blankDaha 70’li ve 80’li yıllarda, yazlık ya da kışlık semt sinemalarından aşina olduğumuz bazı filmlerin DVD versiyonlarını aramak ve bulmak, bulunca da çocuklar gibi sevinmek vazgeçilmez bir keyiftir benim için. İnternet üzerinden böyle bir arayış içine girince de hoş sürprizlerle karşılaşmamaksa mümkün değil… Daha çok “B” tipi korku, dehşet ve bilimkurgu türü fantastik filmlerin DVD’lerini yayınlayan firmalardan biri Shriek Show, üçlü paketler halinde piyasaya sürdüğü koleksiyonlarına Post- Apocalyptic Triple Feature’u da katmış. Üç disklik bu paketi, “Süpürüntü” tabir edebileceğimiz üç adet çok sevdiğim İtalyan Trash filmi süslüyor; 1990 Savaşçıları (1990: Bronx Warriors-1982), New York 2019 (2019: After Fall of New York-1983) ve Son Savaşçılar (The New Barbarians-1982). Hem de meraklısının gönlünü cezbedecek özel ekstralarla…

70’li ve 80’li yıllarda Franco Nero ile çektiği Keoma (Keoma The Violent Breed-1976) ve Kobra’nın Günü (Il Giorno dell Cobra-1980) gibi filmlerle tanınan Enzo G. Castellari, 1990 Savaşçıları’nı çekerken, John Carpenter klasikleri 13 Karakola Baskın (Assault on Precinct 13-1976) ve New York’tan Kaçış (Escape from New York-1981) ile Walter Hill’in Savaşçılar (The Warriors-1979) filminden etkilendiğini gizlemiyor… Hatta yönetmenin bu etkilenmeyi daha ileriye götürüp, sözkonusu filmlerin atmosferini bariz arakladığını söyleyenler de yok değil. Yine de, böyle klonlama usulüyle üretilen, bir yığın “Kıyamet Sonrası” İtalyan “Çöp” filminin en iyilerinden biri 1990 Savaşçıları. Walter Rizzati’nin 80’li yılların modasına uygun pop rock tarzı müziği ise filmin atmosferine müthiş katkı sağlıyor…

Kaos’un ve Anarşi’nin egemen olduğu, çetelerin kontrolündeki bir bölge olan New York’un Bronx bölgesi, hükümetin istimlak çalışmalarıyla karşı karşıyadır. Burada yaşayan bir gurup aykırı tip (ki bunlar Heavy Metal akımının üyeleri ya da punk kültürünü benimsemişler ile farklı ırklara mensup, işsiz güçsüz fakirlerden oluşmaktadır) bu durumdan rahatsızlık duyar. Hükümetin acımasız temizlik birimlerine karşı savaşmaya karar verirler. Ama hükümet uyanık davranıp çetelerin aralarına casuslarını ve provakatörlerini sokmuştur bile. Bu kargaşa ortamında çeteler birbirlerine girerler. Motorsikletli savaşçı Trash (bir ayakkabı dükkanında çalışırken keşfedilen, daha sonra da benzer birkaç filmde göreceğimiz Mark Gregory) ve çetesi de bu savaşın içinde bulurlar kendilerini. Trash, son çare olarak, yardım almak için Bronx’taki en güçlü çetenin lideri olan Canavar / Ogre’a (siyahi istismar sinemasının ünlü kült aktörü Fred Williamson) gider. Filmde kötü provakatör Hammer’ı canlandıran Vic Morrow, bu filmden bir yıl sonra Alacakaranlık Kuşağı (Twilight Zone The Movie-1983) filminin setinde geçirdiği korkunç helikopter kazasında yaşamını yitirmişti. Vic Morrow başka bir Enzo G. Castellari filmi olan Son Jaws’ta da (The Last Jaws / L’Ultimo Squalo-1981) Hamer adlı karakteri oynamıştır. Paketteki ikinci film olan Son Savaşçılar da (The New Barbarians-1982) yine bir Enzo G. Castellari filmi. Yönetmen bu kez, Çılgın Max 2: Yol Savaşçısı (Mad Max 2: The Road Warrior) kreasyonundan sonuna dek yararlanmış. Çevrildikten sonra yığınla taklidi yapılan Çılgın Max 2’nin en keyifli apartmalarından biri olduğunu söyleyebilirim.

