“Memati, ölüm demek. Osman abi buldu bu ismi… Latince Memaete kelimesinden geliyor, çok sert bir katili canlandıracağım.“
Kafam bozulduğunda yanında bir kaç gün soluklandığım yakın dostum Gürkan Uygun henüz yayınlanmamış yeni proje olan “Kurtlar Vadisi” için oldukca heyecanlıydı. “Acaba tutacakmı?” diye endişe ediyordu bir yandan. Moda’da gezerken, onu daha önceki rollerinden hatırlayan ve seven Moda Esnafı, “Gürkan, ne zaman başlıyor dizi?” diye sorup duruyordu ve ekmek parası peşinde ve kendini ispatlamak zorunda olan bir oyuncu için oldukca gergin günlerdi bunlar…
Gürkan daha önce de pek çok kez dizilerde rol almış yetenekli genç bir konservatuar mezunu idi. “Tatlı Kaçıklar (Karate hocası Tolga – Bu rolün esin kaynağı gururla söylüyorum, benim! Gürkan’la amatör tiyatro yaptığımız Kocaeli Sabancı Kültür Sitesi sahnesinde prova aralarında Kung-fu skeçleri oynar eşi dostu eğlendirirdik.)”, “Çiçek Taksi (Konuk oyuncu)”, “Affet Bizi Hocam (Gülşen Bubikoğlu’nun idealist bir öğretmeni canlandırdığı bu dizi, Gürkan’ın ilk TV deneyimidir. – okul önünde uyuşturucu satan bir serseri rolündeydi)”, “Deli Yürek” (Ağabey’in adamı olan polis rolünde-son sezon) Gürkan’ın daha önceki rolleri… ama o gün ikimiz de Osman Sınav tarafından, Dizinin ilerleyen bir kaç bölümünde öleceği söylenen “Memati” karakterinin Gürkan’ın oyunculuğu ile TV tarihinin en kült karakterlerinden biri haline geleceğini öngörememiştik.
Kurtlar Vadisinin pilot bölümünü, Gürkan ve Dizi’de “Deli Hikmet” karakterini oynayan ev arkadaşı Erdem ile birlikte Gürkan’ın Moda daki evinde heyecanla izlemiştik. (ilginçtir oturdukları sokak “Ağabey Sk.” Oturdukları apartmanın ismi de “Ağabey Apt.” idi – hatırlatma : Gürkan’ın bir önceki rolü Deli Yürke’de Ağabey’in adamı olan polis) Kalp çarptıran bir Gökhan Kırdar parçası ile gelen Etkileyici jenerik, Gürkan’a “olm bu iş tutar haa!” gibi bir erken kehanet yapmama sebep olmuştu ama Gürkan endişeliydi çünkü, Dizi oynamakta iken aslında hala tam olarak montajlanmamıştı. Teknik ekip bir yandan Reklamlardan sonra kalan zamanın kurgusunu yapmakla meşguldü. (O. Sınav’ın iyi ama savruk çalışan bir yönetmen olduğunu söylerler) 2. bölümün ise daha sinopsis’i bile yazılmamıştı. (Gürkan’ın bana hediye ettiği ilk bölümün senaryosu – kıymetlilerimin arasındadır.) Herşey o gece belli olacaktı ve…. Kurtlar Vadisi kelimenin tam anlamıyla “Buzdağına çarpan Titanik” gibi Türkiyenin her türlü gündemine oturdu.
Kurtlar Vadisi hakkında onlarca kez yazıldı, çizildi. Bu sebeple bizim konumuz Dizi yada Sinema uyarlaması değil, Herkesin Taş yürekli bir Katil olarak tanıdığı Memati’nin bilinmeyen tarafları…
Bunu Gürkan benim yakın arkadaşım olduğu için yada BLog’a popülarite kazandırmak için değil, Bu blog’un damarlarından birini oluşturan, Cüneyt arkın, Yılmaz Güney, Kartal Tibet, Behcet Nacar, Serdar Gökhan, vs gibi oyuncuların hayat verdiği Türk avantür kahramanının genetik mirasını Memati rolü ile taşıdığı ve yücelttiği içindir. Gürkan Uygun gerçekten iyi bir oyuncudur, iyi bir oyuncudur çünkü onu tanıyanlar iyi bilir ki o aslında her anı esprilerle süsleyen, eski plak koleksiyonu yapan (Fikret Kızılok LP’sini zorla aldım) evinde heykel, resim, mum yapan, Tiyatro aşığı, Konservatuarlı, umut dolu bir insandır. Ayrıca eski arkadaşlarına inanılmaz bir vefa gösteren bir mütevazilik abidesidir.
Aslında kendisi ile pek benzeşmeyen bu sert karakteri öylesine başarılı bir şekilde canlandırdı ki, kısa ömürlü olacağı düşünülen rolü, zaman zaman oyuncu anlaşmazlıkları, bazen de senaryo gereklileri yüzünden tam bir karakter kıyımı yapan dizide süreklilik kazandı. Dizinin ilk bölümlerinde harcanacak psikopat bir katil portresine, derinlik ve güç katarak, onu kimi zaman baş karakterin dahi önüne geçirdi. Yıldız Kenter’in öğrencisi, Mektebli bir tiyatrocu olarak rol aldığı tüm sahnelerde parlamayı bildi. Uyumlu, çalışkan karakteri ve mütevaziliğiyle hem diğer oyuncu arkadaşları hem de tüm set ekibiyle pozitif ilişkiler kurdu.
