2012 yapımı V/H/S için öncelikle bir şeyi çok net olarak söylemek istiyorum: Sonunda aradığım found footage (buluntu film) serisini buldum. Zamanında bu filmi de çeşitli sebeplerle geri plana atmış sonra zihnimin karanlık kuyusuna gömmüştüm.

Öteki Sinema için yazan: Yigilante Kocagöz

Lakin her korku filmi hayranı bilir ki, bir şey yoğun dehşet barındırıyor ise  ne yapar eder, doğru zamanı bulup gömüldüğü kuyudan dışarı çıkar. V/H/S de sonunda misyonunu yerine getirmek için hayatıma yeniden girdi. Filmi o kadar beğendim ki daha zihnimde dehşetin dumanı sönmeden 2013 yapımı devam filmi V/H/S 2’yi de şehvetle seyre koyuldum. İki film arasında büyük bir kalite farkı görmüyorum, ikisini de çok beğendim. Üçüncü film V/H/S 3: Viral vizyona girdiğinde onu da seyredeceğim. Evet, gerçekten aradığım korku serisine kavuşmuş durumdayım.

V/H/S ve devam filmi V/H/S 2 temel olarak korku antolojisi olmayı hedeflemiş çalışmalar (İkinci filmin Murat Tolga Şen tarafından yazılmış incelemesi için: V/H/S 2). Filmlerimiz, bir grup kahramanın gizemli bir video kaset yığını ile yollarının kesişmesini anlatan bir çatı hikayesi üzerinden ilerliyor. İlk filmimizdeki kahramanlarımız ise internet için video çekip duran bir grup genç. Genç videocularımız isimsiz bir internet kullanıcısının teklifi üzerine ıssız bir eve girip özel bir VHS kaseti çalmaya karar veriyorlar. Eve girişte bir problem çıkmıyor, başlangıçta gündelik vandallıklarından öte bir heyecan yaşamıyorlar; en azından odalardan birinde çürümeye bırakılmış bir cesetle karşılaşana kadar. Çevreyi biraz daha araştırdıklarında etrafta bir sürü (belki de yüzlerce) VHS kaset olduğunu görüyorlar. Gençlerin bir kısmı evde neler olduğunu araştırmak için odalara dağılıyor, bir tanesi ise oturup kasetleri sırayla seyretmeye başlıyor…

Bu noktadan sonra V/H/S bize bu çatı hikayesi hariç beş adet yirmişer dakikalık kısa film sunuyor. Doğaüstü fenomen, seri-katil, uzaylı vb. Bir sürü temada dolaşan bu filmlerin ortak üzellikleri hepsinin found footage türünde olması.

02

Genel olarak found footage türünü sevmem, istisnai birkaç örnek dışında fazla zeka barındırdığını da düşünmem (üzerine konuşmaya değer bulduğum bazı örnekler: The Poughkeepsie Tapes, Megan is Missing ve her ne kadar türün mensubu sayılmasa da Punishment Park). Ancak V/H/S ile fikirlerimin değiştiğini söyleyebilirim. Özellikle mevzu bir korku-kısa filmi çekmek ise, yetenekli yönetmenlerin elinde bu teknik harikalar yaratabiliyor. Kısa filmin found footage için bir artısı, inandırıcılığı bir uzun metraj gibi saatler boyu korumak zorunda olmaması. Gerçekten yirmi dakika bu işin en ideal süresiymiş. V/H/S bunu gösteriyor.

Peki V/H/S’de kısa filmler neler? Çatı hikayemiz Tape 56, 2013’ün You’re Next filmi ile kalbimizi çalmış Adam Wingard’ın işi. Antolojinin en ucuz işi sayabileceğim bu film gene de fena sayılmaz. Konumu gereği bu hikayenin biraz da ucuz olması gerekiyordu zaten. Tape 56, diğer hikayeler arasını bağlama görevini layıkıyla yerine getiriyor.

Yönetmen David Bruckner’in Amateur Night’ı bizi V/H/S’nin karanlık dünyasına sokan ilk film ve tartışmasız bir şekilde antolojinin de en iyi çalışması. Gerek hikayesi, gerek barındırdığı altmetinler, gerekse muhteşem tekniği ile Amateur Night bir korku filminden isteyebileceğim her şeyi bana sunmuş vaziyette. V/H/S’yi izlemeseniz bile bu kısa filmi es geçmeyin (Not: filmde kullanılan kameralı gözlükler fantezi değil, gerçekten böyle gözlükler satılıyor).

