Gişe Komedisinin Acıklı Hali: Zorbalar Kahraman Olduğunda!

27 Eylül 2015

Senaryosunu Ertem Eğilmez ve Sadık Şendil’in yazdığı, Atıf Yılmaz’ın yönettiği Salako (1974), rahmetli Kemal Sunal’ın ilk başrolüdür. Filmde sevdiği kıza kavuşabilmek adına ağaya ve onun yardakçısı eşkıya Hamido’ya meydan okuyan, tüm şaşkınlığına rağmen onları yenen bir Anadolu gencini canlandırır.

CP60rxrUAAA55kD

Paylaştığım film karesinde de aynen öyledir; Onca eşkıyanın içinde Salako ve sevdiği kadın Emine (Meral Zeren) dağ başında kıstırılmışlar ama bizimkinin yüzünde safça bir gülümseme… Bu gülümseme aslında müthiş bir maske, kitlenin küçümsenen gücünün ortaya çıkmadan önceki önemsenmeyen hali gibi… Asıl akılsızlığın halka zorbalık etmek olduğunu bilme halinin verdiği rahatlık da cabası.

70’lerde çevirilen komedilerin neredeyse tamamında göreceksiniz ki kahramanlar halktan kişilerdir ve zorbalığa karşı bir duruş vardır, uzun uzadıya deşmek istemiyorum ama öyledir. Charlie Chaplin filmlerinin şablonu karakterler bazında yerelleştirilmiştir ve bu evrensel bir şeydir, her zaman her yerde çalışır.

Gişe komedilerinin toplumu değiştirmek, yönlendirmek konusunda küçümsenen bir etkisi vardır. Günümüzde de öyledir. Eleştirmenler bu filmlere ilgi göstermiyorlar oysa günümüzün gişe komedilerini izlediklerinde görecekler ki; zorbalığa meydan okuma ve karşı duruşun yerini açık bir övgü ve yüceltme almıştır. Recep İvedik ve benzeri kahramanların filmleriyle manipüle edilen yığınlar kendi yaşamlarında da bir zorbayı alkışlamakta ve peşinden gitmekteler… Okuduğunuza inanmayın, yaşadığınız hayata bakın!

Festival filmlerine gelince, bağımsız sinemacılar bu müthiş gücü bazı plaket-heykelleri kazanmak ve fonlardan faydalanabilmek adına kullanmamaktadırlar. Çekilen filmler çoktan kaybedilmiş savaşların estetik muhasebelerinden başka bir anlam ifade etmemekte… Bayramda getirilen fiyonklu çikolata paketleri gibi; şık ama samimiyetsiz.

İyi Pazarlar ve sevgiler…

blank

Murat Tolga Şen

Murat Tolga Şen, sinema eleştirmeni, senarist ve oyuncudur. Öteki Sinema'nın kurucusudur ve OFCS (Online Film Critics Society) üyesidir. 2012-2023 yılları arasında Medyaradar sitesinde TV sektörüne dair eleştiriler kaleme almış, 2014-2016 sezonunda Okan Bayülgen’in Dada Dandinista adlı programının yazı grubunu yönetmiştir. Ayrıca 2017-2019 yılları arasında Antalya Sinema Derneği’nin danışmanlığını yapmış ve 2014-2023 yılları arasında Eğlenceli Cinayetler Kumpanyası’nda oyunculuk yapmıştır. Şen, "Bir Notanın Hikayesi" adlı belgeselin senaryo yazarı ve "Bir İz - Madımak" belgeselinin danışmanıdır. Yazılarına Beyazperde ve Öteki Sinema'da devam etmektedir.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

blank

Öteki'den Haber Al

Buna da Bir Bak!

Türk Sinemasının Eleştirisine Katkı (3)

Ertan Tunç, Türk Sinemasının Eleştirisine Katkı yazı dizisinin üçüncü bölümünde
blank

Paylaşamamak…

Paylaşamamak. Umarım, bu gereksiz zorlaştırıcı ensturmanları bir yana bırakarak özellikle