Yeşilçam’dan En Unutulmaz 20 Aşk Filmi

15 Şubat 2016

Aşk Filmi

Bir hayal fabrikasıydı Yeşilçam… Hayatlarımıza dokunan filmleriyle, Sultan’ıyla, dört yapraklı yoncasıyla, Hafize anasıyla, Yaşar ustasıyla, yalnızca adı kalan emektarlarıyla, bazen ağlayarak, bazen gülerek ama hep aynı heyecanla izlediğimiz, çocukluğumuz, gençliğimiz, geçmişimiz… İşte Türk Sinemasının hafızalarımıza kazınan aşk filmleri…

  1. Selvi Boylum Al Yazmalım (1977)

Türk Sinemasında şimdiye dek çekilmiş en etkileyici aşk filmi hangisidir sorusuna pek çoğumuzun cevabı aynı olur: Selvi Boylum Al Yazmalım! Yeşilçam’ın başyapıtlarından biri olarak kabul edilen filmde, Kadir İnanır ve Türkan Şoray’ın aşkları öylesine kalplerimize işlemiştir ki, Asya’nın İlyas’tan uzaklaşırken “Sevgi neydi? Sevgi emekti!” deyişi bugün hala en bilinen replikler arasında yer alır…

  1. Sevmek Zamanı (1965)

Metin Erksan’ın en sevilen filmlerinden biri olan Sevmek Zamanı, zamanının ötesindeki sinema anlayışı nedeniyle değerini yıllar içerisinde kazanmış bir Yeşilçam klasiğidir. Boyacılık yapmak için girdiği evdeki bir kadın resmine âşık olan Halil (Müşfik Kenter) ile resimdeki kadın Meral’in (Sema Özcan) sıra dışı öyküsünü konu alan film, görüntü yönetimiyle de hafızalara kazınmıştır.

  1. Vesikalı Yârim (1968)

Lütfi Ömer Akad imzası taşıyan ve pavyon şarkıcısı Sabiha (Türkan Şoray) ile manav Halil’in (İzzet Günay) imkânsız aşklarını konu alan Vesikalı Yârim, “Kalbimi Kıra Kıra” şarkısı eşliğindeki finaliyle hangimizin yüreğini dağlamamıştır ki?

  1. Pisi Pisi (1975)

Kadir İnanır ve Müjde Ar’ın başrollerini paylaştığı Pisi Pisi, genç fotoğrafçı Sinan ile fotomodellik yapması için ikna etmeye çalıştığı Ayşin’in tutku dolu aşkını ele alır. Zeki Ökten’in yönettiği film, Bülent Ortaçgil şarkılarıyla da unutulmazlar arasına girdi…

  1. Ah Güzel İstanbul (1966)

Aileden gelen zenginliğini heba ettiği için sokak fotoğrafçılığı yapan Haşmet (Sadri Alışık) ile şöhret olma sevdasıyla köyünden kaçan Ayşe’nin (Ayla Algan) hikâyesini anlatan film, duygu yüklü bir aşk öyküsü olmakla kalmayıp, köyden kente göçün, toplumsal sorunların ve kültürel yozlaşmanın da ince ince işlendiği şaheserlerdendir…

  1. Üç Arkadaş (1971)

Memduh Ün’ün yönettiği ve başrollerinde Hülya Koçyiğit, Kadir İnanır, Müşfik Kenter ve Halit Akçatepe’nin yer aldığı dramatik film, işportacılık yapan bir gençle, gözleri görmeyen bir kızın aşkını anlatır. 

Aşk filmi5e29dd35-b00a-4147-8cf4-c51736f872fb

  1. Ah Nerede (1975)

Bursalı zengin bir ailenin İstanbul’da yaşayan üç oğlunun, ailelerine söylediklerinden çok farklı bir yaşam sürmelerini konu alan Ah Nerede, Tarık Akan, Gülşen Bubikoğlu, Halit Akçatepe, Adile Naşit ve Hulusi Kentmen gibi dev bir kadroyla gönüllerde taht kurmuştur.

  1. Sultan (1978)

Yönetmenliğini Kartal Tibet’in üstlendiği ve İstanbul’un gecekondu semtlerinden birinde minibüs şoförlüğü yapan Kemal’in (Bulut Aras), mahallenin en güzel kadını Sultan’ı (Türkan Şoray) evlenmeye ikna etmeye çalışmasını etkileyici bir dille anlatan Sultan, dönemin kentsel dönüşümüne dair çarpıcı manzaralar sunmayı da ihmal etmeyen bir toplumcu sinema örneğidir…

  1. Ah Müjgan Ah (1970)Aşk filmiaedd789d-4cec-4e9c-912b-ac5785e75825

Sadri Alışık’ın, sevdiği kızın para uğruna zengin bir adamla evlendiği meşhur dramı, usta oyuncunun bakışlarıyla içimize işlediği, yüreklerimizi burktuğu filmlerindendir. Hele o Müjgan’a olan aşkını okuduğu şiir yok mu, ağlamaktan perişan eder…

  1. Bir Genç Kızın Romanı (1971)

Safa Önal’ın yazıp yönettiği ve başrollerinde Türkan Şoray ile Ediz Hun’u izlediğimiz film, Suna Selen’in müthiş oyunculuğuyla da hafızalarımızda yer etmiştir. Bir Genç Kızın Romanı, öylesine beğenilir ki, kendisinden sonra gelen melodramları etkileyen bir prototip olma görevini üstlenir.

