Hindistan’a Hoşgeldiniz: Dünyanızı Sarsacak 10 Film!

9 Şubat 2011

Birkaç yıldan beri bir sır saklıyorum: bazı hafta sonları, hiçbir arkadaşıma haber vermeden, tek başıma Londra’nın daha tenha bölgelerindeki bazı sinemalarda arka arkaya filmler seyretmekteyim. Yok, sandığınız gibi bu filmler ‘İki Film Birden’ tadında erotizmin güzide örneklerinden değil, bunlar Hint filmleri, dünyanızı sarsacak filmler!

blank

Öteki Sinema için yazan: Evrim Ersoy

Genelde en az 2, bazen 3, hatta 3 buçuk, oldu olacak 4 saat bile olabilen bu inanılmaz filmler silsilesi insana hangi boyutta olduğunu unutturacak kadar dâhice… Tabii aralarında size hayattan bezdirecek kadar kötü olanlar da var. Misal, yaklaşık 2-3 ay önce ‘Stepmom’ isimli filmin Bollywood remake’ini seyrettim, o 3 saat bana 10 saat gibi geldi, bu kadar sığ ve kötü bir filmi uzun zamandır seyretmemiştim. Ama yine de bu kadar yabancı ama aynı zamanda yakın bir sinemayı yavaş yavaş keşfetmek de cabası…

Burada öncelikle bir açıklama getirmek istiyorum. Hindistan’dan gelen her film Bollywood değildir! Bu yanlış anlaşılma oldukça çok oluyor. Bollywod sadece ve sadece Mumbai, Mahastra’daki film endüstrisine ait filmleri içine alır. Daha değişik etnik bölgelerden çıkan filmler sırası ile Tamil, Telugu, Punjabi, Bengali sinemaları olarak ayrılır hatta bunların da takma isimleri vardır: Telugu filmleri ‘Tollywood’ filmleridir, Tamil filmleri ‘Kollywood’ olarak bilinir. Bu filmlerin hepsine ‘Bollywood’ demek yanlış kaçar, o yüzden önce bunu düzeltelim istedim.

blankBollywood genelde daha büyük bütçenin evidir, Tamil sineması ise ‘Masala Movies’ denilen blockbusterlara yönelir. Hatta çok para kazanan Tamil filmleri ya Hindi diline dublaj yapılır ve tekrar piyasaya sürülür ya da Bollywood’da yeniden yapılır, hatta bazen Bollywood ve Kollywood filmleri aynı anda aynı setlerde çekilir. Bazı aktörler her iki filmde de oynarken, diğer aktörler şöhretlerine göre ya Bollywood ya da Kollywood versiyonunda oynar.

Aslında Hint sinemasının ve bu bölgesel değişiklerin tarihçesi çok ilginç ve karmaşıktır. Ama bu yazıda buna girersek ortaya bir üniversite tezi çıkar. Ben sadece sizlere bu sinemaları keşfetmenizi sağlayacak on film tanıtacağım. Bu filmler bizim bildiğimiz kapsamda ‘iyi’ filmler olmayabilir. Hint filminin temposuna alışmak daha Batılı bir seyirciye ilk etapta çok zor gelebilir; o yüzden düşünce tarzını sizlere hafifçe anlatmak istiyorum. Böylece inşallah yarıda kapatmazsınız bu filmleri.

blankÖncelikle Hindistan’da sinemalarda insanlar konuşur, dışarı çıkar, alkışlar, içeri girer, filmin uzunluğu da bazı sahnelerde insanların dikkati dağılsa bile hiçbir şeyi kaçırmamaları içindir. Ayrıca her Hint filminde bir film arası bulunur ve bu film arası filmin içine inşa edilmiştir, yani DVD’de seyrederken bile ekranda ‘INTERMISSION’ yazısı çıkar.

2000 yılına kadar Hint filmlerinde senaryo bölük börcük yazılır, ortada bir fikir vardır ve bu fikrin etrafına sahneler yazılır. Bir senaryoda bir sürü insan çalışabilir ve eğer bir film daha parça parça gözüküyorsa bu o filmde ne kadar yazarın çalıştığının kanıtıdır. Tabii şimdi senaryolar daha derli toplu bir hale gelmiştir.