İkinci filmimiz Second Honeymoon, alternatif korku yönetmeni Ti West’in V/H/S’ye katkısı olarak karşımıza çıkıyor. Amateur Night’ın dinamik yapısına kıyasla çok daha yavaş ilerleyen bu ikinci filmi beğenip beğenmemek tamamen damağınıza bağlı. Ben sevdim.

Glenn McQuaid’in Tuesday the 17th’e geldiğimizde tekrardan adrenalin pompalıyor ve tipik bir slasher hikayesine kendimizi teslim ediyoruz. Kamp alanında öldürülen gençler, seri katiller, hayatta kalmak için kanının son damlasına kadar savaşan final kızları… Nasıl bir şey seyredeceğinizi az çok tahmin edebilirsiniz. Gene de geçer notu hakediyor.

Geldik Joe Swanberg’in The Sick Thing That Happened to Emily When She was Younger’ına (bu ismi bir kez daha yazmayacağım). İki geçen sevgili arasındaki web-cam konuşmalarından oluşan, tek mekanda geçen ve bolca hayalet çocuk barındıran bu kısa film, sonunda gerçekten şaşılası noktalara bağlanıyor. V/H/S’nin en başarılı hikayelerinden biri olan TSTTHTEWSWY (daha iyi kısaltılamazdı), suratımı buruşturarak seyrine başladığım ama sonunda oldukça beğendiğim kısalardan. Özellikle düşük bütçeyle iyi işler çıkrmak isteyen kısa filmciler kaçırmasın.

Ve son filmimiz 10/31/98… Kendilerine Radio Silence diyen bir yönetmen dörtlüsünün çektiği bu film tahmin edeceğiniz üzere 1998 yılındaki bir Cadılar Bayramı vakasını ekranlara taşıyor. Oldukça keyifli bir hikayeye sahip 10/31/98 aynı zamanda teknik olarak da V/H/S’nin en güçlü filmlerinden. Rahatlıkla antolojideki (Amateur Night’tan sonraki) en iyi film diyebilirim.

03

V/H/S düşük bütçeyle zor bir işe koyulan ve yaptığı işte asla ucuzluğa kaçmayan bir çalışma. Başından sonuna kadar amatör ve bağımsız bir ruhu bünyesinde barındırıyor, o yüzden de seyrederken rahatlıkla kapılıp gidebiliyorsunuz. Her şeyi geçtim, 80’lerde çokça rastgeldiğimiz, bugün ise bazı tv serilerini saymazsak çoğunlukla unuttuğumuz “korku antolojisi” mantığını sinemada yeniden canlandırmaya çabalayan üç beş yapımdan biri. Gişede bu durumun hiçbir karşılığının olmaması ise çok yazık. Devam filmi V/H/S 2’nin ise teknik olarak daha güçlü olduğunu söyleyebiliriz ama ben hikayelerin kalitesi açısından iki film arasında büyük bir fark yakalamadım. İki filmin de hikayeleri artık korku sinemasından beklenmeyecek ölçüde özgünlük barındırıyor ki en mühimi bu olmalı(Tabii iflah olmaz korku tutkunları bu görüşüme katılmayabilirler, ama elinizi vicdanınıza koyun. Çok daha taklit niteliğine sahip filmlerin baştacı edildiği zamanlardayız).

Sonuç olarak elimizde oldukça iyi bir antoloji var ve kesinlikle seyredilmeyi hakediyor. Hem korku hayranlarına, hem found footage hayranlarına hem de işin mutfağındaki isimlere V/H/S’yi sonuna kadar öneriyorum. İki saatinizi verin, filmi oturun baştan sona seyredin, gözleriniz doğal olarak devam filminin DVD’sini arayamaya başlayacak.

V/H/S fragmanını izlemek için aşağıdaki afişe tıklayın!

vhs_ver4_xlg

blank

Misafir Koltuğu

Öteki Sinema ekibine henüz katılmamış ya da başka sitelerde yazan dostlarımız her fırsatta harika yazılarla sitemize destek veriyor. Size de okuması ve paylaşması kalıyor...

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

blank

Öteki'den Haber Al

Buna da Bir Bak!

blank

Gerçeğin Öznelliği: Bir Düşüşün Anatomisi (2023)

Gerçek geçmiş ile gerçek dışı kurmaca arasındaki uçurum, aşılamaz gibidir,
blank

War of the Dead (2011)

War Of The Dead; zombi furyasına dair ne görürse atlayan