Godard özlüyor, Rohmer’i anıyor. Peki ya Godard monolog mu yapıyor? Yoksa arkadaşı Eric Rohmer ile diyalog mu yapıyor? Anılar canlanıyor, Godard’ın sesi Beethoven’ın eşliğinde ağlıyor. Tam olarak da Beethoven’ın dediği gibi, mesele büyük görünmek değil, gerçekten büyük olmaktır. Ve Rohmer gerçekten büyük bir sanatçıydı. Rohmer’e saygılar, Godard’a sevgilerle.
Öteki Sinema için yazan: Buğra Şengül
Anthony Barier, Rohmer’in takma adıdır. Filminde bariyer yapmak için CCQL’de para toplamasından dolayı yakın çevresi bu adı ona uygun görmüştür. Cluny, Doğu Fransa’da bir şehir adıdır. Les impures, Pierre Chevalier’nin 1954 yılında yayımladığı ilk uzun metrajlı filmidir. Bérénice, Rohmer’in 1954 yılında Edgar Allan Poe’nun kısa bir öyküsünden uyarladığı ilk kısa metrajlı filmidir. La sonate à Kreutzer, Rohmer’in 1956 yılında Tolstoy’un aynı adlı romanından uyarladığı ikinci kısa metrajlı filmidir. Ve aynı zamanda Beethoven’ın dokuz numaralı sonatıdır.
Tulle, Rohmer’in doğduğu ve büyüdüğü şehirdir. Monge, Paris’in beşinci bölgesidir. Adamov, Fransız oyun yazarıdır. Les Petites Filles modèles, Rohmer’in Comtesse de Segur’nun romanından uyarladığı ’52 yapımı filmidir, ama tamamlanmamıştır. Josette Sinclair, filmdeki Madame de Fleurville’i karakterini canlandıran Fransız aktördür. Guy de Ray ise filmin yapımcısıdır. Joseph Kéké, muhtemelen Franz Kafka’nın “Yasanın Önünde” adlı öyküsündeki “Joseph K.” adlı kahramanıyla bağlantılıdır.
Raoul Vidal, Saint-Germain Bulvarı’nda bulunan bir plak dükkânıdır. Bu bağlamda aklıma hemen Rohmer’in ’59 yapımı Le Signe du Lion adlı filmindeki pikap sahnesi geliyor. Hatırlayacak olursanız, pikabın başında Godard oturuyordu. Henri Pichette, Fransız yazar ve şairdir. Gérard Philipe, Fransız tiyatro ve sinema oyuncusudur. Ve tabii ki Pichette’nin kitaplarından uyarlanan tiyatro oyunlarında yer almıştır. Jacques Mauclair, Paris doğumlu Fransız aktördür. Henri Martin, Fransız Komünist Partisi üyesidir. Ve son iki satır ise, Flaubert’in 1869 yılında yayımlanan “L’Éducation sentimentale” adlı romanındandır. Ülkemizde İletişim Yayınları tarafından “Duygusal Eğitim” adıyla 2007 yılında basılmıştır.