İnönü Üniversitesi 7. Kısa Film Festivali’nin Ardından…


kisa7Malatya İnönü Üniversitesi öğrencilerinin düzenledikleri Kısa Film Festivali bu yıl, 5-8 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirildi. Sinema Kulübü öğrencilerinin canla başla çalışarak yaptıkları bu festival, hem ülkenin muhtelif yerlerinde yapılan organizasyonlardan çok daha başarılı bir şekilde gerçekleştiriliyor; hem de İzmir gibi büyük bir şehrin dahi festival yapamadığı, birçok festivalin iptal edildiği, sekteye uğradığı bir ortamda yedi yıldır kesintisiz devam ettiriliyor.

Öteki Sinema için yazan: Başak Bıçak

Bu yıl ikinci kez takip ettiğim İnönü Üniversitesi Kısa Film Festivali ekibini öncelikle tebrik etmek gerek… Üniversitenin rektörü Cemil Çelik ile İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selma Karatepe’nin önderliğinde, sinema eleştirmeni Fırat Sayıcı’nın danışmanlığında ve Ünal E. Güzel’in yönetmenliğinde yapılan bu etkinlik, her yıl gelişerek ve büyüyerek hayatına devam ediyor. Bir öğrenci etkinliği olmasına rağmen, katıldığımız pek çok festivalden daha başarılı ve bir film festivaline yakışır şekilde sinema içeriği dopdolu bir festival oluyor. İnönü Üniversitesi öğrencileri de, arkadaşlarının gösterdiği bu çabaya sonuna kadar destek veriyor ve film gösterimlerinde salonu, hatta merdivenleri dahi dolduruyorlar. Panellere, atölyelere katılıp, sorular sorarak hem festival konuklarıyla keyifli bir etkileşime geçiyor, hem de katılımcıların deneyimlerinden ve bilgilerinden faydalanmayı ihmal etmiyorlar.

Festival açılışı ise yine geçen yılda olduğu gibi çok keyifli bir konserle gerçekleştirildi. Festival İdare Kurulu Başkanı Prof. Dr. Selma Karatepe’nin konuşmasının ardından Prof. Dr. Turan Sağer’in şefliğini yaptığı İnönü Üniversitesi Oda Orkestrası’nın keyifli jazz konseriyle devam eden açılışta, yönetmeliğini Onur Yağız’ın üstlendiği Patika ve aynı zamanda Öteki Sinema’nın da yazarları arasında bulunan yönetmen Can Evrenol’un Baskın’ı gösterildi.

200’ün üstünde filmin başvurduğu festivalde bu yıl, 30 kısa metraj film yarışırken, filmleri değerlendirmek üzere yönetmen ve akademisyen Ertuğrul Karslıoğlu, sinema yazarı Banu Bozdemir, oyuncu Ufuk Bayraktar, yönetmen Biray Dalkıran, oyuncu Sevinç Erbulak, Prof. Dr. Aytekin Can ve Yrd. Doç. Dr. Sühendan Kumcu festival jürisi olarak görev aldılar. Sevinç Erbulak, Ufuk Bayraktar, Banu Bozdemir ve Ertuğrul Karslıoğlu ayrıca öğrencilerle, kısa filmin etki alanları konulu bir söyleşi yaparak değerli deneyimlerini paylaştılar. Festival danışmanı Fırat Sayıcı’nın televizyon programcılığı üzerine verdiği oldukça öğretici bir panelin ardından festivalin kapanış günü sinema eleştirmenliği üzerine, Murat Tolga Şen, Duygu Kocabaylıoğlu, Fırat Sayıcı ve benim de dahil olduğum bir ekiple keyifli bir panel gerçekleştirdik.

page

Deneysel, belgesel ve kurmaca olmak üzere üç ayrı dalda yarışan filmlere üçer bin liralık ödüllerinin dağıtıldığı festivalde ayrıca her dalda ikişer filme jüri özel ödülü verildi. Bol ödüllü bir festivalin yaşandığı bu yılda; Nar Zamanı ile Cevahir Çokbilir kurmaca dalında, Naci Anıl O2 isimli kısasıyla deneysel dalında, Mustafa Uluç ise Lat filmiyle belgesel dalında ödüle hak kazandılar. Jüri Özel Ödüllerini alan kısa filmler ise şöyleydi:

Kurmaca Jüri Özel Ödülleri:

4 Yapraklı Yonca – Hakan Berber
Tabu – Mehmet İrfanoğlu

Deneysel Jüri Özel Ödülleri:

Natürmorg – Bilgi Diren Güneş
Çözüm – Sadık Demiröz

Belgesel Jüri Özel Ödülleri:

Misafir – Haydar Demirtaş
Zarok – Muhammet Beyazdağ

Sözü bitirirken; Malatya’da, konuklarının ve öğrencilerinin sinema dolu dört gün geçirmesini sağlayan festival ekibi ile İnönü Üniversitesi’ne teşekkür ediyor ve her geçen yıl daha da büyüyerek, hak ettikleri yere ulaşabilmelerini diliyorum…

blank

Başak Bıçak

1987 yılında İzmir'de doğdu. İzmir Özel Tevfik Fikret Lisesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Tarih bölümünden mezun olduktan sonra Türkiye Cumhuriyeti Tarihi üzerine yüksek lisans yaptı. Bilhassa Fransız Devrimi olmak üzere Avrupa Tarihi üzerine uzmanlaştı.

Sinema özel tutkusu ve 2012 yılından bu yana filmler üzerine yazılar yazıyor. Akşam Gazetesi, Film Arası Dergisi ve Cinedergi yazarı... Dans, seyahat, fotoğraf ve şarap meraklısı...

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

blank

Öteki'den Haber Al

Buna da Bir Bak!

blank

Sinemada Tolstoy: Anna Karenina ve Diğerleri

Anna Karenina, War and Peace, The Last Station... Tolstoy’u tanımak
blank

Elazığ Film Festivali’nden Festival Acemisi Notlar

1.200 km ötede, Anadolunun hiç gidilmemiş şehrindeki bir festivale, Elazığ