Kosmos; iyilik ve kötülükten oluşan evrende küçük bir grup ümitsizlik içindeki dünyalara özgürlük getirmekte, meşhur Captain EO ve onun liderlik ettiği ayaktakımı ile…

blankBirbirinden ilginç ve beceriksiz yaratıkların bulunduğu bir uzay gemisindeyiz. Zaten gemi de dizaynı açısından içindekilerden geri kalmıyor. Kendi aralarında yaptıkları konuşmalara kulak verdiğimizde pek de yetenekli olmadıkları kulağımıza çalınıyor. Bu kez başarmalıyız diyorlar kendi kendilerine. Her ne kadar yetenekleri sıfırın altında gezse de güvendikleri ve sevdikleri bir liderleri var Captain EO…

Kaptanımız sahnede yerini aldıktan sonra o da düşüncelerimizi destekliyor aslında. Onlara verilen bir görev var. Bu sefer ki biraz zorlu… Cadı kraliçe olarak bilinen ve adamlarını tamamen çeliğin soğukluğuyla kaplayan kötücül kadının gezegenini bulup, oraya kaptanın iyileştirme yeteneğini kullanarak barış getirmek. Bir nevi kraliçenin dünyasını değiştirmek…

Fakat bu görevi gerçekleştirmek kahramanlarımız içinde farklı bir anlam daha taşıyor. Daha önce ellerine yüzlerine bulaştırdıkları görevlerden dolayı ekibe inancını yitiren kumandan Bog onları bu görevi de yerine getiremezlerse takımdan atmaya niyetli. Yani mecburiyet ve görev aşkı iki katına çıkmış durumda ki ekip hem gezegeni hem de kendi adlarını kurtarmak zorundalar.

Captain EO 1986 yapımı 17 dakikalık 3D bir kısa film. Daha doğrusu müzikal… Yönetmenliğini Francis Ford Coppola’nın üstlendiği yapımın prodüktörü ise George Lucas. Film 80’li ve 90’lı yıllarda Disneyland’ler de gösterilmiş ve müthiş ilgi görmüştü. İzleyiciler koltuklarına oturdukları andan itibaren üzerlerine gelen meteor taşıyla çığlık atmış, kendilerini uzayın derinliklerinde metalin soğuğunu sevgiye ve barışa dönüştürmeye çalışan Captain EO ile birlikte eğlenceli bir maceranın içinde bulmuşlardı. Dans ve müzikle iç içe bir yolculuk… Film 3D olarak lanse edilse de birçok sahnede kullanılan efektlerle 4D olarak da kabul görmüştür ki zamanın ilklerinden olma özelliğini de sahiptir bu açıdan. Ayrıca 17 milyon dolarlık rekor bütçe de tüm bunlara eklenince filmin önemi daha da artmıştı.

blank

Captain EO’nun ekibi de ayrı bir keyifti izleyene… Haritayı yiyip de ekibi bir kez daha tüylerini yoldurma kıvamına getiren Hooter, çokbilmiş yapışık ikizleri Idee ile Geex, kaptanın omzundan bir an bile ayrılmayan şirin uçan yaratığımız ve her daim mantıklı aynı zamanda da tek başına orkestra görevi gören Major Domo…

Ve kaptanımız Michael Jackson… Film onun iki şarkısı üzerine çekilmişti. Another Part Of Me ve We Are Here to Change to World… Tabii işin içinde popun kralı oldur da dans olmaz mı? Yapımın dans kareografileri Michael Jackson’a aitti. Filmin makyajları ise daha önce de Michael Jackson’la Thriller’da da çalışmış olan, usta Rick Baker’a emanetti. Michael Jackson’a usta oyuncular Anjelica Huston ve Dick Shawn eşlik ediyorlardı.

blank

Çocukları seven, dünyayı değiştirmeye inanan, yaptığı işi her daim bir basamak üste çıkarmaya çalışan bir sanatçıydı Michael Jackson… Captain EO’nun her anında onun ruhunu hissetmekte mümkündü bu açıdan. Eğlenceli, düşünceli ve sevginin tüm renklerine inanan…

Tamamı demir ve soğukla kaplı bir dünyada, kötülüğünde içinde sevgi olabileceğine inanan bir kaptan olarak çıkmıştı bu yapımla hayranlarının karşısına. Yapım sadece Disneyland’ın özel salonlarında gösterilmesine rağmen ünü bir hayli yayılmıştı. Ölümünden sonra tekrar gösterime girdiğini de belirtmekte yarar var.

Öteki Sinema ekibi olarak kaptanı, popun kralını bir kez daha yâd edelim dedik, Captain EO ile. Belki dünyayı değiştirebiliriz, hala değiştirilebilinecek bir dünya varken!

blank

blank

Melahat Yılmaz Özberk

1981 Ankara doğumlu... Anadolu Üniversitesi Türk dili ve Edebiyatı bölümünde okuyor. Gölge- e Dergi ve Öteki Sinema’da çeşitli film eleştirileri ve hikâyeler yazıyor. Tek dileği yazacak sözlerinin bitmemesi ve bunları sayfalara dökebilmek…

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

blank

Öteki'den Haber Al

Buna da Bir Bak!

blank

“Kısa Filmin Öyküsü”: Boşa Giden Her Şey (2017)

Kısa Filmin Öyküsü yazı dizimizin üçüncü ayağında sıra Vural Uzundağ’ın
blank

Özgürlüğün Kanatları: Uçurtma (2015)

Uçurtma ülkenin iç ve dış siyasetindeki çalkantılarından nasibini almış bir