Öykü bildik; nükleer savaşlardan sonra, çorak topraklara dönen yeryüzünde, iki ya da daha fazla tekerlekli, modifiye edilmiş araçlar kullanan bir gurup kötü adam, iyilerin kolonilerine dehşet saçar. Tabii bildiğimiz üzere, insanlığın içine düştüğü bu gibi zor durumlar, nedense hep Max gibi kahramanlar, bazen de dünyayı kurtaran Postacı’lar (The Postman-1997) yaratır. Bu filmde ise bir değil, birden fazla kahraman var. Üstelik beyaz bir Yol Savaşçısı’nın (Timothy Brent) yanına süper karizmatik afro bir kahraman Nadir’i (Fred Williamson) koyarak Çılgın Max 2’nin bir parça ırkçı görünen “iyiler beyaz, neredeyse bütün kötüler koyu tenli” önermesine karşı çıkıyor. Kötülerin lideri yine bu tarz filmlerin gediklilerinden George Eastman (Luigi Montefiori). Fevkalade zevksiz kostümler, tam modifiye edilememiş hurda arabalar ve efsanevi rock gurubu Goblin’in elemanı Claudio Simonetti’nın eski bilimkurgu filmlerinin ses efektlerini anımsatan elektronik müziği, yapımı “çöp” film meraklıları için eşsiz kılıyor.

Kutudaki son film New York 2019 (2019-After Fall of New York), kült İtalyan yönetmenlerinden birinin, korku, şok ve özellikle de Edwige Fenech ile çektiği seksi “Giallo” filmleriyle tanınan Sergio Martino’nun imzasını taşıyor. Meraklıları bizde Lanetliler Dağı (Mountain of the Cannibal God-1978) adıyla gösterilen Ursula Andress’li filmden kendisini anımsayacaklardır. Martino New York 2019’u, zaman zaman kullandığı “Martin Dolman” takma adıyla çekmiş.

1999’da çıktığı varsayılan nükleer felaketten nasibini almış New York kenti, aradan geçen 20 yıl zarfında, bir yığın tehlikenin cirit attığı, tehlikeli bir yer haline gelmiştir. Nükleer savaşı, Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarının birleşmesi sonucu kurulmuş olan “Eurak”lar kazanmıştır. Amerika ise Alaska’daki gizli bir üste, yeni bir savaş için örgütlenmekte, bu savaşta kendisine yardım edecek kahramanlar aramaktadır. Düştükleri zavallı duruma çare olarak da, Nevada çölündeki kolonilerde yaşam savaşı veren, serseri Percifal’i (Michael Sopkiw) bulurlar. Bu kez “Dünyayı Kurtaran Adam” (aslında Amerika’nın onurunu demek daha doğru) Percifal olacaktır… Ayrıca Sopkiw Türkiye’de Öldüren Dalgalar (Monster Shark / Shark Rosso nell’Oceano-1984) adlı Lamberto Bava filminde de oynamıştır…

Bu filmleri araştırırken rastladığım aynı tarzda birkaç hoş sürprizi de yazmadan edemeyeceğim. Bunlardan biri yıllar önce sinemalarımızda da gösterilen, 1978 yapımı Ölüm Sporu (Death Sport). Yönetmen olarak Henry Suso’nun (Nicholas Nichipor) imzasını taşıyor (jenerikte belirtilmemesine karşın, Roger Corman ile Allan Arkush da yönetmen olarak destek vermişler). Efsanevi Roger Corman yapımı bu film, 1975’te çekilmiş ve gişede bir hayli başarı kazanmış olan Ölüm Yarışı 2000 (Death Race 2000) filminin devamı gibi kotarılmış. David Carradine, Claudia Jennings, Richard Lynch gibi oyuncularıyla, süper uydurma öyküsü ve abuk sabuk kostümleriyle tam bir süpürüntü örneği. Günümüzden 1000 yıl sonra geçen bu filmde mantık aramak imkansız. Bu da filmi çekici ve meraklısına eğlenceli kılan en önemli şey bence. Saf kan “Çöp” ve sadece meraklılarına…

