2015 Yılının En İyi 25 (Yabancı) Filmi

30 Aralık 2015

Mad Max’ten, Jurassic Park’a, Terminator serisinden, Star Wars’a değin sinema tarihinin en önemli serilerinin geri dönüşüne tanık olduğumuz 2015 senesinde, vizyona giren 269 yabancı film arasından en iyi 25 filmi seçtim…

Sırasız olarak listelediğim filmler arasında, benim için yılın açık ara en iyisi, tabii ki Mad Max!

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]

Mad Max: Fury Road (2015): Kült film serisi Mad Max’in 30 yıl sonra gelen devam filmi, sadece bu yılın değil, tüm zamanların en iyi aksiyonları arasında gösterilmeye başlandı bile. Distopik dünyada, soluksuz bir macera!

Victoria (2015): 148 dakikalık tek plan kullanımıyla, bir grup gencin tek gecelik maceralarına odaklanan Victoria, etkileyici bir Berlin panoraması…

Sicario (2015): Meksikalı uyuşturucu kartellerine yapılan bir baskının etrafında şekillenen Sicario, gerilim yüklü notalarıyla seyircisini diken üstünde tutmayı başaran bir film.

The Lobster (2015): Köpek Dişi ve Alpler filmleriyle tanınan Yorgos Lanthimos’un yeni filmi The Lobster, distopik bir dünyada geçen hikâyesiyle müthiş bir hiciv örneği…

blank

Sakin Batı (Slow West, 2015): Vahşi Batı’ya doğru yapılan çetin bir yolculuğu konu alan Slow West; görüntü yönetimi, absürte kaçan minimal hikâyesi ve kalıpların dışındaki finaliyle sıra dışı bir western.

Ters Yüz (Inside Out, 2015): Muhteşem bir animasyon, her detayı incelikle düşünülmüş etkileyici bir işçilik… Mutlaka izlenmeli!

Leviathan (2014): Sıra dışı metaforlar yardımıyla Rus devletine taşlamalar yapan Leviathan, geçtiğimiz yıl En İyi Yabancı Film dalında Oscar’a da aday olmuştu.

Prenses Kaguya Masalı (The Tale of the Princess Kaguya, 2013): Yaşlı bir çiftin ormanda buldukları bir çocuğu büyütmelerini konu alan bu masal tadında anime, eski bir Japon efsanesine dayanıyor.

45 Yıl (45 Years, 2015): 45 yıl boyunca mutlu, sorunsuz bir evlilik yürüten bir çiftin, geçmişten gelen bir haberle çatırdayan ilişkilerini anlatan film, Charlotte Rampling ve Tom Courtenay’ın kusursuz performanslarıyla öne çıkıyor.

blank

Peşimdeki Şeytan (It Follows, 2014): Yılın en sıra dışı korku filmlerinden biri olan It Follows, müzikleriyle de seyircisini rahatsız etmeyi başarıyor.

Mr. Holmes ve Müthiş Sırrı (Mr. Holmes, 2015): Film, ünlü dedektif Sherlock Holmes’un mesleği bırakıp inzivaya çekildiği yıllarda, küçük bir çocukla olan arkadaşlığı etrafında gelişiyor. Naif hikâyesi ve şiirsel anlatımıyla büyüleyici…

Kingsman: Gizli Servis (Kingsman, 2015): Mark Millar’ın çizgi romanından uyarlanan Kingsman, stil sahibi aksiyonu ve şiddetiyle, kaçırılmaması gereken bir ajan parodisi…

Araftaki Ev (La Casa Del Fin De Los Tiempos, 2014): Latin sinemasından usta işi bir gerilim daha… Venezuella’nın ilk doğaüstü gerilimi olan film, iki çocuk annesi bir kadının başına gelen ürpertici olayları konu alıyor.

Hayat Kitabı (The Book of Life, 2014): Guillermo del Toro’nun yapımcıları arasında yer aldığı ve Ölüler Günü’nden esinlenen Hayat Kitabı, mitolojiyle modern zamanı birleştiren, detaylarıyla göz kamaştıran, hayranlık uyandırıcı bir animasyon.

blank

Minyonlar (Minions, 2015) : İlk kez, Çılgın Hırsız serisinde karşımıza çıkan ve tarihin ilk çağlarından bu yana kendilerine kötü bir efendi arayan Minyonların üç küçük üyesinin, Amerika’dan İngiltere’ye uzanan macerasını anlatan filmde, komedi dozu da bir hayli yüksek!

