Flaneur Comics jim morrison“Bir insan dayansa dayansa nereye kadar dayanabilir onu merak ediyorum! Dayanma gücünün sınırına varınca, artık geriye yalnız kapıyı açmak kalacak, o zaman kaçıp kurtuldun demektir”
Herman Hesse

Flaneur Comics iftiharla sunar! Jim Morrison’un sonsuzluk rüzgârında yankılana yankılana günümüze kadar gelen hayat öyküsünün anlatıldığı Kaosun Şairi, The Doors’un ölümsüz vokalistinin ruhani yolculuğunu çizimle buluşturuyor!

Öteki Sinema için yazan: Fatih Yürür

Kelimelerin efsanevi efendisi Morrison’un 70. yaş günü hürmetine ülkemizde yayımlanan çizgi roman, kaosun şairinin kendi yaşam öyküsünün Frederic Bertocchini tarafından yeniden kaleme alınmış biyografik haritasını çıkarıyor ortaya! Gazeteci Betocchini’nin uzun bir araştırma süreci sonrasında revize ederek nefes üflediği bu öyküye kanat takan isim ise, ayrıksı çizimleriyle hikâyeyi biz çizgi roman severlere aktaran usta çizer Jef!

Daha önce Thomas Kotlarek ile çalıştığı Flash ou le Grand Voyage ile kendi arenasında adını duyurmuş olan, çizer Jef’in, lise defterine karalanmış gibi duran çizimlerinin, Morrison’un kağıtları işgal etmiş kelimelerini andırması; Kaosun Şairi’nin bildiğimiz türden otobiyografik notalarına basmayan bir çizgi roman haline getirmiş. 8 Aralık 1943 tarihinde dünyaya gözlerini açan ve bu dünyadan ayrıldığı 1971 tarihine kadar geçen 27 yıllık süreye, sayısız şiir, beste ve şarkı sığdırmayı başaran Morrison, sinema sanatının, görsel anlatı mimarisinin gücünü keşfeden ve anlattığı her hikâyenin köşesine, görüntüyü ve görüntüden ilham alarak yarattığı kelimeleri iliştirmenin derdinde olan bir yaratıcıydı kuşkusuz! Jef’in bunu gösterme derdinde olup olmadığı her daim tartışmaya açık olsa da, Morrison’un kağıt ve kalem ile yaptığı alışverişten çok da farklı bir örnek diyemeyiz Kaosun Şairi’nin işçiliği için…

jim morrison kaosun şairi

Bu gün, hali hazırda, Morrison’un gizli saklı kalmış karalamaları, takipçilerinden bir şekilde gizlenmeyi başarmış şiirleri ve tabi gündelik karmaşa içerisinde es geçtiğimiz satırlarının varlığına rağmen, hiç beklemediğimiz bir anda yüzlerini, bakmayı akıl etmediğimiz karanlık köşelerden bizlere çevirmeye devam ediyorlar! Böyle bir çağlayanın içerisinde, bu zamana kadar Jim Morrison’a ait birkaç satır okuyabilme keyfinden mahrum kalmış, bir şekilde ondan uzak kalmayı başarabilmiş ya da bestelerine kulak kabartma şansı yakalayamamış bir kuşak açısından, Kaosun Şairi’nin bir çeşit keşif değeri taşıyıp taşımadığı da sorgulanabilir elbette! Yine de bu çizgi romanın alelade bir köprü görevi üstlenmesi de pekala mümkün!

Flaneur Comics Sunar: Jim Morrison Kaosun Şairi (Tanıtım Videosu)

Diğer taraftan, Jim Morrison’un dizeleri, şiirleri, besteleri sonsuz bir keşif değeri taşıdığını yinelemeye elbette gerek yok! Morrison’un biz ölümlüler ile iletişime geçme kanalı olan bu türden dizeleri yiyip bitirenler için, Kaosun Şairi, kendisinin hayat hikayesinin üzerinden bir kere daha geçme fırsatı sunan bir koleksiyon materyali olarak değerlendirilse de; Morrison ile tanışmamış ya da onu es geçmiş bir jenerasyon için hiç kuşkusuz değeri çok çok daha yüksek!

Şiir, Morrison için, gücünü keşfettiği görüntüyle, üzerine karaladığı kağıdın ortak paydasıydı ve kendisi bu evlilikten, dinleyenleri/okuyanları derinden etkileyen bir anlatı keşfetti! Kaosun Şairi ile birlikte Bertocchini, onun bu ruhani keşif sürecini, yarattığı bu aracı kullanma biçimini ve nihayetinde kağıdına kazıdığı her kelimeyi, dünyaya çivi gibi çakma becerisini konu alıyor!

Flaneur Comics jim morrison kaosun şairi

blank

Fatih Yürür

İlk sinema deneyimi, bir Stephen King uyarlaması olan “Geri Döndüler” olmuştur. Yazmaya başladığı dönem ise aslen lise yıllarıdır. Saçma sapan korku hikayeleri kaleme almaktadır ve asıl amacı bir gün bunları görselleştirebilmektir. Çeşitli platformlarda oyun incelemeleri ve film eleştirileri yazar. Yaratmış olduğu RüyadaM adında bir animasyon ve çizgi hikaye karakteri bulunmaktadır.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

blank

Öteki'den Haber Al

Buna da Bir Bak!

blank

2014 Yılının En İyi 14 Çizgi Romanı

Peki, bu yıl basılan en iyi çizgi romanları hangileriydi dersiniz?

Superman: Kızıl Evlat

“Ya Superman’i taşıyan kapsül Sovyetler Birliği’ne düşseydi?” gibi bir soru