Yine eskiye dayanan bir kural hiçbir filmin son sahnesinin çok önemli bir olayı göstermemesidir çünkü Hint seyircisi son sahnede sinemayı terk eder kalabalığa kalmamak için. Genelde son sahne ya bir catch-up ya da bir şarkı olmalıdır ki seyirci filmin ana konusundan bir şey kaçırmasın. Her ne kadar bu kural artık çok az kullanılsa da eski filmler için bilinmesi gereken bir kuraldır.

Hint filmlerini izlemeden önce Hint kültürü ile ilgili biraz okumanızı tavsiye ederim. Eğer fazla bir bilginiz yoksa eminim ki birazcık temel bu filmleri daha iyi anlamanızı sağlayacaktır.

Şimdi geçelim listemize: Bu 10 film ne “en iyidir”, ne “mutlakadır” ama bana göre hepsi de izlenmesi gereken, popüler Hint sineması adına ufkunuzu açacak filmlerdir.

1) ENDHIRAN

Endhiran şimdiye kadar gelmiş geçmiş en başarılı Tamil filmidir. Bir bilimkurgu olması filmi daha da cazip kılar. Superstar Rajini (gerçek ismi Rajinikanth) bir Tamil yıldızıdır ve ismi geçince akan sular durur. Şöyle ki Mumbai’de ilk matine sabah 4.30’dadır ve 6 hafta boyunca kapalı gişe oynar. Londra’da 3 hafta her seans önceden satılmıştır ve bendeniz filmi sinemada göremem. Amerika’da Dallas’ta bile her seans en az iki hafta kapalı gişe oynar, biletler önceden satılır. Rajini ekranda ilk çıktığı zaman seyirci salonu konfetiye boğar, salonlar yıkılır.

Endhiran ana fikrini ‘I Robot’tan alır ama bu Hollywood film konseptini öyle bir masal haline getirir ki şaşırıp, imrenmemek elde değildir. Rajini hem robotu, hem de robotu yapan bilim adamını oynar. Ayrıca filmde Tamil ahlak anlayışına dair çok korkunç sahneler de vardır: Robot yanan bir binadan bir kızı kurtarır, kız banyoda olduğu için çıplaktır. Çıplak kızı dışarı çıkarınca her yer birbirine girer, kızın annesi niye böyle bir şey yaptığını robota sorup onu kötülerken gazeteciler kızın fotoğrafını çekmeye çalışır! Kız utanç içinde koşar, yola bakamadığı için kendini bir arabanın önünde bulur ve ölür! Tollywood’da çıplaklık kadar büyük bir suç yoktur!

Her ne kadar böyle bir sahne insanı çok rahatsız etse de filmin geri kalanı mutlaka izlenmelidir. Özellikle Robot’un kafasında (hatta içinde diyelim) bir dans sahnesi uzun süre akıllardan çıkmayacak deliliktedir. (Eğer Space Channel 5 oynamışlığınız varsa ne demek istediğimi anlarsınız.)

blank

Misafir Koltuğu

Öteki Sinema ekibine henüz katılmamış ya da başka sitelerde yazan dostlarımız her fırsatta harika yazılarla sitemize destek veriyor. Size de okuması ve paylaşması kalıyor...

39 Comments Bir yanıt yazın

  1. cok guzel bir inceleme olmus evrim, hint sinemasi merak ettigim bir sinema .

  2. Nasıl oldu anlayamadık ama Endirhan bir Youtube hiti olup çıktı başımıza…Onun popülaritesini “tüm zamanların en iyi aksiyon sahnesi” adı altında paylaşılmış olmasına borçlu olduğunu düşünebilirdik fakat Endirhan 3D Max ve After Effects gibi programlarla, babasının silahını bulmuş çocuk gibi oynayan bir ekibin ellerinde -belki garipseyeceksiniz ama- çok keyifli bir hal almış. Sanırım hayatımda hiç bir filme bu kadar sık “yuh” “çüş” “oha” nidalarını savurmamışımdır :)

  3. Bir animasyon hayranı olarak,Hint yapımı bir de animasyon söyleyelim:ROMEO
    O da güzel bir yapım.Özellikle Hint kültürünü çok iyi empoze etmişler bu filmde.Danslar,sokaklardaki arabalar,şarkılar,giyim tarzları hiç göze batmadan size enjekte ediliyor (ya da çocuklara).Ben çok sevindim böyle bir film izlediğim için.Ama bir yandan da üzüldüm,bizim niye Hindistan’da bile izlenen bir animasyonumuz yok diye..
    Yoksa var mı!?

