Ölmeden önce yapılacak o kadar çok şey var ki… okunacak, adam olunacak, evlenilecek, erkeksen askere gidilecek, çocuk büyütülecek vs. derken baya zorlu bir yaşam savaşı veriyoruz hepimiz. Tabi bunların hepsi mecburiyetten… Bir de bünyede biriken zehri atabilmek için yapmamız gerekenler var ve bunların en keyiflilerinden biri de film izlemek! İşte bu noktada tüm bilgi çokluğuna rağmen kafanız karışabilir ve iyi bir yol göstericiye ihtiyaç duyabilirsiniz. İşte size tavsiyemiz: Caretta yayınlarından çıkan, Ölmeden Önce Görmeniz Gereken 1001 Film.

blank

Caretta yayınlarının devam baskılarını yaptığı, başarılı “Ölmeden önce…” serisinin bana göre en ilgi çekici olan eserinden sizleri de haberdar edelim istedim.

Sinema üzerine yazılmış referans kitaplar konusunda epey zayıf bir yayıncılık anlayışımız var. Halbuki bu konuda bir ilgi mevcut. Dürüst davranmak gerekirse ben de filmler üzerine ahkam kesip, onları kullanarak kendini seçkinleştirmeye çalışanların yazdıklarına değil de filmleri keşfetmemi sağlayan kalemlerin eserlerine ilgi duyarım. İşte bu defa büyük kitabevlerinde rastlayıp, hayranlıkla inceledikten sonra sırf İngilizce olduğu için yerine koyduğunuz türden bir kitap var karşımızda… “Ölmeden Önce Görmeniz Gereken 1001 Film“, adeta muhteşem bir sinefile dönüşme rehberi olarak düşünülmüş, sinemanın seçkin örneklerini işaretlerken popüler sinemaya da burun kıvırmayan bir kompleksiz ruh hali ile oluşturulmuş bir eser.

Kitabın ilk baskısında yer alan 1001 adet film 1902 tarihli Georges Méliès filmi olan Le Voyage Dans La Lune (Aya Seyahat) filmi ile başlamakta, 2004yapımı Million Dollar Baby filmi ile sona ermekte… Yani filmler kronolojik sıra ile dizilmişler ki bence bu çok yerinde bir karar olmuş. Şu an 3. baskısını yapan kitap güncellemelerden de nasibini almış ve Türkiye’de basıldığndan beri yeni Türk filmleri seçkiye girmiş (Fatih Akın’dan Duvara Karşı ve NBC’den Uzak) Kitap 8 ülkeden, 57 uluslararası yazar tarafından kaleme alınmış, genel yayın editörlüğünü Harvard üniversitesi öğretim üyelerinden Steven Jay Schneider üstlenmiş.

Steven Jay Schneider  binlerce filmden oluşan sinema tarihinden damıttıkları 1001 filmi nasıl seçtiklerini şöyle anlatıyor;

“Kitabın Genel Editörü Schneider bu sorunun yanıtını şöyle veriyor:
Eğer mesele ne pahasına olursa olsun uzak durulması gereken 1001 filmi belirlemek olsaydı bu iş çok daha kolay ve çok daha az ihtilaflı olurdu!..

Bu kitaba dahil edilecek 1001 filmi belirlemenin ilk adımı, var olan birtakım ‘en muhteşem’, ‘top’, ‘en sevilen’ ve ‘en iyi’ film listelerini yakından incelemeyi ve bu listelerde görünme sıklıkları temel alınarak film adlarını önem sırasına göre düzenlemeyi gerektiriyordu. Bu, kalite ve ün ortak paydasında kitapta yer almayı hak ettiğinden emin olduğumuz bir dizi klasiği (modern ve çağdaş klasikler de dahil olmak üzere) belirlememize olanak tanıdı. 

Başlangıçta yaklaşık 1300 film adında geçici olarak karar kıldıktan sonra, birbiriyle çelişen iki amaç güderek listenin üzerinden bir kez daha geçme aşamasına geldik.

