Battle Beyond The Stars / Yıldızların Ötesinde Savaş (1980)

30 Eylül 2007

1980… Başta ABD olmak üzere tüm Dünya, bir kaç ay önce gösterilmiş “Star Wars Empire Strikes Back” filminin yarattığı müthiş illüzyona kapılmış durumda ve seyirciler Fantazya diyarlarından akın eden irili ufaklı hepsi bir şekilde “Star Wars” fenomenini taklit eden filmleri görmek için sinemaları dolduruyorlar…

İşte bu hengâme içinde becerikli ve eli çabuk “Ucuz film” yapımcısı Roger Corman Yıldızların Ötesinde Savaş / Battle Beyond the Stars adlı uzay epiğini sunmaya hazırlanıyordu. (ABD gösterim tarihi Eylül 1980.)

Konu: Barışçıl Akir gezegeninin sevgi dolu Akirian’lıları acımasız bir uzay lordu olan Sador ve onun dev! İstila gücü tarafından boyun eğmedikleri takdirde yok edilmekle tehdit edilirler. İçlerinden gözü pek Shad’ı Gezegendeki tek uzay gemisine (meme şeklindedir kendisi!) bindirerek kendilerini koruyacak paralı askerler araması için yollarlar. Genç Shad, bu yolculuk sırasında hem kendi içindeki savaşçıyı keşfedecek hem de farklı yedi! ırktan oluşan bir direniş kuvveti örgütleyecektir. vs. vs.

Konu falan aslında yalan, asıl amaç, “Star Wars”ın yarattığı seyirci akışından nemalanmak olduğu için senaryo olabilecek en uygun kaynaktan Akira Kurosawa ustanın “Seven Samurai”ından esin esin çalınıyor, Araya da “Star Wars”daki gibi bir sürü Uzay takibi (bunların çoğu aşırı anlamsız… Gemiler bir o yana, bir bu yana gidiyor) ucubik yaratıklar (Bunlardan iki tanesi Sinema tarihine geçecek kadar Absürt Termal yaratıklar, film boyunca en büyük yararlılıkları Kamp ateşi vazifesi görmek oluyor!) robotlar, gezegenler, ırklar vs. dolduruluyor. İş bilir Corman, Filmde istilaya uğrayan barışçıl gezegenin insanlarına Akira Kurosawa’nın gönlünü almak için olsa gerek “Akir” halkı demeyi de ihmal etmiyor. Senaryo her yönden “Seven Samurai” ve onun başarılı Western Remake’i “Magnificient Seven” filmlerini taklit ediyor hatta bazı replikler aynen filme geçirilmiş… Tabi Eski zaman Uzakdoğu kahramanlık destanı, uzaya çıktığında tatsız tuzsuz bir şekil alıyor. Filmde ki karakterler o kadar şablon ki, hiçbiri gerçek bir duygusallık, gerilim yada özdeşleşme yaratamıyor.

Oyuncu seçimindeki en büyük hata Başrolü oynayan TV kültü “Walton Ailesi”nin “John Boy”u Richard Thomas! Açıkça belli olan replika bir Luke Skywalker yaratma girişimi her yönden hüsranla sonuçlanmış ve Richard Thomas uzaylı bir Buster Keaton olup çıkıvermiş…. Açıkçası benim filmde ilgimi çeken tek karakter Valkriyalı savaşçı rolündeki Amerikalıların Gül Gölge’si, Sybil Danning oldu.

Efektlere gelirsek… Anlaşılan oki filmin en az bütçe ayrılan kısmı burası, çünkü stok olarak çekildiği çok belli olan efektler filmin yumuşak karnı. (Aynı gemi patlamasını yada geçişini filmde defalarca izlemek mümkün) yine “Battlestar Galactica”dan araklama Lazer silahı ses-görüntü efektleri ve Uzay gemisinden ziyade Muslukçu takım çantasından çıkan aletlere benzeyen uzay gemisi tasarımları (hele iki memeli gemi tasarımının bir eşi daha yoktur- film afişinde de görebilirsiniz) gösterildiği tarihte bile aşırı yapmacık dururken artık iyice sahtekar kalıyor. İlginç bir nokta ise filmin “credits”lerinde gözükmemesine rağmen Bilim kurgu üstadı James Cameron’un bu filmde sanat yönetmeni, model tasarımcısı ve efekt kameramanı olarak çalışmış olması! James, o uzay gemilerinin hali ne öyle! Ayrıca sinekten yağ çıkaran Corman usta, bu filmdeki Savaş ve Uzay efektlerinin tümünü “Space Raiders” adlı filmde de kullanmıştır. “Battle Beyond Stars” İtalyan benzerlerinin aksine hiçbir anında duygusallaşma ya da artistik bir çıkış çabası derdinde olmayan İşgüzar bir sinemacı takımının elinden çıkmış, gösterişli ve vaatlerle dolu gibi durmasına rağmen sıkıcı, Keçiboynuzu tadında bir deneyim. Filmin en büyük mahareti Yapımcısı Roger Corman’ın onu büyük bir filmmiş gibi gösterebilme becerisi. (Corman’ın en pahalı prodüksiyonudur.) Ekranda akan ne olursa olsun izlerim demediğiniz zamana kadar uzak durun! Ancak iflah olmaz “B” film hayranlarına önerebilirim.

Murat Tolga Şen

blank

blank

Murat Tolga Şen

Murat Tolga Şen, sinema eleştirmeni, senarist ve oyuncudur. Öteki Sinema'nın kurucusudur ve OFCS (Online Film Critics Society) üyesidir. 2012-2023 yılları arasında Medyaradar sitesinde TV sektörüne dair eleştiriler kaleme almış, 2014-2016 sezonunda Okan Bayülgen’in Dada Dandinista adlı programının yazı grubunu yönetmiştir. Ayrıca 2017-2019 yılları arasında Antalya Sinema Derneği’nin danışmanlığını yapmış ve 2014-2023 yılları arasında Eğlenceli Cinayetler Kumpanyası’nda oyunculuk yapmıştır. Şen, "Bir Notanın Hikayesi" adlı belgeselin senaryo yazarı ve "Bir İz - Madımak" belgeselinin danışmanıdır. Yazılarına Beyazperde ve Öteki Sinema'da devam etmektedir.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

blank

Öteki'den Haber Al

Buna da Bir Bak!

blank

Lifeforce (1986)

Tobe Hooper'ın yönettiği Lifeforce, hayal gücü olarak bambaşka bir kafada,

John Carter (2012)

Mars'daki birbirinden çeşitli yaratıkları ve imparatorlukları ile John Carter, Disney’in