  4. Var…Ama kısa metraj olarak :) İlk aklıma gelen ve şu sıralar da epey popüler olan, Hezarfen’in methini duymuşsundur büyük ihtimalle de izlemişsindir ama şöyle de birşey var ki Roadside Romeo salt Hint sermayesi ile hayat bulmuş bir animasyon değil…Üstelik ardındaki güç de Slumdog Millionare’in etkisi diyebiliriz. Hezarfen’in de teknik ekibinin büyük bir kısmı yabancı…

    Aslında özellikle animasyon filmlerinde ülke kimliğinden bağımsız düşünmek de lazım ortaya çıkan işleri. Pixar’ın künyesindeki Amerikalı animatör, tasarımcıların büyük bir kısmı yabancı fakat onlar birer “Amerikan Animasyonu” kağıt üzerinde…

  5. Ben zaten animasyon izlerken hiç bir kimlik yapıştırmam filme.Hani bir kitap okursun,ordaki kahramanlar sen olur,çevrendekiler olur,hiç onlara uyruk belirlemezsin ya;benim için animasyonlar da öyle.İzlerken filme doymuyorum.Her izlediğimde faklı bir ayrıntıyı yakalıyorum.Çünkü bu filmler milim milim işleniyor.Senin söylediğine gelince,gerçekten çok haklısın.Hatta bildiğim kadarıyla yurt dışında animasyonla uğraşan Türkler de var..Yorumun için teşekkürler..

  6. Şans eseri, “ENDHIRAN”ın “Robot” ismiyle yayınlanmış aksiyon sahnelerinin kolajını izleyip mest oldum diyebilirim. Efekt olayı da gayet iyi duruyor.

  7. Harika bi yazı olmuş Evrim! Öteki’ye daha sık yazmanı ümit ediyoruz

  8. Endirhan dan sahneleri izledikten sonra yazdIğım şeyi yineleyeceğim bence dünya Çinlilerden çok Hintlilerden korkmalı..

  9. Hintfilmi.com yöneticisi olaraktan hint filmleri hakkımda böyle bir yazı görmek beni sevindirdi. Güzel bir yazı olmuş ama film seçimleri daha iyi olabilirdi :D
    Herneyse konu hakkında birkaç şey de ben ekleyeyim. izleyecek kaliteli bollywood filmleri kalmayınca bende daha yerel sinemalara yönelmiştim. ilk olarak şuradaki klibi izledim(klipteki geneliayı masti filminden, siddharth’ı ise rang de basanti filminden tanıyordum.) Böylece Boys filmini izlemeye karar verdim ama pek iyi bir başlangıç olmadı. Çünkü ilkkez ingilizce altyazılı bir film izledim ve filmde klasik hint sinemasının dışındaydı. Biraz Tanrıkent(Cidade de Deus) filmini anımsattı. Herneyse daha sonra bu 2 oyuncunun bommarillu diye bir filmi olduğunu gördüm. Filmin imdb puanı o zaman 8.9 du (Şimdi 7.8 ama oy ortalamasını alınca 9.2 Yani imdb sadece sadık kullanıcılarının oyunu kabul ediyor :) Bu filmle birlikte benimde tollywood serüvenim başladı. Hatta bommarillu ve magadheera olmak üzere 2 tane tollywood filmi altyazısını türkçeleştirdim. Buradan indirebilirsiniz:
    http://www.turkcealtyazi.org/mov/0843326/bommarillu.html

    Bommarillu hint sinemasının my sassy girl’ü :)Onun kadar eğlenceli ve ondan daha anlamlı bir film. Hakkında bir yazı:
    http://www.meydansozluk.com/bak/bommarillu

    İzlediğim güzel filmlerden bazılarının isimleri:
    Telugu: Bommarillu, Happy Days, Magadheera, Athadu, Darling, Arya 2,Godavari vs…
    Tamil:Aayirathil Oruvan, Kaavalan, Kadhal Konden, Kadhalar Dhinam

    Hint sinemasına dil hi dil mein filmiyle merak sarmıştım. Dil hi dil mein filmi kadhalar dhinamın bollywood versiyonu :)

