Uzay Yolu Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey

13 Aralık 2016

blankIşınla Beni Scotty!

Çocukluğumuzun en güzel anılarını ortaya döktüğümüzde tek kanallı devlet televizyonu döneminde gösterilen dizilerin önemli bir yer kapladığı görülür. O zamanlar bilinmeyene karşı merakımız hat safhada olduğu için doğal olarak uzay ve uzaylılar fazlasıyla ilgimizi çekiyordu. Uzay Yolu ve Uzay 1999 favori dizilerimizdi. Uzay 1999, çocukluğumuza ait bir anı olarak tarihteki yerini alırken, Uzay Yolu tam bir kültürel fenomene dönüştü ve günümüze gelene kadar birçok nesli etkiledi, etkilemeye de devam ediyor.

Gene Roddenberry, 1960’lı yılların başında tasarlamaya başladığı dizi projesinin, bu denli uzun yıllara yayılan dönüşümler geçirerek her daim popülerliğini koruyacağını tahmin etmiyordu muhakkak. Bugün orijinal seri olarak isimlendirilen Uzay Yolu dizisi 1966 yılında başladı ve sadece üç sezon sürdü. Ancak daha sonrasında farklı dizi projeleriyle tekrar ekranlara dönmeyi bildi. Sadece bununla da kalmadı; sinema filmleri, animasyonlar, çizgi romanlar, bilgisayar oyunları ve çeşitli kitaplar ile efsanesinin ateşini onlarca yıl harlı tutmayı başardı. Alfa Yayınları’ndan çıkan Uzay Yolu Kitabı da 50 yıllık efsaneyi bütün ayrıntılarıyla inceleyen, müthiş bir çalışmanın ürünü.

Fazer Silahlarınızı Ayarlayın!

Daha kitabı elinize alır almaz, farklı bir işle karşılaştığınızı anlıyorsunuz. Yıldız Fillosu’nun klasik sarı üniforması şeklinde tasarlanan kapak, özenli bir işin ilk habercisi gibi. İçindekiler kısmına baktığımızda kitabın meraklı hayranlar için başucu kaynağı olabilecek bir ansiklopedi şeklinde tasarlandığını görüyoruz. Giriş bölümünün hemen ardından gelen “Uzay, Son Sınır” bölümünde Uzay Yolu evreni tanıtılıyor. Alfa, Beta, Gama ve Delta Çeyreği nedir, Birleşik Gezegenler Federasyonu nasıl kuruldu, Federasyon hangi ırklardan oluşur, Dünya’nın Federasyon’a katılma süreci gibi bilgiler eşliğinde Uzay Yolu kronolojisi detaylı bir biçimde ele alınıyor. “Yıldız Filosu” isimli bölüm ise yeni bilgiler keşfetmek için kurulan filonun tarihi, kuralları ve operasyonel yapısı hakkında bilgiler içeriyor. Ayrıca Uzay Yolu evreninde (dizilerde ve filmlerde) karşımıza çıkan mürettebat ve uzay gemileri, Uzay Yolu evreninin kendi kronolojisi içerisinde sıraya dizilerek ayrıntılı bir şekilde tanıtılıyor.

blank

Kitapta yer alan diğer üç bölüm ise sırasıyla; “Federasyonun Dostları ve Düşmanları”, “Bilim ve Teknoloji” ve “Yeni Yaşam ve Yeni Uygarlıklar” isimlerini taşıyor. Bölümlerin neleri kapsadığı başlıklardan rahatça anlaşılıyor. Aynı ilk bölümlerde olduğu gibi kronolojik sırayla ele alınan uzaylı ırklar, teknolojik aletler, uygarlıklar ve önemli olaylar (ya da Uzay Yolu hakkında hemen her şey), uç uca eklendiğinde Uzay Yolu evreni hakkındaki kapsamlı bir yap-bozun bütün parçaları tamamlanmış oluyor.

Daha Önce Hiç Kimsenin Gitmediği Yerlere Cesurca Gitmek

En ufak detayların bile atlanmadığı müthiş çalışmanın sonuna ise mini bir sözlük, TV dizilerinin ve sinema filmlerinin detaylı künyeleri ve çok ama çok işe yarayan bir dizin eklenmiş. Dizin sayesinde izlediğiniz herhangi bir dizi bölümünün ya da herhangi bir sinema filminin, evrenin kronolojisi içerisinde nerede yer aldığını tespit edebiliyor, evrenin tarihi içerisindeki önemini ya da diğer dizi bölümleri veya sinema filmleri ile bağlantılarını kolayca kurabiliyorsunuz.

Uzay Yolu Kitabı, 1960’lı yılların sonundan bugüne kadarki 50 yıllık süreç içerisinde gösterilmiş dizileri ve/veya filmleri tutkuyla izlemiş bütün hayranların ilgisini çekecek, belki de kendi dönemleri dışındaki çevrimlere de ilgi duymalarını sağlayacak, çılgın bir referans kitap.

blank

Murat Kızılca

1971 İstanbul doğumlu. Aylık online sinema dergisi CineDergi ve aylık kültür sanat dergisi kargamecmua için sinema yazıları kaleme alıyor. 2008 yılından beri katkı sağladığı Öteki Sinema’da bir yandan da editörlük görevini sürdürüyor.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

blank

Öteki'den Haber Al

Buna da Bir Bak!

blank

Sinemada Yol ve Yolculuk Kitabı Raflarda!

Sinema yazarı ve akademisyen Fırat Sayıcı'nın yol sineması üzerine kitabı
blank

“Klasikleri Niçin Okumalıyız?” – George Stevens: Sinemaya Adanmış Bir Yaşam

George Stevens: Sinemaya Adanmış Bir Yaşam, “dev” bir Amerikalı yönetmeni