Erotik sinemanın en ilginç ve sıradışı başyapıtlarından birisidir Histoire d’O...
Yönetmenliğini Just Jaeckin’in yaptığı bir erotik edebiyat uyarlaması. Meraklıları yönetmeni Emmanuelle ve Gwendoline filmlerinden kolayca hatırlayacaktır. Historie d’O yazar Dominique Aury’nin 1954 yılında aynı isimle yayınladığı ve yayınlandığı dönemde büyük sansasyon yaratmış kitabından uyarlanmıştır. Hatta kitap İngiltere’de yasaklanmış ve yasaklanmayan ülkelerde ise yayınevleri kitabı basmaya cesaret edememiştir.
Tarih boyunca erkek karakter, kadının üzerinde baskı kurmayı ve ona sahip olmayı arzulamıştır. Ve bu konu her dönem edebiyatta da yerini bulmuştur. Filmimiz erkeklerin kadınlar üzerindeki egemenliği üzerine kurulu.
“O” karakterini canlandıran Corinne Clery filmde oldukça iyi bir performans sergilemiş. “O” bir moda fotoğrafçısıdır ve sevgilisi Rene’in kölesi olmaktan başka bir şey istememektedir. Filmin açılış sahnesinde Rene ve “O”yu bir aracın içerisinde Roissy denen bir tür okula giderlerken görüyoruz. Fakat bu okulun farklı kadınları erkeklerine itaat eden kölelere çeviren bir yer olmasıdır. Roissy mekan olarak oldukça gotik bir yerdir. Buradaki kadınların tek amacı Roissy’e üye olan erkeklerin arzularını yerine getirmektir. Hatta kadınların kıyafetleri erkeklerin her istediğinde rahatlıkla ilişkiye girebilecekleri şekilde tasarlanmıştır ve kadınların boynunda bir tür tasma bulunmaktadır. Buradaki eğitimlerini tamamlayan kızlar köleliklerinin sembolü olan bir yüzük takmaktadırlar. Bu okuldaki eğitimini tamamlayan “O” Rene ile ilişkisine kaldığı yerden mutlu bir şekilde devam eder. Ta ki Rene’nin üvey abisi ve erkekler kulübünün master’ı Sir Stephan hayatlarına girene kadar.
Filmi izlediğimizde böyle bir hikayenin bir erkeğin hayal ürünü olduğunu düşünebilirsiniz fakat hikayenin yazarı bir kadın. Kitabın ve filmin yayınlandığı dönemlerde feminist çevreler filme büyük tepki göstermesine karşın yazar Dominique Aury aslında hikayenin feminist bir bakış açısı taşıdığını belirtmektedir; fakat filmin yönetmeninin bir erkek olması bu feminist etkiyi kitaptaki kadar başarılı yansıtamamasına neden olmuştur.
Yönetmeni Just Jaeckin 70ler ve 80ler de yaptığı erotik roman uyarlamalarıyla ünlenmiştir. J. Jaeckin en özemli özelliklerinden biriside estetik bir göze sahip olmasıdır. Story of O’ da bunun iyi bir kanıtıdır. Filmde çıplaklık sanatsal bir biçimde işlenmiş ve yönetmenin filmde ilgilendiği tek nokta kadının çıplaklığı olmuştur. (filmde erkekleri çıplak olarak görmüyoruz). Yönetmenin bu özelliğini bir çok filminde görmek mümkün.
Film kesinlikle kült bir klasik tanımlamasını hak etse de hikâyenin durağanlığı ve kendini sürekli tekrar etmesi filmin dezavantajı. Bunun yanı sıra görsel açıdan bu kadar başarılı bir iş çıkartan yönetmenin “O” nun ikinci fotoğraf çekimi sırasında kullandığı müzik ve fotoğraf çekimi sırasında modelin yaptığı garip hareketlerle komik ve anlamsız bir sahne yaratmış.
Son olarak filmde küçük olmasına karşın oldukça önemli bir ayrıntıda filmin sonlarına doğru Sir Stephan’ın hizmetçisi ve “O” arasındaki göz temasıydı. İki kadının göz göze geldiği bu sahnede uçuşan onlarca kelimeyi yakalamak izleyicinin yetisine kalmış.
uzun zamandır duyuyorum bu filmi ama oturup izlemedim hala.
bu yazı üzerine izlim artık.
bu arada benim 70ler erotik sinemasından tartışmasız favorim, yine 1975 yapımı olan THE IMAGE aka PUNISHMENT OF ANNE! Harika bir film : )
onu da yazmak gerek
70ler erotik filmlerini oldukça yaratıcı bulmuşumdur..
Herkes o dönemin zirve filmi olarak Emmanueli hatırlar.Halbuki Fransız yapımı Histoire d’O konusu ve müziğiyle başyapıttır. Film Türkiyede o kadar beğenilmişti ki 1990lara kadar oynatan sinemalar mevcuttu.Bende 1988 veya 1989da izlemiştim.Şimdilerin sulu soft erotiklerinden sonra bir klasik olduğunu anlıyoruz.Emmanuelden 2 yıl sonra çekilmesi şanssızlığıydı.Yoksa asıl cinsel devrimi yapacak film budur.Corinne Cleryinin şansı Slyvia Kristel gibi gülmedi.Bir kaç filmde harcandı gitti.Roger Moore’la Ay Harekatı(1979)ve
Yor(1982)filmlerinde oynadı.Yor sitede de yer alanfantastik filmdir.Corinne Clery,Udo Kier ve anthony Steel üçlüsünden bir tek Alman Udo Kier şöhreti yakaladı.
ben bu fılmı nerde ızleyebılırım acaba cevap verırsenıız sevınırım
Harika bir filmdi,o dönem sansasyonel yaratmıştı.Film müziklerini yapan Pierre Bachelet bizim sinemamızda da sık sık duyulmaya başlanmış filmin ana teması ve özellikle ”O’ She’s A Lady”(Aile Şerefi(1977)nde Oktay’ın denize atlama sahnesi) şarkısı da sıkça hatırlarda kalmıştı…
konulu seks filmi :)) 70 ler güzeldir…
Hiç kimse kusura bakmasın ama bu rezil ve iğrenç film hakkında aynen Atilla Dorsay üstad gibi düşünüyorum.. kadını resmen sadece becerilecek bi et parçası gibi gösteren,kimliğini kişiliğini yok sayan ve daha da utanç verici olanı hem romanın yazarı hem de filmdeki karakterlerin de erkeğin seks köpegi kadın bakış açısına büyük şevkle katılıp onayladiklari bir pisliktir şu film…elimde olsa tüm kopyalarını yok eder tarihten silerim şu pespayeligi…