Godzilla’nın son filmi yakın zamanda gösterime girecekken Ötekisinema olarak biz de Godzilla külliyatını bir göz atalım dedik. Bir ekol olan ve kendi tutkunlarını yaratan Godzilla filmografisinde ise toplam 29 sinema filmi olduğunu gördük. Tespit edebildiğimiz kadarıyla da bu filmlerin 14 tanesi ülkemizde gösterime girmiş. Mayıs ayı itibariyle de bu sayı 15 olacak.

blank

Öteki Sinema için yazan: Fatih Danacı

Listemizden de anlaşılacağı üzere film adları çevrilirken Godzilla kelimesi yerine “Canavar” kelimesi tercih edilmiş. [Bununla birlikte Godzilla ismi yıllar içinde tanınmış ve hem imajı hem de ismi bazı afişlerimize girmiştir. “Uchu kaijû Gamera” (Gamera Super Monster / Gamera Uçan Godzilla, 1980) filmi Godzilla’yı konu almamasına rağmen vizyon isminde Godzilla ismi tercih edilmiştir. Benzer durum Ishiro Honda’nın “Kingu Kongu no gyakushû” (The Revenge of King Kong / Canavarların Gazabı, 1967) filmi için de geçerlidir, zira filmin afişinde Godzilla ibaresi kullanılmıştır.] Bilimkurguya çok da aşina olmayan (ki o yıllarda Amerika ikinci altın çağını yaşar) ancak potansiyel bir kitleye sahip olan Türk toplumunun ilgisini çekebilecek doğru kelime “Canavar” olsa gerek ki bu yola gidilmiş. Tıpkı Flash Gordon çevirilerinde Baytekin’in kullanılması, daha sonrasında Baytekin’e çağrışım yapan Bayçetin ismini alan çevirilerin yayımlanması gibi. Ancak 50’li yıllar bizde de bazı kıpırtıların olduğu yıllardır, hatta kimi kesim tarafından bilimkurgunun birinci altın yılı olarak da kabul edilir. 1954-1955 yılları arasında Çağlayan Yayınevi’nin 10 kitaplık Yeni Dünyalarda serisi, Cingöz Recai’nin Milliyet gazetesinde 18 Aralık 1955 – 17 Mart 1956 yılları arasında 91 bölümde tefrika edilen “Cingöz Merihte” macerası bu döneme rastlar. 50’li yıllar demişken bize bilimkurgu kelimesini kazandıran ve bilimkurgu denildiğinde akla gelecek ilk isimlerden biri olan “50 Kuşağı” yazarı Orhan Duru’yu da anmadan geçmemek gerek.

İşte 1954 yılında doğan ve bizde ise 1958 yılında gösterime giren Godzilla filmi ülkemizde de ilgiyle izlenir. Kısa zamanda ise devam filmleri çekilir. Ancak Japonlar yalnızca Godzilla’yı yaratmakla kalmaz, Godzilla’yı dövüştürecek hayal mahsulü türlü türlü canavarlar da yaratır. Uzaydan gelen ya da geçmişten gelen prehistorik canavarlar, mekanik yaratıklar Godzilla’nın rakibi olur. Japon sineması bu noktadan sonra Godzilla ile yetinmez ve King Kong, hatta Frankenstein’a dahi devasa bir boyut kazandırarak Kaiju yaratıklarını üretir; bunları birbiriyle dövüştürür. Filmlerin kalitesini ve birbirini tekrarlayan senaryoları bir kenara bırakırsak da ortaya bilimkurgu sevdalılarını cezbeden yaratık figürleri çıkar.

Hal böyle iken biz de Godzilla filmlerinin orijinal adlarının, uluslararası bilinen adlarının ve Türkiye’de gösterime girdiği vizyon isimlerinin yer aldığı bir liste hazırlamaya karar verdik. Korku ve bilimkurgu afişleri konusunda çok geniş bir arşive sahip olan koleksiyoner Kazım Mumcu’dan da destek alarak Türkiye’de gösterime giren Godzilla filmlerine ait afişleri sizler için derledik. Yalnızca Godzilla ile sınırlı kalmadık. Devasa yaratıkların afişlerde boy gösterdiği bazı filmlere ait görsellere de yer verdik.