Aç Kalpler (The Hungry Hearts, 2014): Tesadüf eseri tanışıp, hızlıca evlenen genç bir çiftin, çocuk sahip olmalarıyla “mutlu sona ulaşamayan” hayatlarını konu alan Aç Kalpler, günümüzde çocuk yetiştirme konusunda giderek paranoyaklaşan genç anne ve babaların içinde bulundukları duruma enteresan bir örnek…

Arayış (The Search, 2014): 90’lı yılların sonunda, İkinci Çeçenistan Savaşı’nı merkezine alan The Search, sinemada sıkça işlenmeyen önemli bir dramı, iki tarafın gözünden de anlatmayı başarabilen nadir filmlerden…

Hayatın Kendisi (Life Itself, 2014): Sinema yazarlığının aksakalı Roger Ebert’ın, son yıllarının da dahil olduğu belgeseli, sinemaya gönül veren pek çok kişiyi etkileyecektir…

Ajan (Spy, 2015) : Pek çok kişi tarafından beğenilmemesine rağmen, Jason Statham’ın nev-i şahsına münhasır konuşmasıyla beni kahkahalara boğmayı başaran Ajan, daha önce hiç sahaya çıkmamış bir ajanın, eğlenceli hikayesini anlatıyor.

6 Süper Kahraman (Big Hero 6, 2014): Dahi bir robot tasarımcısı olan Hiro’nun, sevimli robotu Baymax ve diğer arkadaşlarıyla kötülere karşı verdiği amansız mücadeleyi konu alan, harika bir süper kahraman animasyonu.

Tek Aşkım (The One I Love, 2014): Evlilikleri iyi gitmediği için, aile terapistine başvuran bir çiftin, ilişkilerini düzeltmek amacıyla çıktıkları tatilde başlarına gelen tuhaf olayları anlatıyor. Sıradan bir romantik komedi gibi görünüp, ters köşeye yatıran filmlerden!

blank

Kod Adı: U.N.C.L.E. (The Man From U.N.C.L.E., 2015): 60’ların popüler casus dizisi Man From UNCLE’dan uyarlanan film, Soğuk Savaş yıllarında birlikte çalışmak zorunda kalan CIA ve KGB ajanlarının üzerinden keyifli bir seyirlik yaratıyor. Guy Ritchie imzalı stil sahibi bir iş…

Asabiyim Ben (Relatos Salvajes, 2014) : Öfke teması üzerinden insana dair pek çok duygu ve yaşanmışlığı, 6 farklı hikâyeyle anlatan Asabiyim Ben’in yapımcısı ise, ünlü İspanyol sinemacı Pedro Almodóvar…

Güneş Tepedeyken (Zvizdan, 2015): Hırvat yönetmen Dalibor Matanic, Balkanlarda yaşanan ve çokça işlenen drama, etkileyici bir bakış atıyor. Yugoslavya’nın parçalanmasından önce, iç savaşın hemen bitiminde ve sonrasında geçen üç farklı öyküyü, onar yıllık dönemlerde ele alan film, temelde milliyetçiliğin yok ettiği Tito’nun ülkesinde yaşanamayan aşkları anlatıyor. Üç hikâye, iki kahraman, bir imkânsız aşk… Tıpkı Yugoslavya’nın o meşhur, altı cumhuriyet, beş ulus, dört dil, üç din, iki alfabe ve bir Yugoslav (Tito) söylemi gibi…

Ziyaret (The Visit, 2105) M. Night Shyamalan’ın, sıradan bir büyükanne ve büyükbaba ziyaretini gerilim dolu bir hikayeye çevirdiği filmi, iki küçük yeteneğiyle korkunun ve komedinin harmanladığı bir yapıma dönüşüyor. Tek kusuru, var olan vaziyet daha ürkütücü bir finale yol açacakken, yönetmenin sürprizli bir sonu tercih etmiş olması…[/box]

blank

Başak Bıçak

1987 yılında İzmir'de doğdu. İzmir Özel Tevfik Fikret Lisesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Tarih bölümünden mezun olduktan sonra Türkiye Cumhuriyeti Tarihi üzerine yüksek lisans yaptı. Bilhassa Fransız Devrimi olmak üzere Avrupa Tarihi üzerine uzmanlaştı.

Sinema özel tutkusu ve 2012 yılından bu yana filmler üzerine yazılar yazıyor. Akşam Gazetesi, Film Arası Dergisi ve Cinedergi yazarı... Dans, seyahat, fotoğraf ve şarap meraklısı...

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

blank

Öteki'den Haber Al

Buna da Bir Bak!

blank

Gişeyi Nakavt Eden 20 Spor Filmi!

Hazır dünya kupası gündemimizdeyken, en fazla hasılat yapan 20 spor
blank

Top 10: Korku Filmlerinin Yakışıklıları

Öteki Sinema yazarı Semra Doll, kendini daha fazla tutamayarak, yazması