Film müziği dediğimiz zaman aklımıza bir albüm veya teması gelebilir çünkü genellikle senfonik işler karşımıza çıkıyor. Müzikalleri ve şarkıcı filmlerini bir kenara koyacak olursak, bazı şarkılar filme mal edildiği için o şarkılara da film müziği deniyor.

Hani bazı şarkılar vardır, izlediğiniz filmi daha fazla sevmenize yol açar ya da sevmediğiniz bir filmi daha da çekilmez hale getirir ya da sevdiğiniz bir filmi size zindan eder. Ben de izlediğim filmleri çekilmez hale getiren bazı şarkıları listeledim. Listeyi yaparken ablam yanımdaydı ve en sevdiğim film müziklerinden bir liste yaptığımı düşünüyordu… Zevkler ve renkler diyelim.

Her liste gibi bu listeyi de kendi zevkime göre derlediğim için benimle hemfikir olmayacak pek çok insan vardır. Listeye eklediğim şarkıların bazılarını 30 yıldır sevmiyorum, fikirlerinizi yorumlar kısmına yazmakta serbestsiniz ancak fikrimin değişeceğini pek sanmıyorum. Bu listede sıralama yok… Her birini ayrı ayrı sevmiyorum… İyi eğlenceler!

The Bodyguard (1992): Whitney Houston – I Will Always Love You

’92 yılında müzikal olarak ne güzel şeyler çıkmıştı oysa. Grunge yeni yeni filizleniyordu. Ancak Whitney Houston’un Kevin Costner ile büyük işkencesi o yıl vizyona girdi. Benim gibi kız arkadaşından dolayı bu filmin korkunç eziyetine maruz kalan bir genç için hiçbir şey aynı kalmayacaktı. Ent ayyyyyııı ayyy vil…

Titanic (1997): Celine Dion – My Heart Will Go On

Bodrumda tekne gezisi esnasında haydi Titanik yapalım diyerek bu şarkıyı çaldıran ve teknenin ön tarafında birbirine sarılan kıllı, göbekli ve fodul insanlarla karşılaştınız mı? Titanik filmini sevebilme ihtimalimi ortadan kaldırmıştır bu şarkı.

Son 35 Yılın En Kötü 10 Film Şarkısı 001

Armageddon (1998): Aerosmith – I Don’t Want to Miss a Thing

Şarkıyı her duyduğumda keşke o göktaşı dünyaya isabet etseydi dedirtiyor bana. Soundtrack öyküsü de tahminen şöyledir: Bruckheimer Aerosmith’ten bir soundtrack ister, Tyler & co yüksek fiyat çekince “abi Aerosmith şarkıları arası bir albüm yapsak der, ucuza işi bağlayınca Bruckheimer Steven’a “abi sizin Crazy vs çok tutmuştu, benzer bir ballad ortaya attırsanız, albümü onunla açsak tadından yenmez, zaten video klip de filmden görsellerle bedavaya gelecek” der ve de soundtrack böylece ortaya çıkar… (yerseniz…)

The Addams Family (1991): MC Hammer – Addams Groove

Aslında bu şarkıdan iyi bir şeyler çıkar diye umuyordum ancak filmle alakası olmayan ve bence filme de zarar veren bir şarkı oldu. Eğlenceli gibi gözükse de şarkıda ne groove ne de ruh vardı. Ayrıca orijinal ana temayı da maymuna çevirdiğini bile söyleyebiliriz. Sanırım popüler sinema tarihinde daha kötüsü zor yapılır.

Dirty Dancing (1987):

Bill Medley & Jennifer Warnes – (I’ve Had) The Time of My Life

Aslında filmin müzikleri açısından bütün albüm bence tam bir baş ağrısı ancak özellikle kullaklarımda yankılanan bu final şarkısı felaketin en üst noktası. Patrick Swayze’ye saygımdan konuyu daha fazla uzatmak istemiyorum.

Across the Universe (2007):

Jim Sturgess & Joe Anderson – Strawberry Fields Forever

Film zaten bana zorla izlettirilmişti ancak güzelim şarkının bütün derinliğini yok edip onu dandik bir yılsonu balo şarkısına çevirmek için ayrı bir kabiliyet gerekli. Sadece en kötü film şarkılarından birisi değil, dünya müzik tarihinin en ruhsuz ve gereksiz cover’ı da budur.

Space Jam (1996): R. Kelly – I Believe I Can Fly

Filmden bağımsız olarak bu şarkıyı sevmiyordum ama liste denk gelince anmadan geçmek haksızlık olur diye düşündüm. Başka filmlerde de kullanıldığını düşünüyorum. Her neyse, bu romantik RnB şarkı kendisinden sonra gelecek bütün şarkıların da atası idi.

Son 35 Yılın En Kötü 10 Film Şarkısı 002

Ghost (1990): The Righteous Brothers – Unchained Melody

Evet Patrick abimize saygımız var ancak o romantik filmlerinde kullanılan şarkıların üzerimde yarattığı tahribatın da geri dönüşü yok. Bu şarkı ile ikinci baharını yaşamış olsa da o dönem Slayer dinleyen benim gibi nice gencin telef olmasına sebep olmuştu. Bunun yanı sıra Unchained Melody ile gelen romantizmle tamamlanan bu paketin gideri hiç olmadı. Kaydettiğimiz şeyler oldu mu? Evet oldu…

Quantum of Solace (2012):

Alicia Keys & Jack White – Another Way to Die

Kağıt üstünde proje olacak gibi gözükse de olmadı. Hani en kötü Bond film müziği diyebilirim o kadar.

