İngilizceden çevirdiğimizde ismi “Maymunlar Gezegeni” olan dizi ülkemizde Maymunlar Cehennemi olarak oynamış ve bir neslin bilinçaltına maymundan gelme cehennem eşleşmesi yerleştirilmişti.
Şaka bir yana sansür 70’li yıllarda da hayatımızın merkezinde yer alıyordu ama en azından o yıllarda daha mantıklı açıklamalar, gerekçeler vardı ve mozaikleme yapılmıyordu. Sansür geleneğinin hakim olduğu yıllarda olsa 1968 yılı yapımı Charlton Heston’ın başrolde oynadığı, politik mesajlara sahip bir film pazar günü tüm ailenin kahvaltı için toplandığı bir saatte gösterilebiliyordu. O yüzden oldukça şanslı olduğumuzu ve fazla sayıda klasiği TV’de izleme şansına eriştiğimizi söylemeliyim. Sadece sinema değil TV’de gösterildiği saatten dolayı da Maymunlar Cehennemi ve devam filmleri Türkiye’de bilinen bir seri olmuştu.
1974 yılında yapılan dizi, 68 yapımı film ve devamında çekilen filmlerdeki hikayeler ile paralel gelişen ama kendi içinde bağımsız bir yapım. Filmle aynı şekildeki bir dünyayı ele alıyor ve Heston gibi bir kazaya uğrayan ve zaman sıçraması ile maymunların hakim olduğu dünyaya düşen iki astronotun hikayesi anlatılıyor. Filmlerden daha farklı bir karakter gelişimi gösteren dizide insan kahramanlarımız Alan Virdon ve Peter J. Burke isimli iki kafadar astronot. Onlara yardım eden şempanzenin ismi ise Galen… Maymunların arasında ilk başta çekimser olsa da sonradan onlara yardım eden Dr Zaius var ki onu filmden de hatırlıyoruz. Konuşan insanların en büyük düşmanı olarak General Urko dizinin kötü karakteri.
Dizi yanılmıyorsam 70lerin sonuna doğru TRT tarafından satın alındı ve pazar gündüz kuşağında gösterildi. Amerika’da 14 bölüm olarak çekilen dizi düşük izlenme oranlarından dolayı 13 bölüm yayınlandı. TRT’de yayınlandığı yıl diziyi ilk izlediğimde Maymunlar Cehennemi filmlerinin son üçünü izlemediğim için beğenmemiştim, daha sonra piyasaya 14 bölüm olarak sürülen DVD versiyonunu izlediğim zaman diziyi çok beğendim. Pahalı maymun makyajları nedeniyle bütçe sorunları yaşayan dizi belki de bu yüzden kaldırılmış olabilir.
Dizinin hoşuma giden yönü, filmlerde göremediğimiz farklı yönleri ile maymunların hakim olduğu dünyayı göstermeyi başarabilmesi idi. Dizide yıkılan şehirlerin içine daha fazla girebiliyorduk ki 73te çevrilen devam filmlerinde de bu başarılmıştı. Bunun dışında mesela maymunlara ait bir balıkçı köyü fikri oldukça ilginçti. Filmlerde yer alan maymun kentlerinin tasarımının Kapadokya’dan etkilendiğini filmle ilgili belgesellerde duymuştum ancak yıllar sonra diziyi yeniden izlerken maymunların kentlerinden birisinin Kaymak ismi taşıdığını görmekte ilginç oldu.