Geçen gün hazırladığım Güney Kore Korku Filmleri listesinden sonra, aynı ülkeye ait, severek izlediğim diğer türlerin şemsiyesi altında yer alan filmlerden favorilerimi benzer şekilde bir araya toplasam fena olmaz gibi geldi.
Öteki Sinema için yazan: Murat Kızılca
Başlıkta aksiyon filmleri dedim ama müsaadenizle çerçeveyi biraz daha geniş tutarak, polisiye, gerilim, seri katil, gizem ve intikam filmlerine de bu listede yer vermek istiyorum. (Hatta The Host özelinde bir de canavar filmi ekleyeceğim.)
Güney Kore Sineması’nın en iddialı olduğu türlerden biri de aksiyon. Olayın matematiğini çözümleme işini halletmişler, kendi yerel değerleri ile uyumlu bir şekilde birleştirmeyi de becermişler, bunun üzerine bir de farklı hikâyeler anlatma konusundaki yetenekleri eklenince, neden iddialı olduklarını anlamak çok da zor değil. Maddi anlamda sağlam bir endüstri geliştirdiklerinden, hayallerindeki uçuk aksiyon sahnelerini çekme konusunda da sıkıntı yaşamıyorlar. Dolayısıyla görsel anlamda etkileyici işler ortaya çıkıyor, buna eşlik eden doyurucu öyküler de işin kaymağı oluyor.
Bir önceki listede yer alan giriş yazısını aynen buraya da ekliyorum. Daha önce okuduysanız, direkt listeye geçebilirsiniz. Keyifli okumalar!
“Kore, Güney ve Kuzey olarak ikiye bölünmeden önce ve hatta bölündükten sonra, siyasi anlamda ciddi sıkıntılar içerisindeydi. Japon işgali, II. Dünya Savaşı sonrası ülkenin SSCB ve ABD arasında paylaşılması ve ülkenin ikiye ayrılması derken 1948 yılında Güney Kore Cumhuriyeti kuruldu. Hemen akabinde gelen Kore Savaşı, sonrasında daha savaşın yaraları bile sarılmamışken yapılan askeri darbeler ve devlet katında gerçekleşen büyük yolsuzluklar ile uğraşmak zorunda kalan Güney Kore, sinemanın doğuşu ve yükselişi sırasında, mecburen konudan epey uzakta kalmıştı.
Güney Kore, 1990’ların ilk yarısına kadar, sansür ve ifade özgürlüğü gibi konularda büyük zorluklar yaşadı. Bu durumun sinemaya yansıması da kaçınılmazdı. Demokrasiye geçişle birlikte, doksanların ikinci yarısından itibaren Güney Kore Sineması da atağa kalktı. Diğer ülke sinemalarına göre çok daha dezavantajlı durumda olmalarına rağmen, kısa sürede kendi sinema endüstrilerini dünyaya kabul ettirip, hem iç pazarda, hem de diğer dünya ülkelerinde azımsanmayacak bir takipçi kitlesi yaratmayı başardılar.
Özellikle Hollywood’un yoğun etkisinin hissedildiği ana akım içerisinde yer alan filmlerin yanı sıra, daha ayrıksı yönetmenler yetiştirerek, kendi sinema dillerini geliştirdiler. 2000’li yıllarda çok dik bir ivme ile yükselen Güney Kore Sineması, daha çok seri katil, hayalet ve intikam temalı polisiye, korku ve gerilim gibi türlerde dikkat çekici yapımlara imza atarken, genel izleyici kitlesine hitap eden epik savaş filmleri ile bol gözyaşı garantili melodramlar çekmeyi de ihmal etmedi.
Güney Kore Sineması, başta korku olmak üzere, yakından takip etmeye çalıştığım ülke sinemalarından biri. Aslında genel olarak Uzakdoğu Sineması ilgi alanıma girdiği için, komşu ülkelerle bir karşılaştırma yaptığımda, rahatlıkla şöyle bir tespitte bulunabilirim: Doksanların sonundan itibaren yapılan filmleri kıyasladığımızda, Güney Kore’nin devamlı yükselen bir grafikle yapım anlamında daha kaliteli işler üretmesi bir yana, artık neredeyse her film, teknik problemlerini çözmüş, seyirci ilgisini çekmeyi başaracak kritik doneler ile bezeli bir halde sunuluyor. Bu durum kendi türü içinde değerlendirdiğimizde, sıkıcı klişelere mahkûm edilmiş, vasatı aşamayan filmler için de geçerli. Bu da her filmi en azından seyredilebilir kılmayı başarıyor. Uzakdoğu’daki diğer ülke sinemaları için benzer şeyleri söylemek mümkün değil.”