Spider-Man (2002): Nickelback – Hero

Sevmedim… Yani çok fazla bir açıklaması yok. Nickelback’e Pearl Jam ile olan husumetinden dolayı zaten kıldım ama orkestrasyonlu versiyonu ve video klibi ile Hero bana hep itici geldi…

blank

Utku Uluer

1974'te Moda'da doğdu. İtalyada yaşıyor. Italyanca ve Ingilizce dillerinde profesyonel turist rehberliği yapıyor. 1994 yılında Doğuş FM de Katiller de Ağlar müzik programı ile başlayan DJ'lik tutkusu DJ Legoman ismiyle farklı bir noktaya taşındı. 2007 yılında Sinematik yeşilçam sitesini kurdu, O zamandan beri Sinematik Yeşilçam ve Öteki Sinema'da kafasına göre yazmaktadır.

2 Comments Bir yanıt yazın

  1. Yukarıdaki makale “Bir troll olarak makale yazmak” başlığında örnek gösterilebilir.

    Şarkıların popülerliği ya da ticari&duygusal güdümlü yapısı kimilerince sinir bozucu algılanabilir. Ama bunlara sinema tarihinin en kötü 10 film şarkısı başlığı atılınca “kime göre neye göre sorusu” ön plana çıkıyor. Cevap da sanırım “bana göre” oluyor. O halde biz de sen kimsin yahu diye sormak durumunda kalıyoruz.

    Neyse. Tüm bu şarkılar, bu filmleri ve tüm bu filmler bu şarkıları taşıyarak hem ayrı ayrı hem de bir arada ticari başarılara imza attılar. #Furious7 Get Low bunun son örneklerinden. Muhtmelen o apaçi şarkı da yazarın sinirini bozmuş olabilir ancak filmin 3 milyonluk Türkiye gişesinde katkısı büyüktür. Dedim ya neyse.

    Çok sevdiğim bir geek sitesi vardı. Bir gün böyle Jim Carrey’i ihtiyarlığından tutup da gençliğinde de kimdi ki zaten şeklinde yerlerin dibine sokmak mı ararsın, bir diğer gün Goodbye My Lover şarkısı için James Blunt çok pişmanım dedi haberleri vermek mi dersin, tıpkı yukarıdaki makaledeki çizgide kişisel troll görüşlerden oluşan makaleleri sitenin algısının önüne geçirmeye başladılar. Dilerim canımız Öteki Sinema da bu tür ve bir tür trolleşme yolu kat etmiyordur. Her renkten görüşe yer var anlayışı içinde, renklerin içinde kendisini bağlar bir renk olarak biz de bu makaleyi okuduğumuz hızda unutur gideriz.

    Selam ve sevgiyle

  2. Yazının giriş kısmında konu hakkındaki görüşlerimi oldukça net yazmış olmama rağmen bunun bir troll olabileceğini düşünmeniz ilginç. Kişisel bir saldırı yapmanıza ise gerek yoktu ama yapmışsınız.

    Kim olduğumu sormuşsunuz. 3 yıl soundtracks isminde bir dj set yaptım, 4-5 uluslararası film festivalinde de dj olarak yer aldım, halen soundtrack konseptine de sahip bir radyo programı yapıyorum.

    Soundtrack konusunda sitede yeni yeni yazılar ekleniyor ve külliyata böyle bir yazı eklemek istedim. Bu konuda Türkçe bir liste yok ayrıca kimsenin bana katılmasını beklemiyorum. Bence şarkı olarak bu listeye eklediklerim ticari başarısı olan kötü ve geyik şarkılardır. Çoğunu duyduğumda tüylerim diken diken olur. Bunları bir listede derledim. Hemfikir olursunuz veya olmazsınız ancak “öteki” başlığına yer veren bir sitede ticari başarıya sahip olduğu için bir filmin veya film müziğinin korunması gerektiğini savunmanız veya bu gibi kişisel listeleri troll olarak nitelendirmeniz ancak bir hazımsızlık göstergesi olabilir.

    Çok önemli müzik ve sinema sitelerinde bu gibi listeler vardır. Pek çok sinema sitesinden de bu listeye yakın bir liste önünüze koyabilirim. (örneğin: Spin, Imdb, NME, rollingstones vs…)

    Siz de bu listelere girin ve bu mesajın aynısını lütfen oralara da yazın… Mesela Bodyguard veya Titanic film müziklerini beğenmeyen onlarca liste mevcut.

    Umarım mesajınızı troll olarak ele alıp silmezler…

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

blank

Öteki'den Haber Al

Buna da Bir Bak!

blank

Ghostbusters 2 Soundtrack

Ghostbusters II soundtrack'i zamanın akla kazınan ünlü R&B, Hip-Hop ve
blank

Akıllardan Çıkmayan En İyi 10 Yerli Film Müziği

Yeşilçam döneminin yetersizlikleri konusunda bir liste yapılsa bu listeye girecek