jason bourneBourne serisi hem sinemada hem de DVD’de rağbet gören, devam filmlerine her daim bütçe bulunabilen uzun soluklu bir beyazperde macerası ama ben JB markasının orijinalinin yani James Bond filmlerinin düşkünü olduğum için bu Amerikalı ajanı donuk, sıkıcı ve ruhsuz bulurum, filmlerini de öyle… Belki de videoda seyrettiğim 1988 yapımı bir TV filmi olan The Bourne Identity’deki Richard Chamberlain’in (Shogun dizisinin aktörü) Bourne yorumunu daha çok sevdiğimden…

Tamam, itiraf ediyorum, Matt Damon favori aktörlerimden biri değil ama filmin sıkıntısı başrol oyuncusundan kaynaklanmıyor. Jason Bourne durgun bir vizyon haftasına denk geldiğinden, fantastik komedi ya da kadınlardan oluşan cast’ı sevmeyip yeni Ghostbusters’ın kapısından dönen seyirciyi tavlayabilir ancak “9 yıllık hasret bitsin artık” diye bilet alanlardan gayrısına çok keyifli anlar yaşatmayacağı da aşikar.

Filmin yönetmeni Paul Greengrass ve önceki Bourne filmlerinde kurguculuk yapan Christopher Rouse’un birlikte yazdığı senaryonun cazip bir tarafı yok. Paul Greengrass zanaatkâr bir sinemacı ama kalemi kuvvetli değil, Rouse’un ise ilk denemesi…

27929820474_9cb2eccd7d_z

Hal böyle olunca da Jason Bourne “maceranın ne kadarı hikaye ne kadarı aksiyon?” sorusunun cevabı oluyor. Cevap net bir şekilde geliyor; eğer iyi ve tekrarlanmamış bir hikayeniz yoksa tüm o gösterişli aksiyon sekansları işe yaramıyor ve hatta yorucu kamera açıları yüzünden onların dahi sıkıcılaştığını yazabilirim. Greengrass ve Rouse, Robert Ludlum’un başlattığı ve daha sonra Eric Van Lustbader’in devam ettirdiği bir roman serisinin beyazperdeye uyarlanmamış kitaplarını senaryolaştırmak yerine karakterleri alıp gerisini kendileri kurmaya kalkmışlar ve duvara toslamışlar.

Evet, bir miktar daha acımasız olabilirim; şimdiye kadar yüzlerce kez izlediğimiz ve artık etkilenmediğimiz türden yüksek teknoloji destekli bir tilki avı partisinden başka bir şey değil bu film… Jason Bourne zorlu bir sınav veriyor ancak daha önceki maceralarında açtığı kapıları yeniden açmaktan başka bir işe yaramıyor bu. Senaryonun önceki filmlerden “best of” yapmak gibi gizli bir amacı olduğu ortada… Giderek gözdeleşen kadın oyuncu Alicia Vikander’in filmdeki varlığına da çok güvenmeyin, bu bir “erkek filmi”.

28546723595_3d78e2cf75_z

Yine de filmin seyircisine bir ödülü var; finaldeki (170 aracın parçalandığı ve çekimi 5 hafta süren) araba takibi sekansı soluksuz izleniyor, sırf bunun hatırına puanı yüksek tuttum bile denebilir. “Bay Bourne” ile yeniden karşılaşmak güzel ancak keşke bu kadar beklediğimize değseydi. Serinin iflah olmaz hayranları ve “casus filmi olsun çamurdan olsun” diyenlere… İyi seyirler.

İlk yayın: http://www.beyazperde.com/filmler/film-231615/elestiriler-beyazperde/

blank

Murat Tolga Şen

Murat Tolga Şen, sinema eleştirmeni, senarist ve oyuncudur. Öteki Sinema'nın kurucusudur ve OFCS (Online Film Critics Society) üyesidir. 2012-2023 yılları arasında Medyaradar sitesinde TV sektörüne dair eleştiriler kaleme almış, 2014-2016 sezonunda Okan Bayülgen’in Dada Dandinista adlı programının yazı grubunu yönetmiştir. Ayrıca 2017-2019 yılları arasında Antalya Sinema Derneği’nin danışmanlığını yapmış ve 2014-2023 yılları arasında Eğlenceli Cinayetler Kumpanyası’nda oyunculuk yapmıştır. Şen, "Bir Notanın Hikayesi" adlı belgeselin senaryo yazarı ve "Bir İz - Madımak" belgeselinin danışmanıdır. Yazılarına Beyazperde ve Öteki Sinema'da devam etmektedir.

2 Comments Leave a Reply

  1. Iyi veya kotu hic bir filmin bu sekilde elestirildigine rast gelmedim. Murat Bey’in sanki bu filmden veya oyuncularindan alacagi varmis gibi yorum yapmasi, acaba etrafinda ilgi duydugu bir kadinla filmin basrol oyucusu Matt Damon’un iliskisi oldu da, beyefendinin zoruna mi gitti diye dusunmedim degil. Tabi bu elesiri yaptigini dusunen beyin kendi yorumlari. Ben son filmi izlememis olmama ragmen, ilk uc seriyi cok begendigimden olsa gerek, bu son filmin de guzel olacagini dusunuyorum. Onceki filmleri izleyenlerden de ayni seyleri duyuyorum.
    saygilarimla

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

blank

Öteki'den Haber Al

Buna da Bir Bak!

blank

Shi hun / Soul (2013)

Soul, ‘slow burner’ sevenleri mest edecek, psikolojik yanı ağır basan
blank

Robotların Geldiği Yer: Automata (2014)

Post Apokaliptik bir ortamda geçen ve Asimov’un yarattığının dışında bir