Sahil Güvensiz, Kurtar Bizi Hasselhoff: Piranha 3DD (2012)

2005 yılında çektiği, rahatlıkla “çılgın bir film” diye isimlendirilebilecek Feast ile ismini bir kenara not ettirmişti 1957 doğumlu yönetmen John Gulager. Kendisinden aynı lezzette farklı işler beklerken o Feast’e vizyon şansı bulamayan iki devam filmi çekmeyi tercih etti. Alexandre Aja imzalı Piranha 3D’nin Piranha 3DD adlı devam filmini Gulager’ın yöneteceğini duyduğumda açıkçası heyecanlanmıştım. Hele bir de ortaya çıkan posterleri görüp ilk fragmanı izledikten sonra “tamam” demiştim, “Feast tadında yeni bir bomba geliyor”. Ancak fena halde yanılmışım.

Piranha 3DD, nesli 2 milyon yıl önce tükenmiş olması gereken piranaların Victoria Gölü’nde yaptığı katliamı (ki bir önceki filmin konusu oluyor) anlatan belgeselvari görüntüler ile başlar. Hemen akabinde iki balıkçı Cross Gölü’ndeki bir hayvan leşinin içine çöreklenmiş pirana yumurtalarını yanlışlıkla dışarı çıkartıp can bulmasını sağlar ve piranaların ilk kurbanları olmaktan kurtulamazlar.

Balıkçılardan birini Kurtlar Vadisi: Irak’ta da rol almış olan, B filmlerin sevilen oyuncusu Gary Busey’nin canlandırması hoş bir ayrıntı olmuş. Ama tabii ki ilk filmin başında, Jaws’un Hooper’ı Richard Dreyfuss’u piranalara kurban etmek kadar manidar olamadığını da belirtmek lazım.

blank

Cross Gölü yakınlarındaki Merkin’de Big Wet isimli bir su parkı (aquapark), açılış hazırlıkları yapmaktadır. Parkın paragöz sahibi Chet, cankurtaranlar yerine striptizci kızları işe almış, parkın bir bölümünü ise yetişkinlere ayırarak çıplaklar havuzu yapmıştır. Chet’in deniz biyolojisi okuyan üvey kızı Maddy, bu değişikliklerden hiç hoşnut kalmaz ama hisse oranı 51-49 Chet lehine olduğu için sesini çıkaramaz. Chet, maliyeti azaltmak için Cross Gölü’nden kaçak su çekmeye başlar. Böylece ana boru hattından içeri giremeyen piranalar için de parka ulaşmanın yolu açılmış olur. Sonrası malum; piranalar gelir ve su parkını kan parkına çevirir.

Her şey Roger Corman’ın Joe Dante’ye ilk Piranha’yı (1978) yaptırması ile başladı. Bizzat Corman’ın “Jaws’a saygı duruşum” dediği bu düşük bütçeli Jaws çakması, gişede belli bir başarı sağlayınca hemen devam filmi Piranha Part Two: The Spawning (1981) çekildi ve yönetmen koltuğuna ilk uzun metrajını yönetmek üzere James Cameron oturdu. 2010 yılında Alexandre Aja 1978 tarihli Piranha’nın yeniden çevrimini bu sefer üç boyutlu olarak çekmeye soyundu. Belli başlı eksiklerine rağmen ortaya çok eğlenceli bir iş çıkmıştı.

blank

Piranha 3DD ise Aja’nın kaldığı yerden devam etme niyetiyle yola çıkıyor ancak tökezleyip yere kapaklanması fazla zaman almıyor. İlk yarım saat sonunda filmin anlatacak bir şeyi kalmıyor ve dolgu sahnelerle süreye oynamaya başlıyor. Hatta 83 dakika gibi kısa bir süresi olmasına rağmen kapanış jeneriğinin akmaya başlaması ile birlikte yaklaşık 12 dakika kadar süren çekim hataları kısmı başlıyor. İlgi çekici olmaktan uzak bu bölümde sinirlerinizin bozulmaması için bir hayli çaba sarfetmeniz gerekebilir.

Bir önceki filmin karakterlerinden Mr Goodman (Christopher Lloyd) ve Fallon’ın (Ving Rhames) perdede kısa süreli görünmeleri, yüzlerde tebessüm yaratsa da çok bir şey ifade etmiyor. Hele Rhames’in takma bacaklarındaki silahlar nedir öyle? Planet Terror’deki (2007) Cherry Darling’den (Rose McGowan) sonra hiç çekilmiyor doğrusu!

Kendisini oynayan David Hasselhoff’a ne demeli? 1989-2000 yılları arasında rol aldığı Baywatch dizisinin yıldızı olarak su parkında kadın müşteriler ile fotoğraf çektirmek için işe alınıyor. Parktaki çocuklardan birine Kara Şimşek’ten, Sahil Güvenlik’ten örnekler vererek kendini tanıtmaya çalışması ve dizinin açılış jeneriğindeki gibi ağır çekim koşusu, evet, komikti ama şunu da itiraf edelim, ne acıdır ki Hasselhoff kendini bile oynayamıyor.

blank

A Nightmare on Elm Street’in (1984) meşhur küvet sahnesine yapılan gönderme ise maalesef yaratıcılıktan uzak, filme sonradan yapıştırılmış gibi duran dolgu sahnelerden bir başkası.

Velhasıl Piranha 3DD, en başta bir bütün olmakta sıkıntı yaşıyor. Art arda biçimsizce eklenmiş, birbirleriyle organik bir bağ kuramayan onlarca sahne, ana hikayeden bağımsız skeçler gibi duruyor. Jaws 3D’den (1983) ödünç aldığı orijinallikten uzak konuyu doğru düzgün işleyemiyor bile. Denizden gelen dehşet filmlerini severim ama Piranha 3DD vadettiklerinin yanına bile yaklaşamayan, çok çabuk unutulmaya mahkum, kötü bir örnek. Seçiminizi başka bir filmden yana kullanmanız sağlığınız açısından çok daha hayırlı olacaktır.

Murat Kızılca

blank

Murat Kızılca

1971 İstanbul doğumlu. Aylık online sinema dergisi CineDergi ve aylık kültür sanat dergisi kargamecmua için sinema yazıları kaleme alıyor. 2008 yılından beri katkı sağladığı Öteki Sinema’da bir yandan da editörlük görevini sürdürüyor.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

blank

Öteki'den Haber Al

Buna da Bir Bak!

blank

Escape from New York (1981)

Mad Max‘den sonra en sevdiğim distopik aksiyon filmlerinden biri olan
blank

Rosemary’s Baby / Rosemary’nin Bebeği (1968)

Rosemary's Baby, sürrealist öğeler barındıran rüya sahneleri ve gerilimi bir