  1. Seven Ne Yapmaz (1970)

Hülya Koçyiğit ve Kartal Tibet’in, zengin kız, fakir oğlan modeliyle ilerleyen, Kerime Nadir’in aynı adlı eserinden uyarlanan filmidir. Kartal Tibet, Seven Ne Yapmaz’ı söylerken hem ağlar, hem de ağlatır…

  1. Acı Hayat (1962)60ae0dbf-7fcd-4adb-89c2-778b0997f3a6

Ayhan Işık, Türkân Şoray, Ekrem Bora ve Nebahat Çehre’nin rol aldığı bu kara sevda filmi, yine bir siyah beyaz Metin Erksan klasiğidir. Film, dönemi içinde hâsılat rekorları da kırmıştır.

  1. Metres (1983)

Can Gürzap ve Türkan Şoray’ın yasak ilişki temalı filmi, Türkan Şoray’ın efsanevi rollerinden biridir aynı zamanda…

  1. Tatlı Dillim (1972)

Ertem Eğilmez’in yönetip, Tarık Akan’ın zengin bir İstanbullu genci, Filiz Akın’ın ise köy öğretmeni Emine’yi canlandırdığı Tatlı Dillim, güçlü kadrosuyla oldukça eğlenceli bir aşk hikâyesidir.

  1. Fahriye Abla (1984)

Yavuz Turgul’un, Ahmet Muhip Dranas’ın meşhur şiirinden uyarladığı Fahriye Abla’nın başrollerinde, Müjde Ar ve Tarık Tarcan yer alıyor…

https://www.dailymotion.com/video/x74o0m3

  1. Rüzgâr (1980)

Rüzgâr, hapisten yeni çıkan ve intikam ateşiyle yanıp tutuşan Deliormanlı Davut (Cüneyt Arkın) ile kocası tarafından terk edilen ünlü bir şarkıcının (Emel Sayın) aşklarını konu alan, finaliyle güçlenen bir filmdir.

  1. Bir Günlük Aşk (1986)ec8676a1-6273-4590-9d31-e6f49824b633

Çok erken yaşta kaybettiğimiz iki oyuncunun, Derya Arbaş ve Yılmaz Zafer’in hüzünlü öyküsünü peliküle aktaran Bir Günlük Aşk, İstanbul’a tatil için gelen bir Arap şeyhinin haberini yapmak isteyen genç gazeteci ile şeyhin güzel kızının aşkını anlatıyor.

  1. Hıçkırık (1965)

Orhan Aksoy’un yönettiği Hıçkırık, hasta bir kıza âşık olan genç bir adamın dramatik öyküsünden yola çıkıyor. Filmin başrollerinde ise Ediz Hun, Hülya Koçyiğit ile Kartal Tibet var.

  1. Öyle Olsun (1976)

Asılsız haberler yapan bir gazeteci ile zeytinyağı kralı bir adamın kızının aşkını anlatan Öyle Olsun, Müjde Ar ile Tarık Akan’ın müthiş uyumuyla Yeşilçam’ın en sevilenleri arasına girmiştir…

  1. Eşkıya (1996)

1990’lı yılların unutulmaz filmi Eşkıya’sız bir liste, eksik olurdu… Büyük bir ihanetin sonucunda hapse giren bir eşkıyanın, yıllar sonra ihaneti öğrenmesi ve çocukluk aşkının peşine düşmesini anlatan film, modern Türk Sinemasının dönüm noktalarındandır…

Başak Bıçak – basakbicak@gmail.com

blank

Başak Bıçak

1987 yılında İzmir'de doğdu. İzmir Özel Tevfik Fikret Lisesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Tarih bölümünden mezun olduktan sonra Türkiye Cumhuriyeti Tarihi üzerine yüksek lisans yaptı. Bilhassa Fransız Devrimi olmak üzere Avrupa Tarihi üzerine uzmanlaştı.

Sinema özel tutkusu ve 2012 yılından bu yana filmler üzerine yazılar yazıyor. Akşam Gazetesi, Film Arası Dergisi ve Cinedergi yazarı... Dans, seyahat, fotoğraf ve şarap meraklısı...

5 Comments Leave a Reply

  1. Orjinalı dururken (1958 yapımı Muhterem Nur’un oynadığı) neden 1971 yapımı olanı listeye aldınız ki? İlk versiyonlar her zaman daha güzeldir.

  2. Listeler kişiseldir ve ayrıca bazı istisnai durumlar vardır, mesela The Thing (1981) filmi 50’lerdeki ucuz orijinalinden çok daha iyidir ya da The Fly örneği… Listeyi yapan kişi demek ki onu sevmiş.

  3. Romantik aşk filmleri, Türk ve yabancı fark etmeksizin ruhumuza dokunmayı başarıyorlar.

  4. Dilber’in 8 Günü (Cemal Şan), Kırık Bir Aşk Hikâyesi (Ömer Kavur) de olmalıydı sanki bu listede…

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

blank

Öteki'den Haber Al

Buna da Bir Bak!

blank

En İyi 50 Korku Filmi

Kime göre? Neye göre? Empire dergisi yazarı Adam Smith’e göre
blank

“Öteki”cilerin 2017 Yılı Keşifleri

‘İzlemediğiniz her film, yeni filmdir‘ sloganımız eşliğinde “Öteki”cilerin 2017 Yılı