25- Injeong sajeong bol geot eobtda (Nowhere to Hide, 1999)
Yönetmen: Lee Myung-se
Senaryo: Lee Myung-se
24- Hoi-sa-won (A Company Man, 2012)
Yönetmen: Lim Sang-yoon
Senaryo: Lim Sang-yoon
23- Yeong-hwa-neun yeong-hwa-da (Rough Cut, 2008)
Yönetmen: Jang Hoon
Senaryo: Kim Ki-duk
22- Geomi sup (Spider Forest, 2004)
Yönetmen: Song Il-gon
Senaryo: Song Il-gon
21- Orora gongju (Princess Aurora, 2005)
Yönetmen: Pang Eun-jin
Senaryo: Pang Eun-jin, Seo Min-hui
20- Bumchoiwaui junjaeng (Nameless Gangster: Rules of the Time, 2012)
Yönetmen: Yun Jong-bin
Senaryo: Yun Jong-bin
19- Boo-dang-geo-rae (The Unjust, 2010)
Yönetmen: Ryoo Seung-wan
Senaryo: Park Hoon-jung
18- Telmisseomding (Tell Me Something, 1999)
Yönetmen: Chang Youn-hyun
Senaryo: Chang Youn-hyun, In Eun-Ah, Kim Eun-Jeong, Kong Su-chang, Shim Hye-Weon
17- Yu-wol-ui il-gi (Diary of June, 2005)
Yönetmen: Im Kyung-Soo
Senaryo: Im Kyung-Soo, Lee Man-hui
16- 2009: Lost Memories (2002)
Yönetmen: Lee Si-myung
Senaryo: Lee Sang-hak, Lee Si-myung
15- Swiri (1999)
Yönetmen: Kang Je-kyu
Senaryo: Kang Je-kyu
14- Silmido (2003)
Yönetmen: Kang Woo-Suk
Senaryo: Kim Hie-jae
13- Gonggongui jeog (Public Enemy, 2002)
Yönetmen: Kang Woo-Suk
Senaryo: Kim Hyeon-jeong
12- Ajeossi (The Man from Nowhere, 2010)
Yönetmen: Lee Jeong-beom
Senaryo: Lee Jeong-beom
11- Gwoemul (The Host, 2006)
Yönetmen: Bong Joon-ho
Senaryo: Bong Joon-ho, Ha Won-jun, Baek Chul-hyun
10- Boksuneun naui geot (Sympathy for Mr Vengeance, 2002)
Yönetmen: Park Chan-wook
Senaryo: Lee Jae-sun, Lee Jong-yong, Lee Mu-yeong, Park Chan-wook
9- Hwanghae (The Yellow Sea, 2010)
Yönetmen: Na Hong-jin
Senaryo: Na Hong-jin
8- Gongdong gyeongbi guyeok JSA (J.S.A.: Joint Security Area, 2000)
Yönetmen: Park Chan-wook
Senaryo: Jeong Seong-san, Kim Hyun-seok, Lee Mu-yeong, Park Chan-wook
7- Chugyeogja (The Chaser, 2008)
Yönetmen: Na Hong-jin
Senaryo: Hong Won-Chan, Lee Shinho, Na Hong-jin
6- Oldboy (2003)
Yönetmen: Park Chan-wook
Senaryo: Park Chan-wook, Hwang Jo-yun, Lim Chun-hyeong
5- Madeo (Mother, 2009)
Yönetmen: Bong Joon-ho
Senaryo: Park Eun-kyo, Bong Joon-ho
4- Dalkomhan insaeng (A Bittersweet Life, 2005)
Yönetmen: Kim Jee-Woon
Senaryo: Kim Jee-Woon
3- Chinjeolhan geumjassi (Lady Vengeance, 2005)
Yönetmen: Park Chan-wook
Senaryo: Jeong Seo-Gyeong, Park Chan-wook
2- Akmareul boatda (I Saw the Devil, 2010)
Yönetmen: Kim Jee-Woon
Senaryo: Park Hoon-jung
1- Salinui chueok (Memories of Murder, 2003)
Yönetmen: Bong Joon-ho
Senaryo: Bong Joon-ho, Shim Sung-bo
ilk beşteki filmler aksiyon değil ki
ilk önce yazıyı oku
“Başlıkta aksiyon filmleri dedim ama müsaadenizle çerçeveyi biraz daha geniş tutarak, polisiye, gerilim, seri katil, gizem ve intikam filmlerine de bu listede yer vermek istiyorum. (Hatta The Host özelinde bir de canavar filmi ekleyeceğim.)”
Japon ve Çin sinemasınında böyle bir listesini bekliyoruz.
Savaş filmlerini sanırım kategori dışına almışsınız, yoksa aksiyon olarak harika sahneleri olan savaş filmleri de vardı.
@Aykut Duman: Dediğiniz çok doğru, harika aksiyon sahneleri olan savaş filmleri var.
Yukarıdaki listede savaş filmlerinin kategori dışı kalması, tamamen kişisel bir tercih. Listeye aldıklarımı daha çok seviyormuşum demek ki. :)
benim en sevdiğim kore filminin birinci sırada olması beni sevindirdi. ancak a bittersweet life gibi klişeler yumağı ve hollywood özentisi bi filmin bu listedeki yerini anlayamadım
Hala türü aksiyon olmayan filmler listede. Lütfen biraz daha hassasiyet.
A Bittersweet Life klişe bir konu olabilir ama film hem aksiyon hem de oyunculuk açısından harikadır. A Dirty Carnival filmi de benden olsun, aksiyonun dibine vuruluyor :) Güzel liste!
tek b ifilm soylim suspect burdaki filmlerin hepsini toplasan yine onun yarısı etmez :D
1, 5, 6, 8 ve 9 sıralarındaki filmleri izledim.