blankSheeta boynundaki kolyeye sıkı sıkıya tutunarak içinde bulunduğu zeplinvari yapının bulutların arasından süzülüşünü seyretmektedir. Korku içinde birikip yağmak üzeredir. Tıpkı içinden geçtikleri yağmur bulutları gibi. Derken bir saldırı başlar. Herkes Sheeta’nın boynundaki kristal taşının peşindedir. O taş büyük bir sırrı saklamaktadır çünkü. Devlet görevlileri, korsanlar, gizli ajanlar…

Sheeta kendini korsanlardan korumak için gözünü karatıp pencereyi açar, kendini sonsuz mavinin kollarına bırakır. Kaçmaktan yorulmuştur. Boynundaki kolyeyle beraber ölüme uzanmak ister.

Fakat hiçbir şey tahmin ettiği gibi olmaz. Kendini çalışkan ve neşeli bir genç olan Pazu’nun kollarında bulur. Pazu ailesi olmayan, hayatını tamir ettiği makinelerin arasında, küçük kulübesinin ve güvercinlerinin sadeliğinde geçiren bir gençtir. Hayatta tek amacı babasının bir zamanlar ona gördüğünü söylediği uçan şehri bulmaktır. Nasıl yapacağını bilemese de o babasına ve hayallerine inanır. Ve fırsat onun kollarına gökten düşer. Sheeta adındaki güzel bir kız bedeninde.

İkili birbirlerini buldukları anda hem saf sevgiyi kazanırlar hemde kolyenin gücüne sahip çıkmak isteyen düşmanları. Sheeta ve Pazu hayal mi, gerçek mi bilemedikleri bir ülkeye giderler. Kendilerine ait sevgileri ve başkalarının hırsları peşinde…

blank

Senaryosunu ve yönetmenliğini Hayao Miyazaki’nin üstlendiği bu efsanevi anime 1986 yapımı. İzlediğinizde kullanılan dudak uçuklatan tekniği görüp bu tarihte yapılmış olamaz demekten kendinizi alamıyorsunuz. Aynı zamanda Hayao usta ile tanışmak isteyenlerin ilk izlemesi gereken yapımıdır Tenku No Shiro Papyuta yani gökteki kale. Hayao usta kendi animelerine yaptığı göndermeler ve zamanla geliştirdiği karakterler eşliğinde saf sevgiye ve doğanın büyüsüne yaptığı vurguyu daha da güçlendirerek bize bir macera armağan ediyor. 1900’lü yıllarda geçen hikayeyi uçan cisimlerle bezemesi zamanın zeplin tutkusuna da göndermedir bir anlamda. 30’lu yıllarda insanlar gökte yükselen yapılara zeplinler aracılığı ile gidilebileceğini hayal ederlerdi. Belki yaşanan Hindenburg faciasından sonra bu hayalden vazgeçildi lakin usta bize görmek istediğimizi, kendi büyülü, yeşillerle bezeli dünyasından gönderdiği bu masalla izletmiş oldu.

Kayıp kıta ile ilgili tüm efsaneleri içinde barındıran Laputa, bir ağacın gökte özgürce salınan kökleri üzerinde yükselen şato tasarımıyla tarot kartlarında ortaya çıkan yıkılan kule simgesine, efsanesi ile de Atlantis ve Mu’ya benzer özellikler barındırır. Fakat içinde saklı tuttuğu ateşi hepsini yakıp yıkabilecek güçtedir bir taraftan da.

blank

Şatonun içerisindeki duvarların şeffaf oluşu mekana farklı bir dinamik kazandırıp içi dışa, dışı içe başlar. Gizli bahçesi ve bahçenin koruyucuları resmettiği tablonun en güzel ayrıntılarıdır. Tabi yapıma renk katan birbirinden ilginç karakterleri de ustanın tablosuna kattığı derinliği her daim olduğu gibi sağlamlaştırır.

124 dakikalık masalın müziklerinde ise Hayao Miyazaki ile neredeyse özdeşleşmiş olan bir isim Joe Hisaishi’yi görebilirsiniz. Özellikle bu güzelim maceraya veda ederken duyduğunuz Kimi Wo Nosete adlı şarkı hala dinleyemeyenleriniz için tavsiye olunur. Yapımı hala izlemeyenleriniz varsa öncelikle izlemeniz şartıyla.

Gökyüzünde uçan bir şatoya inanabilir misiniz? Boynunuzda ki kolyeden yayılan ışıkla herşeyi değiştirebileceğinize? Normal hayatınızda hiçbir şey sihre boyun eğmiyor değil mi? Buna koşulsuz sevgi denen sihirde dahil. Sevgiyle…

blank

Melahat Yılmaz Özberk

1981 Ankara doğumlu... Anadolu Üniversitesi Türk dili ve Edebiyatı bölümünde okuyor. Gölge- e Dergi ve Öteki Sinema’da çeşitli film eleştirileri ve hikâyeler yazıyor. Tek dileği yazacak sözlerinin bitmemesi ve bunları sayfalara dökebilmek…

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

blank

Öteki'den Haber Al

Buna da Bir Bak!

blank

Çocuk ve Balıkçıl / The Boy and the Heron (2023)

Hayao Miyazaki tuhaf düşler görüyor olmalı, hepimiz görürüz ancak bu
blank

Mononoke-Hime / Princess Mononoke (1997)

Her şeyi kenara bırakıp neler kaybettiğimizi bir kez daha, bu