    Tollywoodda izlemediğim kaliteli fazla film kalmayınca kollywooda yöneldim. Henüz yeni başlamıştım kollywood filmlerine. Aayirathil Oruvan filmini izleyip çok beğenmiştim. 3-5 amerikan filmi konusunda ve hint sineması eğlencesinde çok güzel bir tamil filmi. tavsiye edebilirim :)

    Eğer sizin izleyip beğendiğiniz eğlenceli tamil ya da telugu filmleri varsa e-mail adresime mesaj atarsanız sevinirim :)

  10. h€psi çok ii filml€r ama birbirind€n inanılmaz harika iki filmi atlamışsın hayatımda böyl€ filml€r izl€m€miştim 1. film 3 idiot 2.film is€ rang d€ basanti bu hint filml€rini nasıl atlamışsın hayatımda izl€diğim €n iyi filml€rdir

  11. hint sinemasına bende yeni başladım izlediğim filmler bollywooda tamile yada teluguya mı ait bilmiyorum ama my name is khan, 3 idiots, guzaarish, lagaan(vergi)yi izlememişseniz tavsiye ederim…

  12. Bence fanaa’yı da izleyin. Aamirkhan ve kajol’ın çok iyi bir filmi.

  13. ben yeni başladım hint filimleri izlemeye. bi kaç tane “bıyıklı polis” filmi izledim. komik aksiyon sahneleri olan konusuz ve saçma filmlerdi ama bi okadar da eğlenlei idi. izlerken çok aevk aldığımı söyliyebbilirim. önerebileceğiniz bu tarz filmler var mı? yada romatik komedi felanda olabilir.

  14. 3 ıdıots(3aptal),fanaa(mahvolmuş aşk),ghajini,taare zameen par bu fılmler cok guzel kesinlikle izleyın:)hayran olucaksınz

  15. “black” (siyah) simdiye kadar izlediğim en güzel hint filmi. izlerken ağlamayanı görmedim

  16. ya merak ettiğim bir film var adını bilmiyorum ben bulamadım.Üniversitede tanışan 2 genç aşık olur kızın babası sütçü çocuğun babası ise zengin bu ilşkiyi onaylamzlarlar.bunlar kaçıp başka yere giderler ancak çocuğun babası onları bulup kızı öldürmesi için kiralık katil tutar.Çocuk kiralık katili öldürür.Üniversitedekiler sayesinde kurtulurlar babasının önderdiği askerlerden de.

  17. izledigim filmlerden kabhi kushi kabhi gham-jab we met-veer zara-jab tak hai-devdas-teri meri khani-rab nebana di jodi-dil wale dulhania le jayenge tavsiye edebileceklerim, memnun kalacagınız fılmlerden. fana my names khan 3 idiot black vs ızlemıssınız zaten yazmıslar. :)

  18. kesinilikle ve kesinlikle benim için aşk ön planda diyenler ghajini ve my name is khan ı dostluk ön planda diyenler 3 idiots u izlemeli .arkadaşlar öyle böyle değil hikayeler harika ya.slomdog milyoner de kesinlikle es geilemeyecek bir film. vaktiniz var sa bu yazdıklarımı mutlaka izleyen.şiddetle tavsiye ediyorum

  19. konu iyi, hoş, güzel de liste çok kötü. şöyle söylüyebilirim ki 100’ü aşkın hint filmi izledim. izlemeye başlamadan önce genel anlamda filmleri araştırır, kaliteli yapımları izlemeye çalışırım. bu listedeki 10 filmden 7’sini ilk kez duyuyorum. aralarından kesinlikle izlenmesi gereken sadece ghajini var, gerisini izlemeseniz de olur. hint sinemasına merak saran varsa kesinlikle bu listeden başlamasın. bu filmlerden önce izlenebilecek 20 tane üst düzey film sayabilirim

  20. 3 idiots hint filmlerine bakış açımı değiştirdi harika bi film..ardından my name is khan..fanaa,ghajini,taare zameen par,black,rang de basanti,veer zaara..kısacası aamir khan diyorum başka bişey demiyorum..:) ha bide shahrukh khan var..

  21. bazılarının konusu özellikle de dövüş sahneleri ne kadar saçma ve abartılı olsada bence bollywood filmleri hollywood u bine katlar…

  22. bu arada hint filmlerini izlememye eğer Amir Khan Shah Rukh Khan la başlamışsanız diğerlerinin ki pek tat vermese de izledikçe alışkanlık yapıyorlar bilesininz.ya tadında izleyin yada hiç izlemeyin..

