Senaryosunu Recai Rize’nin yazdığı, yönetmenliğini ise Süleyman Demirel’in yaptığı Asfalt, 2016 yılında festivallere damgasını vuran kısa filmlerden biri… Asfalt, Anka isimli uzun metraj film senaryosunun bir sahnesi aslında. İkili, projeleri Kültür Bakanlığından senaryo geliştirme ve diyalog yazımı desteği aldıktan sonra kafalarındaki fikri daha iyi anlatabilmek için senaryonun bir sahnesini kısa film olarak çekmeye karar vermişler. Çekim süreci ciddi anlamda sancılı geçmiş. İlk deneme maddi imkansızlıklardan ötürü yarım kalmış ve film ikinci denemede yapılabilmiş.

2016 yılına kadar yerli yapımlarda 2 tane favori filmim vardı: Buhar ve Salıncak. Daha sonra Asfalt da favorilerim arasına girdi. Bu filmlerin ortak özelliği yönetmenlerinin sinema sanatı üzerine düşünüyor olmaları, uygulamadaki başarıları ve standardın dışında film üretmeleri. Asfalt belki de yüksek sinema teknolojisi kullanıp sanat yapabilen tek yerli kısa film. Süleyman Demirel’in Asfalt’ta yaptığı gibi greenbox tekniğini kullanarak bir hikâye anlatmak her yönetmenin kolay kolay kotarabileceği türden bir iş değil. Bu yönüyle film deneysele de yakın duruyor. Örneğin Adana Film Festivali, kurmaca bölümüne başvurmasına rağmen Asfalt’ı deneysel bölümde yarıştırdı ve bir de ödül verdi.

Asfalt’ın biçim olarak etkileyici olması Anka’ya olan merakımı da arttırdı. Senaryosunu da okuduğum Anka eğer çekilebilirse Türkiye’nin önemli filmleri arasında yerini alacak güçlü bir yapım olacaktır.

Süleyman Demirel ve Recai Rize ile daha önce Asfalt filmi hakkında bir video röportaj yapmıştım. Onu da buradan izleyebilirsiniz.

blank

Sidar Serdar Karakaş

Çok küçükken kiralık VHS’lerden dayısıyla birlikte zombi filmleri izledi. Zombilerden çok korktu. Büyüyünce o filmleri George A. Romero’nun yaptığını öğrendi. Üstada hayran oldu. Sinema öğrencisiyken Andrzej Zulawksi filmlerini keşfetti. Zulawksi filmleri ona her zaman güç verdi. En zor anlarında kurtarıcı filmi Possession (1981) oldu. 2006 yılında Öteki Sinema’yı düzenli okumaya başladı. Korku filmlerini ve B Filmleri burada sevdi.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

blank

Öteki'den Haber Al

Buna da Bir Bak!

blank

İnsanlaşan Makinenin Fedakarlığı: I’m Here (2010)

İstanbul Modern Sinema’da gösterim şansı elde eden I'm Here, aynı
blank

Kısanın Mantığına Uygun Bir Film: Buhar (2012)

SİYAD seçkisi için yüzlerce film arasından gerek konusu gerek tekniğiyle