İstanbul Film Festivali Günlükleri Vol.2

6 Nisan 2012

Evet sayılı gün çabuk geçiyor, eğer gününüzü film izleyerek dolduruyorsanız daha çabuk geçiyor… Aksanat’tan Beyoğlu’na dağılan sinema yazarları olarak her çiçekten bal alan arılar gibiyiz… Markus Schleinzer imzalı Michael herkesin ağzında dolaşan ve ‘izledin mi’ diye sordukları bir film. Bu sayede genelde herkes izledi, film pedofiliye eğiliyor ve bu suçu çepeçevre sarıyor. Yönetmeni aynı zamanda Haneke’yle çalışmış bir görüntü yönetmeni…

İran’dan gelen Yas herkesi büyüledi, bazılarını büyülemedi, sessiz olan filmin oyuncularının gerçek hayattaki sessizliği onları sıktı ve salondan çıkanlar oldu. Filmin yönetmeni Morteza Farshbaf, Abbas Kiorastami’nin öğrencisi olunca işler hakikaten Kirazın Tadı kıvamında gelişiyor…

blank

Yarı Yolda Andreas Dresen yönetmenliğinde içimizi burup burup atan filmlerden biri oldu. Konu beyninde ur olduğunu öğrenen bir adamın hayatını ve onun etkisi altına girmesini anlatıyor. Konu gerekten de iç burkucu ama oyunculuk müthişti. Gerçekten de hasta olan, kötüleşen, dengesizleşen birinin ruh haline girdik girdik çıktık! Tebrikler Milan Peschel.

Bu festivalde herkes her şeyin bir şeyi… Görüntü yönetmeni, asistanı, öğrencisi vs… Cesaret’in yönetmeni Greg Zglinski de Kieslowski’nin öğrencisi. Gerçi bir önceki yazımda bahsetmiştim ama bir kez daha düşündüm evet duygusal değil, arıza bir mod olsaydı bu hikayenin sonu daha iyi olurdu bence!

Gökyüzünde Bir Ayna geçen sene gösterilen Yağmuru Bile’nin yönetmeninin bir diğer filmi… Eğer bir yönetmenin ilk filmi güzel olursa ikincisi kendiliğinden referans oluyor ve akın ediyoruz ama bu kez pek başarılı olmayan bir öyküye aktık, Yağmuru Bile aradık! Yoksulluk ve Nepal, konu çarpıcı ama, aması var işte!

blankHalit Refiğ’in Gurbet Kuşları Groupama tarafından restore edildi diğer filmler gibi. Yine kokteylli, güzel bir akşamdan sonra Gurbet Kuşlarını pırıl pırıl bir kopyayla izledik, hüzünlendik, güldük ve eski filmleri sevdiğimize bir kez daha karar verdik!

Bu sene festivalde dikkatimi çeken konulardan birisi de arınma filmleri yani.. Yani delilik sınırı, şehir hayatının saçma dayatmaları ve buna dayanamayıp aklı da, malı da mülkü de savıp satan insanların filmleri. Ormandaki Kulübe baş karakterine (Martin) o kadar naif bir yol çiziyor ki, sempati duymamak imkansız. Zaten doğaya odaklı bir yaşamı kim istemez ki! Ama sistem bir kere deli damgası vurunca kafanıza isteseniz de kaçamıyorsunuz, çocukluğunuzu bile alıyorlar elinizden… Etkili, sıcak ve naif bir film. Martin’i rahat bırakın diyesi geliyor insanın…

Carlos Sorin yeni filminde gizemli bir gerilime imza atıyor ve belki de korkularınızda haklısınız demeye getiriyor. Olayları şaşırtmaca usulü anlatmayı seçen yönetmen sürmenaj olan Luis’in eve dönmesinin ardından karısı Beatriz’in yaşadığı paranoyayı anlatıyor. Hem komik hem de gerilimli ve keyifli!

Neredeyse yarıladığımız festival yolunda şimdilik bu kadar. Bünye yorgun ama yeni filmler için istekli… Hadi bakalım, başka neler var!

blank

Banu Bozdemir

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu... Sinema yazarlığına Klaket dergisiyle adım attı, Milliyet Sanat muhabirliği yaptı. Skytürk TV’de sinema, sanat ve "Sevgilim İstanbul" programlarında yapımcı, sunucu ve yönetmenlik yaptı. TRT için Bakış isimli bir kısa film çekti. Yayınlanmış yirminin üzerinde çocuk kitabı var. Halen cinedergi.com’un editörü, beyazperde.com ve Öteki Sinema yazarı.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

blank

Öteki'den Haber Al

Buna da Bir Bak!

blank

Ulusal Yarışmadaki Altın Portakal Filmleri

Murat Tolga Şen, Antalya'dan bildiriyor. Festivalin ulusal yarışma bölümündeki Altın
blank

Soruyoruz: İpek Yolu Film Festivalini Kimler Engelliyor?

İpek Yolu Film Festivali'nin akıbeti ne oldu? 4 yıl başarıyla