Kalkedon Yayınları’ndan: Asya Korku Sineması

7 Mayıs 2011

Tür sinemalarına gönül verenler için sevdiğimiz filmlerle ilgili Türkçe kaynak bulmak en önemli sıkıntımız olmuştur. Son yıllarda belki internetteki türlere yönelik olarak yayın yapan Öteki Sinema, korkusitesi ve iyikotufilm gibi yerli sinema bloglarının artışı ile paralel olarak yayınevleri de sinema kitaplarında alt türlere ağırlık vermeye başladılar.

blankBu gelişimin en büyük destekçisi son dönemde Kalkedon oldu. Yayınevinin çıkarmış olduğu Andy Richards imzalı, Onur Gayretli’nin Türkçeye çevirdiği Asya Korku Sineması, tür meraklılarının kaçırmaması gereken bir eser.

Asya Korku Sineması, geçmişten günümüze Uzak Doğu korku sinemasını filmlerle, yönetmenlerle ve tarzlarla beraber gelişimini ortaya koyarken, batılı sinemaseverlerin filmleri ve korku öğelerini daha rahat anlayabilmeleri için Asya kültürünü de tanıtmayı kendine görev biliyor.

Asyalıların Batılılardan çok farklı olan ölüm, ölümden sonrası, ve yaşayanların ölenlerle olan ilişkileri gibi konular kitapta yeterli bir şekilde açıklanmış. Ayrıca geleneksel Japon korku hikayeleri olan Kaidan, Noh dramaları ve Kabuki tiyatrolarının da filmlere olan etkileri incelenmiş.

Böylece ıslak düz saçlı beyaz elbiseli kız figürü ile bildiğimiz J-korkunun (Japon Korku filmlerine verilen genel ad) ne kadar Japon kültürü ile iç içe olduğunu anlamamıza ve filmleri daha iyi idrak etmemize olanak tanıyor.

Kitap Japon korku filmlerindeki motifleri incelerken, özellikle atom bombası sonrası ruh halinin, daha sonrasında modernizm ile beraber yaşanan ikinci dalga şokun toplum üzerinde yaşattığı travmanın izlerini de korku filmlerinde arıyor.

Ugetsu, Godzilla gibi ilk dönem korku filmlerinden Halka, Garez gibi J-korku’nun dünya sineması tarafından tanınıp sevilmesine neden olan filmlere uzanan eser, zaman içinde batı korku filmlerinden esinlenerek siberpunk, zombi, vampir janr denemelerine de göz atarken son dönemde patlama yapan Tokyo Gore Police gibi gore aksiyonlara da yer veriyor.

J-korku’nun önemli kulvarlarından olan literatüre V-sinema olarak geçmiş direkt video piyasası için çekilen daha underground korku filmleri, Ero-Gro olarak adlandırılan erotizm ve grotesk’in birleştiği filmler, tecavüz, işkence, vücut deformasyonları gibi öğelerle ün yapan CAT-II filmleri, Kore, Hong Kong korkuları ve Tayland dehşet filmleri de eserin diğer önemli bölümleri.

Kitap konulara uzun uzun eğilmese de oldukça yoğun bir bilgi birikimini sıkmadan okuyucuya sunuyor. Kesinlikle ansiklopedik bir kaynak gibi değil, çok daha samimi bir havası var. Ayrıca o kadar yeni filmler ve bilgiler içeriyor ki, daha yeni haberini duyduğum, izlemek için kaynak aradığım filmleri kitapta görünce şaşırdığımı söylemeliyim. Kalkedon’un bu kadar hızlı bir şekilde kitabı çevirmesi biz okuyucular için ayrıca artı bir puan.

Asya Korku Sineması benim için başucu eseri(bir klişe olarak başucu eseri) oldu diyebilirim. Her sayfasında izlemediğimi görüp üzüldüğüm birkaç film buluyor, ve hemen not alıyorum. Bu tarz eserlerde dendiği gibi “türe hem yeni başlayacaklar için hem de iyi bilenler için iyi bir referans olacaktır” (En klişe kitap eleştirisi cümlemi de kurmuş bulunmaktayım). Okuyunuz okutunuz…

blank

Masis Üşenmez

1979 İstanbul doğumlu yazar ilk sinema deneyimini Superman ve Star Wars’la yaşayıp kendini çizgi roman ve bilim kurgu dünyasına atar. 2006 yılında "Öteki Sinema" kadrosuna katılır ve sitenin gelişiminde önemli rol üstlenir. Halen Öteki Sinema'da editörlük ve Cinedergi'de yazarlık yapmaktadır.

2 Comments Leave a Reply

  1. Raftayken kitaba biraz çekinceli yaklaşıyordum. İçini bile karıştırmadan öyle gözümün önünden geçip gitti. Oralardan kaybolup gitmeden almak gerek.

  2. kitabın baskısı resimleri çok kötüydü biraz daha kaliteli olsa belki alacaktım son anda vazgeçtim.Üstelik biraz daha görsel malzeme.afiş v.s.olsa daha güzel olurmuş.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

blank

Öteki'den Haber Al

Buna da Bir Bak!

blank

“Klasikleri Niçin Okumalıyız?” – Film Teorisi: Fiziksel Gerçekliğin Kurtuluşu

“Klasikleri Niçin Okumalıyız?” serisinin konuğu; Alman yazar, gazeteci, sosyolog, kültür-sanat
blank

“Klasikleri Niçin Okumalıyız?” – Cinayet Sineması: Polisiye Sinemasının Tarihi ve Mitolojisi

Bu sefer ele alacağımız harikulade kitap Alan Yayıncılık’ın ‘Sanat Dizisi’