“Tuhaftır ki; bütün sanatlar çıplak doğarken, sanatların en genci baştan aşağı giyinik olarak dünyaya geldi. Söyleyecek bir şeyi olmadan önce her şeyi söyleyebilir oldu.” Virginia Woolf

Sinemaya boşuna yedinci sanat demiyorlar. Diğer sanat dalları ile devamlı iletişim içinde olan sinemanın, kardeşlerinden çok daha genç yaşta olmasına rağmen popülerlikte bir numaraya yükselmesi fazla vaktini almadı.

Müzik de sinemanın faydalandığı önemli enstrümanlardan bir tanesi. Bu sefer olaya biraz tersinden bakarak, müziğin sinemadan faydalanması üzerinden hareketle bir liste oluşturmak istedim. Bilindiği üzere popüler müzik kanalı MTV’nin dünyayı ele geçirmesinden sonra hemen her türdeki müzisyenin albüm satışlarını arttırabilmek ya da tanınırlığını yükseltmek adına bu kanalda gözükmesi elzem hale geldi. Bu da video klip adı verilen müzik videolarının yaygınlaşmasına sebep oldu.

Kimi video klipler sadece müzisyenlerin parçalarını icra ederken çekilen görüntülerinden ibaretken, kimileri de canlı konser görüntülerinden oluşuyor. Fakat en fazla beğenilen video klipler, farklı bakış açısına sahip yönetmenlerin çektiği ve kısa film tadı veren (hatta basbayağı kısa film diyebileceğimiz) işler arasından çıkıyor. Korku sinemasına düşkünlüğümden ötürü, korku kısası tadındaki video klipler arasından en çok sevdiklerimi ihtiva eden bir liste hazırladım. Sizler de yorum bölümüne gözden kaçırdığımı düşündüğünüz benzer video klipleri eklerseniz, listemiz daha da genişler. İyi seyirler.

10. Michael Jackson, “Thriller” (1983)

Seksen sonrası kuşağın önemli Amerikalı yönetmenlerinden John Landis’in elinden çıkma bu video klip, birçok yönüyle çoktan tarihe geçmiş durumda. MTV’nin dünya prömiyerini yaptığı ilk video olmasının dışında o zamana kadar yapılmış en uzun süreli ve en pahalı kliplerden biridir. Korku ikonlarından Vincent Price’ın da sesiyle katkıda bulunduğu Thriller, bu listenin olmazsa olmazlarından.

9. Yeah Yeah Yeahs, “Y Control” (2004)

Video klip dünyasının krallarından Spike Jonze’nin yönettiği Y Control, çocukları şiddet eylemi gerçekleştirirken gösterdiği için birçok ülkede anında yasaklandı. Eğer klibi baştan düzenlemezlerse hiçbir yerde yayınlanmayacağı tehdidini görmezden gelen Yeah Yeah Yeahs’in bu klibi asla MTV’ye çıkamadı.

8. Fever Ray, “If I Had A Heart” (2009)

İsveçli Karin Dreijer Andersson’un (Fever Ray) düşük tempolu ama tedirgin edici parçası tam da ruhuna uygun bir klip ile sunuluyor. Aksiyon namına pek bir hareket olmasa da atmosfer olarak korku sinemasına yakın duran If I Had A Heart, ülkemizde de popüler olan Vikingler dizisinin açılış jeneriğini süslüyor.

7. Hexis, “Tenebris” (2013)

Korku klasiklerinden The Exorcist’e (1973) saygı duruşu niteliğindeki video, İngiliz yönetmen Craig Murray’nin imzasını taşıyor. Danimarkalı grup Hexis’ten, son yıllarda korku sinemasında fazlaca popüler olan şeytan çıkarma temasını eksenine oturtan, ürkütücü bir video klip.

6. Dir En Grey, “Obscure” (2003)

Beyazperdede şiddetin sınırlarını en çok zorlayan ve bir ölçüde genişletmeyi başaran ülkelerin başında Japonya geliyor. Japon rock grubu Dir En Grey’in bu sansürsüz videosunun bir hikâyesi yok belki ama tam manasıyla bir Tokyo Gore Style şovuna hazır olun.

