Endonezya sinemasının örneklerini 80’lerin başında sinemalarımızda ve daha sonra video kasetlerde bolca görüp izledik. Bu izlemenin çok bilinçli yapıldığı söylenemez ne yazıkki… Çünkü bu filmler başka bir ülkeye aitmiş gibi gizlenerek pazarlanıyordu. O yüzden Lady Terminator gibi videoda hit olmuş bir filmin Endonezya yapımı olduğunu pek kimseler bilmez. Hint ve Uzakdoğu etkilerine açık, sinema dili olarak da Amerikan taklitçisi olan Endonezya filmleri bu etkilerden mütevellit bambaşka bir havaya ve etkileyiciliğe bürünüyordu. Endonezya İstismar sinemasının  kral oyuncusu ise Barry Prima’dır. Onun filmlerinde, karate yapan timsahlar, yılana dönüşen kadınlar, kolu bacağı kesildikten sonra 2 büyü numarasıyla yerine yapıştıran dövüşcü rahipler, vampirler, kungfu atraksiyonlarını ve de hepsini bir filmde bulabilirsiniz. Barry Prima’nın en bilinen filmi ise Devil’s Sword‘dur.

Sinematekimizin bu bölümünde Endonezya İstismar Sineması ile ilgili yapılmış çok güzel bir Mondo Macabro belgeselini sizlerle paylaşmak istiyoruz. Belgeselin dili ingilizce, Endonezyalı oyuncu ve teknik insanlarının konuşmaları ise ingilizce alt yazı ile aktarılmış… Endonezya Rambo’su RambuLady Terminator ve benim çok sevdiğim Bali’nin Gizemleri filmlerine ait onlarca güzel sekans’da belgeselde mevcut. Cinemageddon trackeri üzerinden edindiğimiz ve Google Video’ya yüklediğimiz belgeseli seyrederek Endonezya İstismar Sineması hakkında ciddi olarak bilgileneceğinize inanıyoruz. Yazılı kaynak arayanlar ise  Pete Tombs’un “Uzakdoğu’dan Güney Amerika’ya Fantastik Filmler” kitabını edinebilirler.

blank

Murat Tolga Şen

Murat Tolga Şen, sinema eleştirmeni, senarist ve oyuncudur. Öteki Sinema'nın kurucusudur ve OFCS (Online Film Critics Society) üyesidir. 2012-2023 yılları arasında Medyaradar sitesinde TV sektörüne dair eleştiriler kaleme almış, 2014-2016 sezonunda Okan Bayülgen’in Dada Dandinista adlı programının yazı grubunu yönetmiştir. Ayrıca 2017-2019 yılları arasında Antalya Sinema Derneği’nin danışmanlığını yapmış ve 2014-2023 yılları arasında Eğlenceli Cinayetler Kumpanyası’nda oyunculuk yapmıştır. Şen, "Bir Notanın Hikayesi" adlı belgeselin senaryo yazarı ve "Bir İz - Madımak" belgeselinin danışmanıdır. Yazılarına Beyazperde ve Öteki Sinema'da devam etmektedir.

8 Comments Bir yanıt yazın

  1. harika harika bir yazi Murat!

    yani yazinin kendisini cok uzun ve zengin olmasa da : ) bilgilendirme acisindan, yaninda ek olarak gelen videosuyla beraber mukemmel bir “baslik” diyelim!

  2. Endonezya sineması ile ilk olarak Tjut Djalil’in yönettiği Mystics in Bali isimli bir filmle tanışmıştım. Çok acayip bir filmdi. Nitekim belgeselde de bir parça bahsediyorlar. Sonrasında aramız çok iyi olmasa da, özellikle buradaki belgeseli izleyince canım bi hasret gidermek istedi. :)

  3. Tugba, blogunu gezdim pek hoş, hatta tam bizlik bir yazı buldum zevkle okudum: http://genovaninja.blogspot.com/2009/01/liguria-horror-express.html

    Arkadaşlar Endonezya filmleri biraz aklı karışık filmlerdir. Bir sürü janrı ve korku ögesini tek bir filmde görebilirsiniz. Görsel açıdan ise çok zengindirler, hatta o kadar iyidirler ki izleyeni yorarlar. Mesela “The Warrior Against Blind Swordsman” filmindeki materyal zenginliğini ben sadece “star Wars”larda gördüm.

    Madem ilgi var, önümüzdeki günlerde “The Devil’s Sword” ile başlayalım Endonezya sinemasına, arkasından “Lady Terminator” ve ” Mystics in Bali”ye el atarız.

  4. Aa! Teşekkür ederim blog için (bir işe yaramaz ya..:) Bu arada filmleri helecanla bekliyoruz…

  5. Tugba blog’unu ben de çok beğendim dövüş filmleri ile ilgili yazılar süper. Benim de bir arkadaşım Genova’da mimarlık okuyor severim orayı:) Bizim Galata’ya benzer. Takibe aldım siteni.

  6. Sağol Masis! Ben de mimarlık için Genova’dayım ama gel gör ki mimarlıktan başka herşeyle (ya da hiçbir şeyle) ilgileniyorum:)) Bu arada blogum göçtü sanırım ^_*. Neyse…

  7. Leák’a (yani Bali’nin Gizemi) hastayım. Bu film ile ilgili Bant dergisine yazı yazmıştım. Tekrar gözden geçirmemde fayda var.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

blank

Öteki'den Haber Al

Buna da Bir Bak!

blank

Öteki Sinema Sunar: Hercules / Herkül (1958)

Bir Pietro Francisci filmi olan Hercules / Herkül tarih dekorlu
blank

Seri Devam Ediyor: Zeitgeist Moving Forward (2011)

Daha önce din, ekonomi, 9/11 gibi konulara el atan tartışmalı