En İyi Film Oscar’lı 10 Tartışmalı Film

20 Şubat 2015

Oscar Films005

  1. ‘The Greatest Show on Earth’ (1952)

Cecil B DeMille Amerikan sinema tarihinin en önemli figürlerinden biridir. Tabii bu demek değil ki her filmi belli bir kalitenin üstündedir. Ancak bu garip sirk filminin en iyi film Oscar’ı alması sadece yönetmene saygıdan olabilir.

Not: Bu yazı ilk olarak Cinedergi Obtüratör köşesinde, Şubat 2015 sayısında yayınlanmıştır.

blank

Masis Üşenmez

1979 İstanbul doğumlu yazar ilk sinema deneyimini Superman ve Star Wars’la yaşayıp kendini çizgi roman ve bilim kurgu dünyasına atar. 2006 yılında "Öteki Sinema" kadrosuna katılır ve sitenin gelişiminde önemli rol üstlenir. Halen Öteki Sinema'da editörlük ve Cinedergi'de yazarlık yapmaktadır.

6 Comments Leave a Reply

  1. Listede rahatça söyleyebilirim ki 7,8 film hak etmediği en iyi film Oscarını almıştır ne yazık ki.Kimi filmler yönetmen, kimi filmler siyasi lobi yüzünde, kimi filmlerde özelikle Akademinin çok sık yaptığı ”filmden biz anlarız, bizim seçtiğimiz en iyisidir” şeklinde ters köşe yapmak için başyapıtlı ilerde çoğu kült olmuş yada olacak filmler dururken gülünç bir şekilde hak etmeyen filmlere ödül vermesidir.

  2. Crash filmini bu listeye ekleyerek ne elde etmeye çalıştın hakkaten anlamış değilim. Bence bu filmi tekrar izlemelisin

  3. İngiliz Hasta konusunda aynı fikirde değilim, o dönemler Juliette Binoche ve Ralph Fiennes’i doğru dürüst tanımadığım için ben de “bu filme nasıl 9 Oscar verirler” diye düşünmüştüm. Ama izleyince yanıldığımı farkettim. Tüm zamanların en iyi son 30 dakikalarından birine sahip…Kont’un Catherine’i mağaraya götürüşü ve “asla anlamadın, ben seni her zaman sevdim” ifadesi insanı ters düz eder. Fargo çok iyi bir filmdir, ama Fargonun konusu yaşanmış bir hikayeye dayanır. Kısacası görsellik, hikaye, yasak fakat şehvetli bir aşk hikayesi ve Juliette/Ralph müthiş uyumuyla en iyi film oscarını haketmiştir. Yılın en iyi filmlerine gelince Cannes’ta En İyi Film Altın palmiyeyi alan filmlerin o yıl En iyi Film Oscarı alan filmlerden bir gömlek daha iyi olduğunu düşünüyorum. Ucuz Roman bunun bir kanıtı…

  4. Rocky’nin bu listede olmayı haketmediğini düşünmek büyük saçmalık. Ne olmalı bir filmin Oscarlık olabilmesi için. Uzun ve boş entel diyaloglar yada başı sonu birbirine girmiş beyin yakan senaryolar mı illa aradığınız… Yoksa Rocky 1 ve Rocky 2 gibi nerede denk gelirsen izlemekten kendini alamadığın, seni onunla beraber o ringe çıkarmayı başaran, hüznün, sevincin ve coşkunun izleyiciye bu kadar iyi aktarıldığı, müziği ile eşsiz bir başyapıt mıdır heykeli hakeden.? De Niro’lu Taxi Driver’in hakkını da asla yemek istemem ama Rocky tarihin en iyi 10 filmi arasında olmayı hakeden bir yapımdır… Net..

  5. Rocky nesilden nesile aktarılan ve 7 serisi çekilen bir filmdir, ve kime sorsan rocky’i bilir, peki taxi driver????

  6. Crash dışındaki eleştirilerinize katılıyorum. Crash o senenin ters köşe filmlerinden biriydi. Lakin Hollywood klişelerine bağımlıdır bkz müzikaller (Chicago) Savaş karşıtı film değil de (Thin Red Line) epik savaş filmi sever. Hem savaş hem romantizme bayılır (İngiliz Hasta) Scorcese’yi neden bu kadar yıl yok saydıklarını bilmiyorum. Ha Coen kardeşleri neden sevmediklerini tahmin edebiliyorum. Muhafazakar ekol hala güçlü Coen kardeşler onlara fazla alengirli geliyor. Kireçlenmiş küçük beyinleri basmıyor, yani düşünün ki aynı adamlar bilimkurgu da sevmiyor

    Benim en sinir olduğum konulardan biri de çok sayıda iyi oyuncuya esas iyi filmlerinde değil de alakasız filmlerinde Oscar vermiş olmalarıdır. Yani siz Robin Williams’a Good Morning Vietnam veya Ölü Ozanlar Derneği’nde mi Oscar verirsiniz? Good Will Hunting’de mi? Paul Newman’e Butch Cassidy Sundance Kid’de mi Oscar verirsiniz? Yoksa Color Of The Money’mi? … Gibi…

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

blank

Öteki'den Haber Al

Buna da Bir Bak!

blank

En Sevilen Hammer Korku Filmleri (1957-1974)

The Curse of Frankenstein bundan tam 60 yıl önce çekildi.
blank

Mutlaka İzlemeniz Gereken 10 Sessiz Korku Filmi

Sessiz dönemde korku filmleri çıkış yaparak türe estetik bir tarz