimeler bulanık olabilir.

blank

Fatih Danacı

Uçak mühendisliği alanında eğitim alıp mezun olduktan sonra sinema ve edebiyat merakı aktif bir uğraşa dönüştü. 2006 yılından itibaren çeşitli dergi, e-dergi, internet siteleri gibi platformlarda öyküleri, sinema yazıları yayımlandı. Sinema tarihi ve araştırma-inceleme türünde kitaplar yazdı, bunlardan başka Dolunay Öyküleri adlı öykü kitabı yayımlandı, çok sayıda kolektif kitap çalışmasında yer aldı. Oğlu olduktan sonra çocuklar için üretmeye başladı ve çocuk kitapları ve kutu oyunları hazırladı, çizgi film projelerine destek verdi.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

blank

Öteki'den Haber Al

Buna da Bir Bak!

blank

Marksizm ve Erken Dönem Sinema

Marksizm ve Erken Dönem Sinema: Marksist ideoloji Birleşik Devletler film
blank

The Karate Kid Serisi Zaman İçinde Nasıl Değişti?

Geneline baktığımız zaman The Karate Kid serisinin değişmekten ziyade ilk