Yıllardır kayıp olan hazinelerden biri de, 1983 mahsulü Dünyanın Son Savaşçıları’ydı (Warrior of the Lost World). David Worth’un (ve de jenerikte belirtilmemiş olmasına karşın Fred Williamson’un) yönettiği bu filmde yine nükleer savaş mevzu bahis. Bunu fırsat bilen kötüler “Omega” logosuyla kendi diktatörlüklerini kurup, kurtarılmış bölgeleri egemenlikleri altına almak istemektedirler. Motorsikletli ve de Çılgın Max kostümlü bir Yol Savaşçısı (Robert Ginty), iyilerin saflarına geçip, kötülerle amansız bir savaşa girişir. Fred Williamson da ona yardım eder. Kötü Omega diktatörünü, Cadılar Bayramı (Halloween) serilerinden Dr. Loomis olarak bildiğimiz Donald Pleasence oynamış. Hiç bir ekstra özellik bulunmamasına karşın, meraklısınca sadece film için alınacak DVD’lerden biri Dünyanın Son Savaşçıları…

Çılgın Max 2’den yıllar sonra çekilen bir diğer taklit film de Çelik Öncü (Steel Frontier-1995). Kıyamet sonrası dekorları içinde geçen “Spaghetti Western” tarzı bu filmi, Paul G. Volk ile Jacobsen Hart yönetmişler. Karizmatik aksiyon filmleri oyuncusu Joe Lara, motorsikletli, western kostümlü bir Yol Savaşçısı’nı, kült karakter oyuncusu Brion James kötülerin başını, “B” filmlerinin gediklilerinden Bo Svenson ise çetenin önemli elemanlarından birini oynuyorlar. Karizmatik aksiyon sahneleri ile dolu olan bu filmin yapımcılığını, aşırı patlamalı, bol gürültülü “B” tipi aksiyon filmlerinin şirketi “PM” üstlenmiş. Ayrıca “Troma Films” bir süre önce, Lucio Fulci’nin, yine Fred Williamson’lu Son Barbarlar’ını (Fighting Centurions: Rome 2072 A.D.-1984) DVD olarak piyasaya sürdü. Bu arada 1990 Savaşçıları’nın devamı Son Adam (Bronx Warriors 2 / Escape from Bronx-1983) İngilterede DVD olarak yayınlandı (bu iki filme başka bir yazımızda uzun uzun değinmeyi düşünüyoruz)…

Not: Bu yazı, DVD+ dergisinin Nisan 2007 tarihli sayısında, “Tehlikeli Bölge” adlı köşemde yayınlanmış, buradaki ikinci yayımında tarafımdan küçük değişiklikler yapılmıştır…

Ayrıca, Post-Apocalyptic filmleri seviyorsanız; üyesi olduğum www.post-apocalypse.co.uk ‘i mutlaka ziyaret edin…

Kaynak: http://fantastiksinema.blogspot.com/2007/06/post-apocalyptic-kiyamet-sonrasi.html

blank

Metin Demirhan

(1965, İstanbul - 1 Kasım 2007, İstanbul), Türk sinema yazarı, kısa film yönetmeni ve karikatürist.

Profesyonel meslek yaşamının karikatürle ilgili cephesinde "Kozmo Fare" gibi kendi yarattığı bazı çizgi karakterlerle; sinema yazarlığında ise özellikle "B-film" denilen, gösterime çıktıkları ilk zamanlarda çok fazla ilgi görmeyip küçümsenmiş, ancak sonraki dönemlerde ise "kült yapıt" düzeyine erişmiş düşük bütçeli yerli ve yabancı sinema filmleri konusundaki uzmanlığıyla tanınmıştır.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

blank

Öteki'den Haber Al

Buna da Bir Bak!

blank

Kung Fu Sinemasında “Sarhoş Usta” Tekniği ile Bir Gezinti

Kung fu sinemasında "Sarhoş Usta" tekniği ile bir gezinti yapmaya
blank

Yüzde 99 Ölüm!

Cehennemde yer kalmayınca ölüler yeryüzünde yürüyecek! Romero’nun yönetmiş olduğu Yüzde