Each of us bears his own hell.

(Herkes kendi cehennemine katlanır.) -Virgil

blankKaç zamandır Öteki Sinema’da paylaşacak denli hoşuma giden bir kısaya denk gelmemiştim. Dün gece geç saatlerde şans eseri Colin Berry’nin yazıp yönettiği, 2011 yılı Kanada yapımı Prick ile karşılaştım. Bir yıl boyunca festivalleri gezen Prick’in festival turu sona ermiş olacak ki, yönetmen kısasını internet üzerinden daha geniş kitleler ile buluşturmaya karar vermiş.

Prick, ünlü Romalı ozan Virgil’in (Publius Vergilius Maro), Aeneid isimli epik destanından alıntılanan bir cümle ile açılır. Bu cümleden çok da uzaklaşmadan, bir seri katilin iç dünyası ile tanıştırır bizleri. 9 dakikalık süresi boyunca hiç boşa vakit harcamaz. Seri katilin, pek de sağlıklı olmayan kafasının içine gireriz ve onun siyah ile beyaz arasında gidip gelen mücadelesine tanıklık ederiz.

1986 doğumlu Berry’nin ilk filmi olan Prick, etkileyici sinematografisi ile dikkat çekiyor. Daha da önemlisi derdini dokuz dakika gibi bir sürede hiç de zorlanmadan anlatabiliyor. Prick, buz tutmuş bir gölün, incecik buz tabakası üzerinde dibe batmadan yürümeye çalışan bir ördeğin görüntüleri ile açılıyor. Merkezine aldığı seri katilin içsel çatışmasını resimledikten sonra yine aynı görüntüler ile finale doğru ilerliyor. Döngünün bir turunu tamamladığına işaret eden bu görüntüler, devinimlerin asla son bulmayacağını da imliyor bir yandan. Ana karakter, hayatı boyunca benzer çatışmalar ile mücadele etmeye devam edecek. Gözünden akan bir damla yaşın eşlik ettiği son kare ile kısanın hemen başında alıntılanan cümle geliyor akla ister istemez: Herkes kendi cehennemine katlanır.

2011 Toronto After Dark Film Festivali’nde ilk kez görücüye çıkan film, festivalde Colin Berry’nin de görsel efekt departmanında görev aldığı Exit Humanity’den hemen önce gösterilmiş.

Aşağıda Prick’in tamamını izleyebilirsiniz. Bakalım beğenecek misiniz?

blank

blank

Murat Kızılca

1971 İstanbul doğumlu. Aylık online sinema dergisi CineDergi ve aylık kültür sanat dergisi kargamecmua için sinema yazıları kaleme alıyor. 2008 yılından beri katkı sağladığı Öteki Sinema’da bir yandan da editörlük görevini sürdürüyor.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

blank

Öteki'den Haber Al

Buna da Bir Bak!

blank

Kısa Film: Soğan (2016)

Soğan, hiçbir kural ve kesinliğin işlemediği kısa filmin uçsuz bucaksız,
blank

“Kısa Filmin Öyküsü”: Aidiyet (2015)

Kısa Filmin Öyküsü yazı dizimiz devam ediyor. Sırada Serkan Ertekin’in