Bazı filmlerin öylesine etkili hikâyeleri vardır ki, insan davranışlarını hatta meslek seçimlerini dahi etkilemeyi başarır. Amerikan sinema endüstrisi, başta askerlik olmak üzere polis, itfaiye, doktor gibi pek çok mesleğe yönelimlerin artırılmasına katkıda bulunurken böylesine bir etkiyi yaratmayı başarabilen bir güç olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu alandaki çabalarının en başarılı örneklerinden bir tanesi 1986 tarihli “Top Gun” filmidir.

Film genel itibariyle Tom Cruise’un canlandırdığı “Maverick” isimli bir jet pilotunun hikâyesi etrafında ilerler. Maverick, deri ceketi, Ray-Ban güneş gözlüğü ve motosikletiyle jet pilotu olmanın temel arketiplerini oluşturmuştur. Askerî bir pilottur ancak pilotluk mesleği yalnızca bu çerçeve içine sıkışmış bir meslek değildir. Haliyle sineması da sivil ve askerî havacılık filmlerini içine alacak kadar geniş bir yelpazeye sahiptir.

Peki, kendi sinemamız bu alanda örnekler vermiş midir?

Maalesef üzerinde çokça konuşulmayan bir konudur. Bunun ardındaki en büyük neden ise yapılan örneklerin kısıtlı sayıda olmasıdır. Ancak “Yerli Top Gun” genel konseptine dahil edilebilecek filmlerin sayısı sanılanın aksine biraz daha fazladır.

Uçmak, insanoğlunun hayalini süsleyen olgulardan biridir. Ancak bazı hayaller tutkuya dönüşür, savaş pilotluğu da bu tutkunun en uç noktalarından biridir. Dünya sinema tarihinde “Top Gun” bir milattır ve bu türün arketiplerini oluşturan ve sağlamlaştıran en önemli örnektir. Her başarılı film gibi yıllar sonra devamının çekilmesine de karar verilir. “Top Gun: Maverick” ismiyle ikincisi gösterime girecekken Maverick’in oluşturduğu efsane daha da mı yükselecek yoksa zarar mı görecek bilinmez. Ancak bilinen bir şey vardır ki Türk Sineması’nın kendi kahramanlarını yaratmaya devam etmesi gerekliliğidir. Yalnızca bir kesim ve kendi sınırlarımız içinde değil, uluslararası arenada da tanınan bir karakter yaratmak nihaî hedef olmalıdır. Nitekim yeterli tarihsel zemin mevcuttur. Kim bilir belki bir gün, 1971 yılında gazetelerde yayımlanmaya başlayan, 1975 yılından sonra da dergi olarak basılan “Yüzbaşı Volkan” etrafında şekillenen bir hikâye, hatta bir “evren” yaratılabilir. Jet pilotları ses sınırlarını geçebildiğine göre pekâlâ hayallerin ötesine de geçebilir. Bunun için yalnızca doğru yazılmış senaryolara ve hayalperest yapımcılara ihtiyaç vardır…

Aşağıda Öteki Sinema olarak tespit edebildiğimiz ve içinden havacılık geçen filmlerin afişlerini sizler için derledik.

Öteki Sinema için yazan: Fatih Danacı

Poster Galeri

blank

Fatih Danacı

Uçak mühendisliği alanında eğitim alıp mezun olduktan sonra sinema ve edebiyat merakı aktif bir uğraşa dönüştü. 2006 yılından itibaren çeşitli dergi, e-dergi, internet siteleri gibi platformlarda öyküleri, sinema yazıları yayımlandı. Sinema tarihi ve araştırma-inceleme türünde kitaplar yazdı, bunlardan başka Dolunay Öyküleri adlı öykü kitabı yayımlandı, çok sayıda kolektif kitap çalışmasında yer aldı. Oğlu olduktan sonra çocuklar için üretmeye başladı ve çocuk kitapları ve kutu oyunları hazırladı, çizgi film projelerine destek verdi.

4 Comments Bir yanıt yazın

  1. Türk sinemasinin gercek anlamda ilk “Top Gun”u olma özelligi tasiyan Safak Bekcileri filminde Israil milli marsinin caliyor olmasi kimsenin dikkatini cekmemis anlasilan.

  2. Merhaba Haydar Bey, hiç dikkatimi çekmedi gerçekten. İlginç bir detay, tam olarak hangi sahnelerde geçiyor acaba?

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

blank

Öteki'den Haber Al

Buna da Bir Bak!

blank

Türk Conan’ı Altar Lobileri

Şimdilerde Altar, tamamen unutulmuş bir yapım ama hala keşfedilecek bir
blank

Cannibal / Yamyam Filmleri Afiş Sergisi

Özellikle İtalyan sinemacıların bir zamanlar epey mide kaldırdığı bir istismar