Scream posterİkonik korku sinemacısı Wes Craven’in yönetmediği ilk Scream / Çığlık filmi bugün vizyonda!

Bu kez yönetmen koltuğunda sıkı bir toplum eleştirisi de içeren sert gerilim filmi Ready or Not ile ses getiren Matt Bettinelli-Olpin ve Tyler Gillett oturuyor. Filmin senaryosunda ise yine Ready or Not’ta ortak yazar olarak çalıştıkları Guy Busick ve Zodiac senaristi James Vanderbilt’in imzası var.

Scream serisinin bu son halkası hakkında yazmak azıcık zor olacak zira son filmi izlerken düşündüğüm ya da çözümlediğimi sandığım her şeyi filmde Jasmin Savoy Brown’ın canlandırdığı slasher uzmanı karakter Mindy’den duydum. Scream filmleri karakterleri slasher dünyasının sinefilleridir ve bu kez Mindy hikayeye yeni ve daha bilge bir “Randy” olarak hizmet ediyor.

Filmdeki Retro korkular, yeni nesil filmler, eski serilerin devam filmleri ve yeniden çevrimler üzerine edilen muhabbetler bir sinema belgeseli izler gibi keyifli. Mindy de bunların anahtarı. Doğrusu, bu kadar öz farkındalık kötü bir filmde harcansa üzülürdüm ama korktuğum başıma gelmedi.

blank

Evet, gelelim filme; Scream serisinin son filminden bu yana 11 yıl geçmiş. Sakin Woodsboro kasabasını şoke eden acımasız cinayetler zincirinden 25 yıl sonra yeni bir katil (ya da katiller), o ünlü hayalet maskesini takıyor ve kasabanın ölümcül geçmişine ait sırlarını yeniden canlandırmak için geçmişteki kabuslarla ilintili bir grup genci hedef almaya başlıyor.

Bu Scream o Çığlık mı?

2022 mahsulu Scream / Çığlık filminde Neve Campbell (Sidney Prescott), Courteney Cox (Gale Weathers) ve David Arquette (Dewey Riley) ikonik rollerine geri dönerken; onlara eşlik eden oyuncular arasında Melissa Barrera, Kyle Gallner, Mason Gooding, Mikey Madison, Dylan Minnette, Jenna Ortega, Jack Quaid, Marley Shelton, Jasmin Savoy Brown ve Sonia Ammar gibi isimler yer alıyor.

Düşüncem şu; eğer adanmış bir hayran değilseniz filmi merakla beklemez ve bunun bir “para tuzağı” olduğunu düşünürsünüz. İlk Scream, 80’lerde tüketilmiş bir alt tür olan gençlik korku filmlerini dirilten sihirli bir formüldü. Elbette bu kez o kadar güçlü bir etki yok ancak tükenmiş bir mitolojinin küllerinden doğan taş gibi bir film var. Yeni Scream filmi hem kendi mirasına hem de korku sinemasının son 10 yılındaki makas değiştirici işlere dair bir sürü fikir, çözümleme barındırıyor ve bunların hiçbirini umursamayacak seyirciye heyecanlı bir cinayet polisiyesi sunuyor.

Yeni film ne geçmişteki hikayeleri tekrar etmeye ne de yeni bir mitoloji oluşturmaya çalışıyor. Evet, 2022 yapımı Scream tıpkı 1996’da izlediğimiz orijinal film gibi açılıyor ama bu sekansın asıl amacı arada geçen 25 yılı birbirine tutkallamak. Ev telefonu ile cep telefonu arasındaki etkileşim, Babadook gibi yeni nesil korkular hakkındaki muhabbetler Scream’i 25 yıl öncesinden alıp günümüze getiriyor. Dahice!

114 dakikanın geri kalanında da, iyi bir devam filminin yapması gerektiği gibi yeni karakterleri ve eski filmlerdeki final kızlarını toplayıp ortak bir maceraya sokuyor. Bu arada efsane karakterlerden birini harcamayı ihmal etmiyor ki bu filmdeki dehşeti en çok arttıran şey olabilir. Serinin en fedakar karakterinin geri dönüşü muhteşem. Finaldeki pozlu hava atma sekanslarından azıcık sıkıldım ama bir Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) olmasalar da Sidney (Neve Campbell) ve Gale’in (Courteney Cox) buna hakkı var.

blank

Üstelik filmdeki cinayet sahneleri hem sayıca fazla hem de şiddet seviyesi hayli yüksek. Scream, kahramanların dünyayı kurtardığı ama kimsenin burnunun kanamadığı PG13 mamalarından biri de değil. Ele saplanan bıçağı, kesilen boynu ve fışkıran kanları izleyeceksiniz. Filmi çekenlerin en büyük lafı da bu; “biz bu filmi korku filmlerini gözünü kapamadan izleyebilenler için çektik” diyorlar. Bunu büyük ölçüde başardıklarını düşünüyorum. Ebeveyn kontrolünde gelişen ve erken yaşlarda korku filmi izleyemeyen Gen Z de eski korku filmlerinin neyi ne kadar gösterebileceği konusunda fikir sahibi olsun ister gibiler.

Açıkçası Scream, bir Netflix filmi değil, eskisinden bile cesur bir dili var. Z Kuşağı yaşam biçimlerine, sosyal medyanın zehirleyici etkilerine laf atmaktan geri durmayan, eski usul ama sağlam bir slasher, bir sinefil hazinesi. Eski filmleri sevenler ve yeni bir şeyler izlemek isteyenler için biçilmiş kaftan. Kaçırmayın, sinemada izleyin.

Twitter.com/murattolga

blank

Murat Tolga Şen

Murat Tolga Şen, sinema eleştirmeni, senarist ve oyuncudur. Öteki Sinema'nın kurucusudur ve OFCS (Online Film Critics Society) üyesidir. 2012-2023 yılları arasında Medyaradar sitesinde TV sektörüne dair eleştiriler kaleme almış, 2014-2016 sezonunda Okan Bayülgen’in Dada Dandinista adlı programının yazı grubunu yönetmiştir. Ayrıca 2017-2019 yılları arasında Antalya Sinema Derneği’nin danışmanlığını yapmış ve 2014-2023 yılları arasında Eğlenceli Cinayetler Kumpanyası’nda oyunculuk yapmıştır. Şen, "Bir Notanın Hikayesi" adlı belgeselin senaryo yazarı ve "Bir İz - Madımak" belgeselinin danışmanıdır. Yazılarına Beyazperde ve Öteki Sinema'da devam etmektedir.

1 Comment Bir yanıt yazın

  1. İlk dört film harikaydı, bu film de güzel, bu sayede dört filmi yeniden izledim, güzel nostalji oldu.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

blank

Öteki'den Haber Al

Buna da Bir Bak!

blank

Senna (2010)

Senna, çok güçlü bir belgesel. Belgesel izlemekten hoşlanmayanları dahi cezbedecek

Igor (2008)

2008 tarihli animasyon film Igor, iyi ile kötünün aslında iç içe