5. Delta Rae, “Bottom of The River” (2011)

Müzik ile muhteşem bir uyum gösteren videonun yönetmenliğini Lawrence Chen yapıyor. Bottom of The River, kırsalda yaşanan bir cadı yakma hikâyesini olası en güzel kareler eşliğinde aktarıyor.

4. Tool, “Schism” (2001)

Tool, icra ettiği müzik ile birçoklarınca gelmiş geçmiş en iyi gruplardan biri olarak gösterilmesinin yanı sıra “garip” video klipleri ile de dikkat çeker. Grup üyelerinden Adam Jones’un yönettiği video kliplerden herhangi biri bu listede rahatlıkla yer alabilir. Schism’i seçtiğime bakmayın, eğer daha önce denk gelmediyseniz bütün Tool videolarını izleyin.

3. Skrillex, “First of the Year (Equinox)” (2011)

Skrillex’ten (Sonny John Moore) parkta oynarken gördüğü küçük bir kızı takibe başlayan, muhtemelen sapık bir adamın evdeki hesabının çarşıya uymadığını resmeden başarılı bir klip çalışması. Avcının ava dönüşmesi klişesini layıkıyla uygulayan First of the Year’ın yönetmenliğini Tony Truand üstleniyor.

2. Die Antwoord, “Pitbull Terrier” (2014)

Grup üyelerinden biri olan Ninja’nın yönettiği Pitbull Terrier, son yıllarda çekilmiş en rahatsız edici kliplerden biri. Emir Kusturica filmi Black Cat, White Cat’in (1998) ‘soundtrack’inde yer alan parçalardan birini harika biçimde yorumlayan Die Antwoord, klibiyle de uzun süre akıllardan çıkmayacak gibi görünüyor.

1. Aphex Twin, “Come To Daddy” (1997)

Chris Cunningham video klip alanında belki de en yetkin isimlerden biri. Tarihi oldukça eski olmasına rağmen, Come To Daddy, bugüne kadar yapılmış en sinir bozucu video kliplerden biri olmaya devam ediyor. Şehrin arka sokaklarında terör estiren çocukların her birinin yüzüne Richard D. James’in (Aphex Twin) yüzü yerleştirilerek, zaten yeterince rahatsız edici olan klibin etkisi katbekat artıyor. Eğer daha önce izlemediyseniz gene Cunningham’ın yönetmenliğini üstlendiği diğer Aphex Twin video kliplerine de göz atmanızı öneririm.

-*-

İlk 10’a giremese bile adını anmadan geçemeyeceğim bazı videolar ise şunlar:

* Franz Ferdinand’dan bir hikâyesi olmasa da ‘gore’ efektler ile dikkat çeken “Evil Eye”.
* Meshuggah’dan tüyler ürperten harika bir animasyon kısası “I am Colossus”.
* Müziğin sesini kısarsanız harika bir giallo güzellemesi olarak izlemeniz olası: Keane’den “Disconnected”.
* Cattle Decapitation’dan, izlemek için hayli sağlam bir mideye sahip olmanın mutlak gerekli olduğu, tam bir işkence pornosu “Forced Gender ReAssignment”.

blank

blank

Murat Kızılca

1971 İstanbul doğumlu. Aylık online sinema dergisi CineDergi ve aylık kültür sanat dergisi kargamecmua için sinema yazıları kaleme alıyor. 2008 yılından beri katkı sağladığı Öteki Sinema’da bir yandan da editörlük görevini sürdürüyor.

3 Comments Leave a Reply

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

blank

Öteki'den Haber Al

Buna da Bir Bak!

blank

Mutlaka İzlemeniz Gereken 10 Sessiz Korku Filmi

Sessiz dönemde korku filmleri çıkış yaparak türe estetik bir tarz
blank

Going in Style, Sinema Yaşlılara Karşı

Sinema Yaşlılara Karşı: Gelin yaşın bir engel olmadığını göstermeye çalışan