S.Nu Orijinal Adı Uluslararası Bilinen Adı Türkçe Vizyon İsmi Yapım Yılı Ülkemizde Gösterime Girdi mi?
1 Gojira Godzilla Godzilla 1954 V
2 Gojira no gyakushû Godzilla Raids Again Şehirleri Mahveden Canavar 1955 V
3 Kingu Kongu tai Gojira King Kong Vs. Godzilla   1962 X
4 Mosura tai Gojira Godzilla Vs. Mothra Godzilla Beklenmiyen Canavar 1964 V
5  San daikaijû: Chikyû saidai no kessen Ghidrah, the Three Gidorah Canavarlar Canavarı 1964 V
6 Kaijû daisensô Godzilla Vs. Monster Zero Uzaydan Canavar Geliyor 1965 V
7 Gojira, Ebirâ, Mosura: Nankai no daiketto Godzilla Vs. the Sea Monster Ebirah Canavarlar Adası 1966 V
8 Kaijûtô no kessen: Gojira no musuko Son of Godzilla Godzilla’nın Oğlu 1967 V
9 Kaijû sôshingeki Destroy All Monsters Canavarların Sonu 1968 V
10 Gojira-Minira-Gabara: Oru kaijû daishingeki Godzilla’s Revenge   1969 X
11 Gojira tai Hedorâ Godzilla Vs. Hedorah Canavar Hedorah 1971 X
12 Chikyû kogeki meirei: Gojira tai Gaigan Godzilla Vs. Gigan Godzilla Devlere Karşı 1972 V
13 Gojira tai Megaro Godzilla Vs. Megalon Godzilla Dünyayı Titreten Canavar 1973 V
14 Gojira tai Mekagojira  Godzilla Vs. Mechagodzilla Canavarlar Çarpışıyor 1974 V
15 Meka-Gojira no gyakushyu  Terror of Mechagodzilla Fezada Mücadele 1975 V
16 Gojira Godzilla 1985 Godzilla’nın Dönüşü 1985 V
17 Gojira vs. Biorante Godzilla Vs. Biollante   1989 X
18 Gojira vs. Kingu Gidorâ Godzilla Vs. King Ghidorah   1991 X
19 Gojira vs. Mosura     1992 X
20 Gojira VS Mekagojira     1993 X
21 Godzilla Vs. Spacegodzilla     1994 X
22 Gojira vs. Desutoroiâ Godzilla Vs. Destoroyah   1995 X
23 Godzilla Godzilla Godzilla 1998 V
24 Gojira ni-sen mireniamu Godzilla 2000: Millennium   1999 X
25 Gojira tai Megagirasu: Jî shômetsu sakusen Godzilla Vs. Megaguirus   2000 X
26 Gojira, Mosura, Kingu Gidorâ: Daikaijû sôkôgeki Godzilla, Mothra, King Ghidorah: Giant Monsters All-Out Attack   2001 X
27 Gojira tai Mekagojira Godzilla Against Mechagodzilla   2002 X
28 Gojira tai Mosura tai Mekagojira: Tôkyô S.O.S. Godzilla: Tokyo S.O.S.   2003 X
29 Gojira: Fainaru uôzu Godzilla: Final Wars   2004 X

 Godzilla Afişleri Galerisi

 

blank

Fatih Danacı

Uçak mühendisliği alanında eğitim alıp mezun olduktan sonra sinema ve edebiyat merakı aktif bir uğraşa dönüştü. 2006 yılından itibaren çeşitli dergi, e-dergi, internet siteleri gibi platformlarda öyküleri, sinema yazıları yayımlandı. Sinema tarihi ve araştırma-inceleme türünde kitaplar yazdı, bunlardan başka Dolunay Öyküleri adlı öykü kitabı yayımlandı, çok sayıda kolektif kitap çalışmasında yer aldı. Oğlu olduktan sonra çocuklar için üretmeye başladı ve çocuk kitapları ve kutu oyunları hazırladı, çizgi film projelerine destek verdi.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

blank

Öteki'den Haber Al

Buna da Bir Bak!

blank

Sinbad ve Diğerleri…

Soğuk savaşın başladığı ve devam ettiği 1950’lerden 90’ların başına kadar
blank

Film Afişlerinde Kız Kaçıran Yaratıklar

Bu yazıda kız kaçırma imgesini kullanarak seyircilerin aklını çelmeye çalışan