80’ler video furyası denince aklıma gelen ilk yabancı aktörlerden biriside Jackie Chan ve karete filmleridir.  Ülkemizde “Drunken Master”,  “Küçük dev adam” olarak çevrilmişti. O dönemlerde en çok kiraladığım videoydu da ayrıca ve bence en iyi Jackie Chan filmi.

drunken-masterFilm gayet hayret verici ve şaşırtıcı; mizahı kung fu ile karıştıran ilk örneklerden birisi ve yönetmen Woo-ping Yuen  bunu çok iyi becermiş. Filmde dövüş  sahneleri , kareografi gayet güzel çekilmiş ayrıca filmde oldukça eğlenceli ve zevkli diyaloglarda  mevcut.  Jackie chan’in Eight Drunken Gods’dan öğrendiklerini uyguladığı son sahne hem komik hem de heyecan verici. Tam aksiyon ve komedi severlere göre.

Filmde ayrıca ilginç tarihsel perspektifler de görmek mümkün. Jackie Chan’ın Wong Fei Hung’u canlandırdığını (ya da temsil ettiğini) söyleyebiliriz. Şimdi kim bu Wong Fei Hung dediğinizi duyar gibiyim. Wong Fei Hung 1800’ler yaşamış bir halk kahramanı.  Jet Li’nin oynadığı Once Upon a Time in China’nın ilk bölümünde gerçek hayat hikayesi hakkında kesitler içerdiği söyleniyor. Daha önce onunla ilgili okuduklarıma göre tam bir dövüş sanatçısı. Babası Wong Kei Ying gibi Çin’de bir halk kahramanı haline gelmiş ve kendisi ile ilgili 200 den fazla film çekilmiş. “Drunken Master”  da bu filmlerden bir tanesi. Drunken Master, Jet Li’ nin oynadığı “Once upon a time in China” serisi ve “Iron Monkey” hariç diğerlerini izlemedim.  Bence “Once upon a time in China” ve “Iron Monkey”  Wu Xia* filmlerinde en üst sıralarda yer alıyor ve filmlerde Wong Fei Hung’u ciddi bir kahraman olarak gösteriyorlar. “Drunken Master” da ise karaktere çok daha farklı bir özellik yüklenmiş.

Jackie Chan filmde Wong Fei Hung’u  asi bir belalı olarak canlandırmış ve bu durumdan rahatsız olan babası  Wong Kei Ying onu amcası So hai’nin yanına iyi bir disiplin alması için gönderiyor. So Hai ise tam bir alkolik.

cats

Jackie Chan sevenleri ilgilendirecek bir diğer nokta da “Drunken Master” Jackie Chan’in yönetmen Woo-ping Yuen ile son dövüş filmi çalışması. Bu filmden sonra ikili 1992 yılına kadar çalışmamışlar. Filmle ilgili genel olarak söylenen en önemli şey ise bu filmin Jackie Chan’i bir star yaptığı ama bence Snake in Eagle’s Shadow zamanında bundan daha büyük bir sükse yapmış ve Jackie Chan’e bu filmi yapmanın kapılarını aralamıştır.

Filmin yapıldığı zamanlarda dövüş ustası koreografı  Liu Chia Leung filmin daha düz bir versiyonunu çekmiş ve Wong Fei Hung’u Gordon Liu oynamıştır. Filmin Chan-yuen versiyonunun en önemli tanımlayıcısı “Drunken Boxing” kullanımıdır. Diğer teknikler daha geri planda kalmıştır. Ayrıca 1994 yılında bir devam filmi de çekilmiştir.

Hong Kong filmlerinde bulunan bazı özellikler de bu filmde mevcut.  Şok olmuş surattan çıkıp aksiyona yönelen hızlı bir zoom  en önemli özelliklerden bir tanesi. Filmde bunun uygulandığı ve benim en sevdiğim sahnelerden birisi ise Restorantta Yuen Woo Ping’in babası kahkaha atarken, birden durması ve kameranın zoom out olması.

Wu Xia (tanımı Ekşi Sölükten alıntıdır) : Çincedeki iki karakterin bir araya gelmesinden oluşan bir kelime. ”wu” dövüş sanatları, savaş ve askerliğe dayalı kavramlara denk düşerken, ”xia” özel bir karakter tipini tanımlıyor. ”xia” lar daha ziyade ”wuxia” türü içerisinde görülen savaşçılar. Bu tür üzerine yazılan makaleler, ”xia” nın bati kültüründeki en uygun karşılığının Şövalye olduğuna dikkat çekiyor. Dövüş sanatlarındaki ustalık ve yetenek,  ayrıca etraflıca bir eğitimden geçmiş olmak ”xia” ların belirleyici özellikleri. Ancak ”xia” larla Şövalyeyi ayıran önemli bir fark var. Ortaçağ Şövalyeleri krala bağlı çalışırken, ”xia” lar hem aristokratik bir yapıya bağlı olabiliyor, hem de halk içinde yer alabiliyorlar.

Çin, Hong Hong ve Tayvan sinemalarında görülen ”wuxia” türü, ayni kaynaklardan beslenen ve ayni adi taşıyan edebiyat tarzından yola çıkarak geliştirilmiş. Kökeni, Tang Hanedanı döneminde yazılan ve Batı’daki Romantik Edebiyatın bir benzeri olan ”chuanqi” lere dayanan ”wuxia”lar, dövüş sanatlarının çeşitli öğelerle birleştirmeleriyle ayrıcalık kazanıyorlar. Bunların arasında intikam ve tutku kadar, sihir ve doğaüstü güçler de yer alıyor. Özetle, kimi Uzakdoğu dövüş filmlerinde gördüğümüz havada uçan insanlar ”wuxia”nın temel özelliklerinden birisi.

blank

Misafir Koltuğu

Öteki Sinema ekibine henüz katılmamış ya da başka sitelerde yazan dostlarımız her fırsatta harika yazılarla sitemize destek veriyor. Size de okuması ve paylaşması kalıyor...

1 Comment Bir yanıt yazın

  1. Bu filmi teleon verirdi zaman zaman ordan hatırlıyorum. Çok komik bir filmdi yaw :)

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

blank

Öteki'den Haber Al

Buna da Bir Bak!

blank

Karşıtlıkların Birliği: Decision to Leave / Ayrılma Kararı (2022)

Yönetmenliğini Park Chan-wook’un yaptığı Ayrılma Kararı tutkulu ve saplantılı bir
blank

A Wind Named Amnesia (1990)

Dünyanın sonu temalı senaryoları bugüne dek en az binlerce kez