asabiyim bennAsabiyim Ben, 6 kısa hikayeden olan bir film kolajı… İçinde her şeyi, aldatmayı, aşk acısını, kalp kırıklığını, haksızlığı, suçu gizlemeyi, öfkeyi, geçmişle hesaplaşmayı ve en çok da cinayeti bulmak mümkün!

Ünlü Latin sinemacı Pedro Almodóvar’ın yapımcısı olduğu Asabiyim Ben’in yönetmen koltuğunda, ülkesinde Hermanos y detectives adlı polisiye dizi ile tanınan Arjantinli genç yönetmen Damián Szifron oturuyor. Kimi mutlu sonla kimi de trajikomik bir şekilde biten 6 farklı hikayenin temel motivasyonu ise günlük hayatta yaşadıklarımız!

Hangimiz, içine nefret ettiğimiz insanları doldurarak uçurumdan aşağı yuvarladığımız bir otobüsün hayalini kurmadık ki ya da trafikte önümüze çıkıp hatalı davranan kaba bir sürücünün dersini vermek istemedik? Düğün gecemizde evlendiğimiz insanın o anda salonda olan biriyle yattığını bilsek ortalığı nasıl da birbirine katardık değil mi? Arabamızı park cezası olmayan bir yere bıraksak ama sürekli çekildiğini görünce araba çekicisi firmaya nasıl da bilenirdik, hele de işten atılmış, evliliği de yolunda gitmeyen bir patlayıcı uzmanıysak!

16548146689_b88ca538cb_z

Asabiyim Ben, iyi yazılmış, iyi oynanmış ve iyi çekilmiş bir film, izlerken eğlenmemek mümkün değil! Günlük hayatta yaşadığımız, hepimizin başına gelebilecek sıradan talihsizliklerin birden nasıl bir suç zincirine yol açtığı o kadar keyifli anlatılmış ki buna kapılmamak imkansız!

Kolaj filmlerde her zaman bir hikaye öne çıkar, açıkçası Asabiyim Ben bu anlamda seyirciyi biraz sıkıntıya sokuyor çünkü hepsi çok iyi! Yine de benim favorim, belki de Ricardo Darín’i oyuncu olarak çok sevmem yüzünden, “arabası çekilen patlayıcı uzmanı” bölümü oldu. Bununla ilgili yakınlaşmam ülkemizin de tam bir trafik cehennemi olmasından ötürü de olabilir elbette… Bu bölüm finaliyle de diğer hikayelerden biraz farklı… Hikaye diğerlerinin (düğün hariç) aksine sağlam bir katarsis/arınma sekansıyla bağlanarak mutlu sona ulaşıyor. Damián Szifrón, Ricardo Darin’in canlandırdığı Simon karakteri üzerinden bir cümle kurmak istiyor ve diyor ki; toplumun yararınaysa anarşiye yol açmaktan çekinmeyin ve sizi sömüren sistemi yok edin!

16111949114_d1a5e92bc7_z

Hikayelerin genelinde de Arjantinli üst sınıf ve alttan gelen sömürücülerle ilgili bir eleştiri mevcut. Yönetmen, siyasi bir film çekmeyi amaçlamasa da ülkesindeki politik ortamı seyirciye hissettirmeyi başarmış.

Asabiyim Ben, sinefiller için haftanın en büyük ama aynı zamanda en iyi saklanmış hazinesi… Her aşamada başarılı bir film, tüm hikayeler ayrı bir özenle yazılmış-çekilmiş-kurgulanmış. Arjantin sineması hikaye anlatma işini öylesine iyi çözdü ki, Hollywood’un her açıdan tıkandığı dönemde bu filmlerle karşılaşmak büyük keyif veriyor. Film 32 kopya ile gösterime giriyor, sakın ıskalamayın!

blank

Murat Tolga Şen

Murat Tolga Şen, sinema eleştirmeni, senarist ve oyuncudur. Öteki Sinema'nın kurucusudur ve OFCS (Online Film Critics Society) üyesidir. 2012-2023 yılları arasında Medyaradar sitesinde TV sektörüne dair eleştiriler kaleme almış, 2014-2016 sezonunda Okan Bayülgen’in Dada Dandinista adlı programının yazı grubunu yönetmiştir. Ayrıca 2017-2019 yılları arasında Antalya Sinema Derneği’nin danışmanlığını yapmış ve 2014-2023 yılları arasında Eğlenceli Cinayetler Kumpanyası’nda oyunculuk yapmıştır. Şen, "Bir Notanın Hikayesi" adlı belgeselin senaryo yazarı ve "Bir İz - Madımak" belgeselinin danışmanıdır. Yazılarına Beyazperde ve Öteki Sinema'da devam etmektedir.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

blank

Öteki'den Haber Al

Buna da Bir Bak!

blank

The Sixth Sense (1999)

The Sixth Sense: -"Ölü insanlar görüyorum!" -"Rüyalarında mı? Uyanıkken mi?"
blank

The Awakening / Öbür Dünyadan (2011)

Öbür Dünyadan, orijinal olmak yerine türün gerekliliklerini yerine getirerek kıymetlenmek