  23. arkadaşım aarya 2 i izledin madem nereden izledin onu da yazsaydın ya da izlediğiniz filmleri nereden izlediğinizi yazında izleyelim

  24. Slm umarım soruların cvp verirsiniz .ben cocuklugumdan beri hint filmlerini çoook seviyorum.ve mutlaka her hafta bi film kesin izlerim.bana son beş senenin en güzel komedi aşk dram içerikli hint filmi varmi?:)

  25. evrim hanim ancak bu kadar kotu film tahlili yapilabilirdi herhalde.
    ozellikle ghajini icin yazdiklariniz beni incitti.zoraki ask mi?
    hint sinemasinda o kadar degerli yapimlar varken bunlari ornek gostermeniz, yazi yazmak icin yazi yazdiginizi gosteriyor malesef.
    degerli arkadaslar da yukarida belirtmisler zaten, aamir khan shah rukh khan ve daha niceleri var bu sektorde ve cogu hollywoodluya pabuclarini ters giydirirler.
    neyse uzatmaya gerek yok.ama aklima geldi.ne kadar ugrastiniz bu yazi icin bilmiyorum ama vikipediye aamir khan yazip, filmlerini kopyala yapistir yapsaniz, cok cok da dogru bir tespit olurdu.benim sahsi gorusum tabii.

  26. Evrim hanım sizin önerdiğiniz 10 film bollywood’u ve Hint sinemasını tam anlamıyla anlatan filmler değil, insanları yanlış bilgilendirmeyin.

    En iyi ve dünya Çapında izlenilen filmler şunlardır.

    1. My name is Khan – shah rukh khan
    2. 3 idoits – aamir Khan
    3. Black – Amitabh Bachchan
    4. Barfi – ranbir Kapoor
    5. Kal ho naa ho – shah rukh Khan
    6. Veer&zaara – shah rukh Khan
    7. Devdas – shah rukh Khan
    8. Rab ne bana si jodi – shah rukh Khan
    9. Kabhi kushi kabhie gham- shah rukh Khan
    10. Dilwale dulhania le jayenge – shah rukh Khan
    11. Fanaa – aamir Khan & kajol
    12. Rang de basanti – aamir Khan
    13. Her çocuk özledir – aamir Khan
    14. Bhoothnath returns – Amitabh Bachchan
    15. Lagaan – aamir Khan
    16. Kuch kuch Hota hai – shah rukh Khan
    16. Swades – shah rukh Khan
    17. Devdas – shah rukh Khan
    18. Kabhi alvida naa kehna – shah rukh Khan
    19. Guzaarish – hrithik roshan
    20. Mohabbatein – shah rukh Khan

  27. Şaka gibi, bir tane bile ShahRukh Khan’ın filmi yok :D Tuhafsınz :) Dünyada en fazla hayranı olan adamın bi tane bile filmini koymamışsınız :)

  28. İzlemediğim hint filmi kaldı mı diye bakıyorum. Çok güzeller.

  29. Ya merak ettiğim bir film var. Adını bilmiyorum. Ben bulamadım.
    Üniversitede tanışan 2 genç aşık olur. Kızın babası sütçü. Çocuğun babası ise zengin.
    Bu ilşkiyi onaylamzlarlar.
    Bunlar kaçıp başka yere giderler. Ancak çocuğun babası onları bulup kızı öldürmesi için kiralık katil tutar.
    Çocuk kiralık katili öldürür.
    Üniversitedekiler sayesinde kurtulurlar. Babasının önderdiği askerlerden de.
    İsmini bilen varsa yazsın lutfen.

  30. Özellikle ajay devgan, prabhas filmleri…
    Baahubaali 1 ve 2, vikram vedha, hem eski hem de yeni versiyonu ile drishyam…

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

blank

Öteki'den Haber Al

Buna da Bir Bak!

blank

Yakın Tarihli Sağlam Gerilim Arayanlara Öneri Listesi 14

ABD dışı ülkelerin gerilim filmlerinden oluşan "yakın tarihli sağlam gerilim
blank

“Benim Hala Umudum Var” Dedirten On Film

“Benim Hala Umudum Var” Dedirten On Film: Bu aralar umuda