Pana Film geçenlerde bir duyuru yaparak 15 Temmuz darbe girişiminin hikayesini Kurtlar Vadisi markası altında film yapacağını duyurdu ancak kamuoyundan tebrik, takdir beklerken tepki aldılar ve fırsatçılıkla suçlandılar. Açıkçası şu an yaşanan gelişmelere kendilerinin de şaşırdığını, belki de filmi yapmaktan vazgeçtiklerini düşünüyorum.

Çünkü “kamuoyunun yoğun ilgisini” değerlendirdiklerini belirten Pana Film’in zaten böyle bir film yapmak niyeti varmış gibi görünüyor, öyle olmasa neden, “Kurtlar Vadisi Darbe” markasını 24 Mayıs’ta, internet sitesini ise 18 Mayıs’ta tescil ettirmiş olsunlar ki?

Sosyal medya bunu belgesiyle ortaya koyunca film yapma işi başa bela oldu çünkü bir sürü insan “yoksa Pana Film FETÖ’cü mü?” diye sormaya başladı.

Kara Murat’ı Kızdırdılar!

Bu esnada Fatih’in Fedaisi: Kara Murat isimli filmin yapımcısı ES YAPIM ile filmde Kara Murat karakterine hayat veren Fatih Usta konuyla ilgili Pana Film’e tepki veren bir maili basın mensuplarına gönderdiler.

Onlar da Pana Film’i fırsatçılıkla ve darbe yapılacağını önceden bildikleri halde bu bilgiyi devletle paylaşmamakla suçluyorlar. Delil olarak da KV dizisinin 202. Bölümünde FETÖ’nün örgüt yapılanmasını temsil eden 1 dolar hiyerarşisini de seri numaraları farklı olmak dışında tamamıyla aynı şekilde ekranlara yansıtmalarını gösteriyorlar.

Pana Film açıklama yapacaktır ancak şu da var; dünyada da uygulanan bir tedbirdir, olası marka projelerinizi önceden tescilletir, kendinizi garantiye alırsınız. Pana Film, yıllardan bu yana derin devlet dizileri-filmleri çeken bir firma, bir darbe ihtimalini düşünüp ona göre davranmış olabilirler. Kurtlar Vadisi Lunaparkta ismini tescilletecek halleri yok, ülkenin yaşayabileceği sıkıntılar belli, darbe ihtimali hep var, biz artık yok sanıyorduk ama işte sıradan vatandaş olmak böyle bir şey; darbe yapılacağını bir biz bilmiyormuşuz!

O yüzden yazıyı komplo teorileri üzerinden değil de olur da çekilirse Kurtlar Vadisi Darbe’yi kaç kişinin izleyeceği üzerinden devam ettirmek istiyorum. Hiç boşa heveslenmesinler ve hatta projeyi rafa kaldırsınlar derim çünkü KV Darbe umduğu seyirciyi bulamaz!

Gençler Darbe Filmini İzler mi?

Neden? Öncelikle, Kurtlar Vadisi sinemada ilk filmiyle yapacağı en büyük hasılatı yaptı. Kurtlar Vadisi: Irak, 4 milyon 256 bin bilet satarak hala serinin en başarılı filmi olmayı sürdürüyor ancak devam filmleri bu gişe başarısına ulaşamadı. 2009 yılında çekilen Kurtlar Vadisi: Gladio’yu, 876 bin kişi izledi, 2011 yapımı Kurtlar Vadisi: Filistin ise 2 milyon bilet sattı.

İlk filmden bu yana geçen 10 yıl içinde sinema seyircisi profili oldukça değişti. Artık sinemaya sevgilisiyle vakit geçirmek isteyen AVM seyyahı gençler gidiyor, onların da çıtır çerez filmlerden başını kaldırıp böyle ciddi filmlere ilgi göstereceğini sanmam. Gişe yapan filmler belli; ya sulu zırtlak gişe komedileri ya da çizgi roman uyarlaması süper kahraman filmleri…

Ama asıl sebep bu değil, asıl sebep halkın zaten TV ve gazeteler üzerinden gırtlağına kadar darbe muhabbetine boğulmuş olması. Darbe ile yatıp kalkıyoruz, medya sağolsun bir dakika bile unutmamıza izin vermiyor darbe girişimini ve olası yeni darbe tehlikesini…

Sinema, buhranlı zamanlarda bir kaçış kapsülü vazifesi üstlenir, dünyanın her yerinde bu böyledir. İnsanlar yaşadıkları sıkıntıların projekte edilmesini istemez, bunlardan süratle uzaklaşmak ister, o yüzden 3-5 yıl sonra yapılacak bir darbe filmi belki ama şu aralar gösterime girecek bir yapımın hiç şansı yok!

İnanmıyorsanız, 17-25 Aralık olaylarını iktidara karşı kurulmuş bir komplo olarak değerlendiren Kod Adı: K.O.Z. filmine bakın. Sıcağı sıcağına çekilip gösterilen bu film, 367 salonda seyirci karşısına çıkmasına ve 9 hafta vizyonda kalmasına rağmen 313 bin kişiye bilet satabildi.

Uzun lafın kısası; aralar bir darbe filminin hiç sırası değil, gerçeğinin içinden geçiyorken kurgusuna gerek var mı?

MURAT TOLGA ŞENmurattolga@gmail.com

blank

Murat Tolga Şen

Murat Tolga Şen, sinema eleştirmeni, senarist ve oyuncudur. Öteki Sinema'nın kurucusudur ve OFCS (Online Film Critics Society) üyesidir. 2012-2023 yılları arasında Medyaradar sitesinde TV sektörüne dair eleştiriler kaleme almış, 2014-2016 sezonunda Okan Bayülgen’in Dada Dandinista adlı programının yazı grubunu yönetmiştir. Ayrıca 2017-2019 yılları arasında Antalya Sinema Derneği’nin danışmanlığını yapmış ve 2014-2023 yılları arasında Eğlenceli Cinayetler Kumpanyası’nda oyunculuk yapmıştır. Şen, "Bir Notanın Hikayesi" adlı belgeselin senaryo yazarı ve "Bir İz - Madımak" belgeselinin danışmanıdır. Yazılarına Beyazperde ve Öteki Sinema'da devam etmektedir.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

blank

Öteki'den Haber Al

Buna da Bir Bak!

blank

Gözüm Bir Yerden Isırıyor

Yiğit Güralp, Öteki Sinema için hazırladığı Ne Alaka serisinin ikinci
blank

Türk Sinemasının Eleştirisine Katkı (4)

Arka Pencere'de “Netflix Geldi de Ne Oldu?” başlıklı bir yazı