Nihayet listeyi ‘sadece’ 1001’e indirgemek için yapmamız gereken en son ve acı verici elemeleri yaptıktan sonra bizim için geriye kalan son adım, saygın yazar grubumuzun getirdiği öneri ve geri bildirimlere dayanan sonuçlara birazcık ince ayar yapmaktı. 

Yazarlarımızın ortak deneyimlerinin, uzmanlıklarının ve sinema filmlerini izlemeye, tartışmaya, yazmaya yönelik tutkularının da ortaya koyduğu gibi, hiçbir ‘tüm zamanların en iyileri’ listesinin kusursuz, ya da tamamen tartışmasız, olması söz konusu değildi; yine de elinizde tuttuğunuz kitap, söz konusu yazar grubunun nitelikleri sayesinde, emin olun, mümkün olabileceği kadar iyi.

Bu kitabın sayfalarında yer alan 1001 filmin tamamını zaten izlemiş olsanız bile, eminim burada onlarla ilgili yazılanları okumanın faydasını göreceksiniz. Ama zaman akıp geçiyor… Dolayısıyla hemen okumaya başlayın ve izlemeye devam edin!”

Ölmeden Önce Görmeniz Gereken 1001 Film” orijinal edisyonuyla aynı kalitede, 960 sayfa, deyim yerindeyse tuğla gibi bir eser ama işlevselliği çok daha fazla… Biraz pahalı olsa da mutlaka edinmenizi öneriyorum. Pahalılık kısmı bzde yayıncılığın iyice azalan bir sayı ile yapılıyor olmasından kaynaklanıyor. Bu kadar az okuyan insanlara kitap basıp satma fikri gerçekten çılgınca!

Kitabın bende mevcut olan ilk baskısında kapak görseli olarak Sapık filminin ünlü duş sahnesi çığlığı kullanılmış… Şu an satılan 3. baskıda ise Indiana Jones var. Sanırım ilk baskının kapağı Öteki Sinema okurlarının daha çok ilgisini çekecektir. Sadece kapakta değil içerikte de bizim sevdiğimiz türden yüzlerce film var.

Kitabın satış fiyatı 80 TL ama tavsiye ettiğimiz internet kitapçısı İdefix‘ten 68 TL’ye almak mümkün. Hepsiburada gibi sitelerde biraz daha  (66 TL) satılıyor ama oradan gelsin diye beklerken zaten 500 filmi izlersiniz!

Lafı daha fazla uzatmadan, fiyatını fazlasıyla hakeden bir eser diyor ve satış linkini ekliyorum:

http://www.idefix.com/kitap/

blank

Murat Tolga Şen

Murat Tolga Şen, sinema eleştirmeni, senarist ve oyuncudur. Öteki Sinema'nın kurucusudur ve OFCS (Online Film Critics Society) üyesidir. 2012-2023 yılları arasında Medyaradar sitesinde TV sektörüne dair eleştiriler kaleme almış, 2014-2016 sezonunda Okan Bayülgen’in Dada Dandinista adlı programının yazı grubunu yönetmiştir. Ayrıca 2017-2019 yılları arasında Antalya Sinema Derneği’nin danışmanlığını yapmış ve 2014-2023 yılları arasında Eğlenceli Cinayetler Kumpanyası’nda oyunculuk yapmıştır. Şen, "Bir Notanın Hikayesi" adlı belgeselin senaryo yazarı ve "Bir İz - Madımak" belgeselinin danışmanıdır. Yazılarına Beyazperde ve Öteki Sinema'da devam etmektedir.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

blank

Öteki'den Haber Al

Buna da Bir Bak!

blank

Efsane Cilt II

Yves Swolfs’un yaratmış olduğu Efsane serisinin ikinci halkası olan “Ormanın
blank

Batman’in En ‘Kötü’ Kabusu: Joker

Grafik roman olarak çıkan Joker, Batman’in en derinlikli kötü karakterini