Komedi oyuncularının, yaşlılık dönemlerinde daha ciddi rollere geçmesi alışık olduğumuz bir durum (Şener Şen’in, Badi ekrem’den Eşkiya’ya uzanan değişimi gibi) ama Gürkan bunu bir kaç yıl içinde başararak (Tatlı Kaçıklar’daki Karate Hocası Tolga’dan Memati’ye) her rolün adamı olduğunu da ispatladı.
Son noktada, tüm karakter oyuncularının yaşadığı bir endişeyi oda taşıyor. Karaktere saplanıp kalmak! Türk izleyicisinin sevdiği oyuncuları devamlı aynı şablonda görmek gibi bir eğilimi var, bu sebeple bu sene TV için çalışmayı düşünmeyen ve Haluk Bilginer’in Oyun Atölyesinde “Atinalı Timon” oyunuyla tiyatro yapan Gürkan, Seyircinin baskısı sebebiyle tekrar hayata dönen Kurtlar Vadisi dizisinde yine maceradan maceraya atılıyor ve Avantür geleneğinin “sert adam” karakterini son bayrak taşıyan olarak daha ileriye götürüyor. (Bu geleneğin bir diğer mirascısı da Kenan İmirzalıoğu’dur.)
Sinema filmleri açısından yaklaşırsak, Gürkan’ın iki sinema deneyimi var; “Fasülye” ve “Kurtlar Vadisi Irak” her iki filmde de benzer bir rolü canlandırmasına rağmen (Tetikci) birinde bunu komedi diğerinde ise ciddi bir avantür karakteri haline hiç sıkılmadan getirebiliyor olması gerçekten hayranlık vericidir. (“Fasulye”de başrolü oynayan ve hiç konuşmasız bir rolü olan Selim Erdoğan’da, yine bizim arkadaşlarımızdan biri ve o dönemde Gürkan’ın ev arkadaşıdır.)
Umarım kadim dostum Gürkan Uygun, kendisine de pek çok kez belirttiğim üzere çaresizce! üstüne yapışan bu macera adamı karakterini başarıyla canlandıracak ve bize yeni oyunculuk lezzetleri yaşatacaktır. Aslında kendisiyle, çekmeyi düşündüğümüz “Bir Katilin Günlüğü” adında bir kısa B filmi projemiz var ama benim tembelliğim yüzünden bir türlü hayata geçmiyor!
Gürkan Uygun:
1974 yılında İzmit`te doğdu. Lise yıllarında tiyatro ile tanıştı, 1990 yılında ise amatör tiyatroya başladı.
Tatlı Kaçıklar, Affet Bizi Hocam, Böyle mi Olacaktı, Şapkadan Babam Çıktı, Deliyürek adlı dizilerde rol aldı. Fasülye adlı 35`lik sinema filminde oynadı. 7 yıl Dormen tiyatrosunda oyunculuk yaptı.
Özelikle Etnik müzikleri ve dünya müzikleri dinlemeyi çok seviyor.
Resim, karakalem çizim ve ufak heykelcikler yapıyor. Bu konularda herhangi bir eğitim almamış. Bunların dışında klarnet çalmak istiyor. Evindeki aksesuarları ve kullandığı eşyaları kendi yapmayı seviyor.
Kurtlar Vadisi`nden sonra insanların sevgisini kazandı. Bundan çok büyük keyif duyuyor. İnsanlar onu Kurtlar Vadisi ile tanıdı. Bu dizi sayesinde beğenilen bir oyuncu oldu. Hayatında olumlu ve güzel değişiklikler oldu.
Televizyon dizilerinde rol almaya 1995 yılında başladı. Kurtlar Vadisi ekibiyle de Deliyürek döneminde tanıştı. Deliyürek`in ardından bu dizi için düşünüldü. Kurtlar Vadisi`ne başlaması da bu şekilde oldu.
Filmografi
Kurtlar Vadisi Irak, Memati, 2005 -Çarpışma, Musta, 2005- Şapkadan Babam Çıktı, Kerem, 2003 -Kurtlar Vadisi, Memati, 2003 – Aşkım Aşkım, 2001 -Fasulye, Koruma, 1999 – Yılan Hikayesi, Bölüm Oyuncusu, 1999 -Deli Yürek, Cihan, 1999 – Affet Bizi Hocam, 1998 -Hoşçakal Yarın, 1998 -Tatlı Kaçıklar, Tolgahan, 1996 –Çiçek Taksi, Konuk oyuncu, 1995
-Özgün “öteki sinema yazısıdır” Gürkan Uygun’un künye bilgileri Önsayfa Community-dizi film tanıtımları forumundan alınmıştır.
“KV” sitesinden alınan 2 fotoğraf dışında tüm fotoğraflar kişisel albümüm’dendir.
Memati, ölüm demek dogru ama latınce degil kelimenin kökü aslı mamat tır. farsca arapca bır kelime ölum islamıyette ahiret hayatının başlangıcı olorak kabul edilir bunu için yeniden doguş var oluş anlamına gelir ki bu soyadı turkiyede tasıyanlar mesalerizede antepte van artvinde …. yurt dısı dada orjınal olrak mamati yi kullanan lar var oldugunu biliyorum….
Ben vildan, Ayaş’ın Sinanlı köyünde oturuyorum. 2008de Sincan’a taşındık. Gürkan Uygun’u görmeyi çok istiyorum ve Kurtlar Vadisi’ni heyecanla izliyorum. Abim ve ben senin hayranınız.