Çocukluğumda videomuz olmadığı için zaten çok az olan video anılarım, arkadaşların ve akrabaların evinde izlediğim filmlerden ibaretti. Bir de parklardan birinde, öğleden sonra birkaç çay karşılığında izleyebileceğiniz video filmleri “oynatılırdı”. Seyrek de olsa onlara giderdim. Bunun dışında izlediğim bütün video filmlerini televizyonda izledim. Mavi Muammer  serisi de bunlardan biriydi. Show TV veya Interstar, hatırlamıyorum.

Tiyatro kökenli bir oyuncu olan Levent Kırca’nın sinema kariyeri 1978 yılında Orhan Aksoy’un yönettiği bir “şehre gelen kötü yola düşer” trajedisi olan Taşı Toprağı Altın Şehir ile başlıyor. 1979 yılında Atıf Yılmaz’ın Ne Olacak Şimdi isimli düzeyli romantik komedisinde Nevra Serezli ile başarılı bir performans sergileyen Kırca, göz doldururken tabi ki araya meşum 12 Eylül giriyor. 5 yıl sonra video sektöründe boy gösteren Kırca televizyonda 22 yıl süren ve bir nesli güldürmekle kalmayıp espri anlayışını derinden etkileyecek olan Olacak O Kadar macerasına başlamazdan önce 1985 yılında Mavi Muammer video film serisini çekiyor. Öğrendiğime göre Mavi Muammer serisi o yıllarda çok tutuluyormuş, hatta bazı yerlerde en çok kiralanan kasetlerden biriymiş. Dilerseniz serinin 3 filmi olan Mavi Muammer, Mavi Muammer 2: Silahtan Ödüm Patlar ve Mavi Muammer 3: Ölürsün Gülmekten’e tek tek göz atalım.

MAVİ MUAMMER (1985)

Sırrı Gültekin’in yönettiği ilk filmin senaryosunu Levent Kırca yazmış. Sinematürk’e göre Sırrı Gültekin ve Levent Kırca filmi birlikte yönetmiş. Başrollerde Levent Kırca, Şehnaz Dilan ve Oya Başar var. Ayrıca Ayşen Gruda, İlhan Daner ve Cevat Kurtuluş gibi Yeşilçam emektarlarının yanı sıra ileriki yıllarda Olacak O Kadar ekibinde izleyeceğimiz Tekin Siper, Fatma Murat, Ferdi Atuner ve tabii ki Sinan Bengier de var.

Filmimizin başında “Mumi” lakaplı  Muammer, hapishanededir ve buraya nasıl düştüğünü diğer mahkumlara bir meddah gibi anlatmaktadır. Muammer, Hapçıbaşı firmasında çalışan bir kimyagerdir. Başarısız bir kimyager olmanın yanı sıra dalgın, sakar, titizlik hastası ve simetri takıntısı olan biridir. Firmanın yeni piyasaya süreceği “Mumi” şampuanı üzerinde çalışmaktadır. Evde eşi Nebahat (Oya Başar) ve 2 çocuğun yanı sıra ablası (Ayşen Gruda) ve eşinin abisi (Cevat Kurtuluş) ile birlikte yaşamaktadır. Muammer, aslında ablası gibi dominant akrabalarla çevrili olduğu için bir türlü büyüyemeyen kocaman bir çocuktur ve belki de bu yüzden her işte sakardır. 6 nüfuslu 80 metrekarelik evde Muammer’in cinsel hayatı diye bir kavramdan bahsetmenin imkanı olmadığını da tahmin edersiniz. Bu arada evde bulamadığı tutku ve heyecanı dışarıda arayan Muammer, Harika Hanım (Şehnaz Dilan) ile birlikte olmaya çalışmakta fakat şu talihin cilvesine bakın ki türlü aksilikler yüzünden bir türlü vuslata erememektedir. (Harika Hanım gibi harika bir hanımın Muammer’de ne bulduğunu varın siz düşünün!) Hatta bir gün Harika Hanım ile beraberken amcasına yakalanmamak için mavi seramik boyası dolu küvete saklanarak baştan aşağı maviye boyanır. Efendim bu arada Muammer Muammerliğini yapıp yeni şampuan Mumi’nin dosyasını tüy dökücü krem ile karıştırarak kullanan herkesin saçının dökülmesine neden olacaktır.

Mavi Muammer 04

Serinin ilk filmi gayet başarılıdır. Bir kere bildik bir memur evinde kalabalık sayılabilecek bir nüfus ile yaşayan, akşam yemeklerine penye eşofmanı ile oturan Muammer, oldukça “bizden” bir tiptir. Temel hikaye olan Muammer’in Harika Hanım’la kaçamak yapma planlarının yanında şampuan hikayesi, Muammer’in sakarlıkları, gerçekten komik yazılmış diyaloglar, aniden olan absürt olaylar, Muammer’i sürekli uygunsuz hallerde yakalayan karşı komşu ve Muammer’i türlü kılıklarda gören aynı taksici (Turgut Özatay) gibi hikayeye renk katan rutinler, çok klişe olsa da Levent Kırca’nın mimikleri, gerçekten de komedinin yararına işleyen şeyler. Film her kesimden izleyiciyi kahkahalarla güldürmese bile yüzünde sürekli bir gülümseme ile finale kadar götürüyor ki bu da çok önemli bir şey. Ayrıca ana karakterlerin usta tiyatrocular oluşuyla film klasik video sınırlarını aşan, bizden ama gene de modern bir komedi olarak özel bir yere oturuyor.

blank

S. Özgür Ilgın

1977 Yılında Aydın'da doğdu. Üniversitede bir elin parmakları kadar üyesi olan Felsefe Topluluğunun çıkardığı, iki elin parmakları kadar “tirajı” olan Yitik adlı fotokopi fanzinde öykü ve albüm tanıtımları yazdı.

Blues, Heavy/Rock, Doom, Thrash, Death, Jazz ve Proggressive müziğe bayılıyor. Sergio Leone'yi David Lynch'i, Stanley Kubrick'i, Metin Erksan'ı, Ertem Eğilmez'i, Nuri Bilge Ceylan'ı, Zeki Demirkubuz'u ve Yılmaz Atadeniz'i çok seviyor, sinema ve müzik gibi eğitiminin olmadığı konularda ukalalık etmekten çok hoşlanıyor.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

blank

Öteki'den Haber Al

Buna da Bir Bak!

blank

Rites of Spring (2011)

Rites of Spring, çizgi üstü oyunculukların ve özel efektlerin katkı

Punk Rock Holocaust (2004)

Punk Rock Holocaust, bir seri katilin Vans Warped Tour festivali