“İşte size bir hikâye hayatın değişimleri üzerine ve çok zaman geçmedi…”

Hikâye böyledir efendim. Bembeyaz tüyleri güneşte pırıl pırıl parlayan bir kuzucuk varmış yemyeşil çayırlardan birinde. Güneşte parlayan tüyleriyle çayır sakinlerinin hayran bakışları arasında ahenkle dans edermiş. Sonra bir gün bilmediği bir el gelmiş ve onu o yapan tüylerini kırpıvermiş. Yağmurlu, puslu bir havada kuzucuğu pembe derisiyle ve çayır sakinlerinin alaycı kahkahalarıyla baş başa bırakmış. Fakat masal bu ya; ona bu haliyle de yaşamayı öğretecek bilgelerin bilgesi boynuzlu Amerikan tavşanı hoplaya zıplaya çıkagelmiş.

boundin

Boundin, 2003 yapımı 4 dakika 41 saniye süren bir Pixar kısası. Yapım The Incredibles’in başında gösteriliyordu. Senaryosunu, yönetmenliğini, müzikal kompozisyonunu kısacası her şeyi üstlenen isim Bud Luckey. Bud Luckey’i Toy Story (1995), Monsters, Inc (2001), A Bug’s Life (1998), ve Toy Story 2 (1999) kadrosunda geçen emekleriyle hatırlamak lazım. Yardımcı yönetmen koltuğunda ise Roger Gould’u görüyoruz. Anime müzikal havasıyla sizi hem gülümsetiyor hem de kısacık bir düşünme payı sunuyor size. İzlemek için hazırlandığınız yapımın önünde hayat dersi gibi.

Çocuklara “Nasıl göründüğünüz değil, ne kadar yürekli ve istekli olduğunuzdur önemli olan!” mesajı veren kısa büyüklere ise daha derin bir mesaj bırakmıştı alanlar için. “Şartlarınız her an tanımadığınız bir el tarafından değişebilir ve sizi kurtaracak bilgeler bilgesi bir Amerikan boynuzlu tavşanı yoksa bittiniz demektir!” diyen hikâye aslında çok manidar. Kuzucuk durumunu üzgün ve süzgün bir şekilde kurtarıcısına anlattığında bilge tavşanımızın verdiği cevap açıklıyor her şeyi; “Ne olmuş pembe olmuşsan! Pembenin nesi var? Sanırım aklında pembe bir karışıklık var!”

boundin 2

Tavşan bazı inanışlara göre doğruluğa götüren işaret olarak bilinir. Yapım buradan mı yola çıktı bilinmez ama hepimize lazım mı bir boynuzlu Amerikan tavşanı o tartışılır. Duruma alışma diye tabir ettiğimiz bir hayat yaşıyoruz sonuçta. Her dönümde biraz daha kırpılarak… Tabi ki ayakta kalmak başlıca geçer akçe lakin bizi kırpanları ayakta tuttuğumuzu da unutmamak lazım. Hatırlamak içinse yine kısamızdan bir sözle bitirmekte fayda var; “İnişlerin ve çıkışların olduğu bu dünyada, boynuzlu tavşanların olduğunu bilmek güzel etrafta!”

Bu kısa animasyonu izlemediyseniz, tavsiye olunur. İyi seyirler.

blank

Melahat Yılmaz Özberk

1981 Ankara doğumlu... Anadolu Üniversitesi Türk dili ve Edebiyatı bölümünde okuyor. Gölge- e Dergi ve Öteki Sinema’da çeşitli film eleştirileri ve hikâyeler yazıyor. Tek dileği yazacak sözlerinin bitmemesi ve bunları sayfalara dökebilmek…

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

blank

Öteki'den Haber Al

Buna da Bir Bak!

blank

Soykırım Silahı Olarak Gıda: Food Will Win the War (1942)

Food Will Win the War, ABD Tarım Bakanlığı’nın siparişi üzerine,
blank

Kısalara Devam

Kısalara devam. Bu sefer radarımıza giren korku kısaları ise sırasıyla