Dünden Bugüne Star Trek / Uzay Yolu Macerası

18 Nisan 2013

Uzay Yolu (Özgün adı: Star Trek), Gene Roddenberry tarafından yaratılmış bilim kurgu televizyon dizisi, film ve roman serisi. Uzay Yolu macerası tam 6 kez dizi, 11 kez sinema filmi, yüzlerce kez roman, video oyunu ve hikâye olarak yayımlandı.

star-trek-365-cover

İnsanların galakside diğer bilinçli canlılarla birleşerek Birleşik Gezegenler Federasyonu’nu kurdukları, kurgusal bir 3. Dünya Savaşı sonrası bir geleceği tasvir eder.

Kahramanlar genelde fedakardır ama zaman zaman sonuç almak için başka yollara baş vurabilirler. 1960’larda Orijinal Seri’de ve diğer seriler de olduğu gibi hikâyelerdeki çatışmalar ve politik boyutlar günümüz olaylarını yansıtırlar. Dizilerdeki emperyalizm, sınıf kavgası, ırkçılık, insan hakları ve teknolojinin etkileri gibi konular ilk yayınladıkları zaman olduğu gibi bugünde yankılanmaktadır.

Uzay Yolu bugün Paramount’un sahip olduğu milyar dolarlık bir endüstridir. Gene Roddenberry Orijinal Seri’yi klasik bir macera draması olarak NBC’ye sattı. İlk olarak diziyi (Wagon Train to the Stars) olarak adlandırmıştı. Bir yıldız gemisinde geçmesine ve gelecekte yaşanmasında rağmen Roddenberry bu analojiyi kullanarak ve onları umut, humanizm ile harmanlayarak güncel dünya problemlerini ekrana taşımak istemişti. Açılış cümlesin “Daha önce hiçbir insanın gitmediği yerlere cesurca gitmek…” sözü neredeyse birebir olarak Beyaz Saray’ın 1957’deki Sputnik uçuşundan sonra yayınlanan bir kitapçığından alınmıştır. Kirk, Spock ve Doktor McCoy’dan oluşan merkezi üçlü klasik mitolojiden örneklenmiştir. Güncel olaylar ve insanlar arasındaki farklar üzerinde durmak amacı ile mürettebat etnik olarak farklı bireylerden oluşturulmuştur.

“Uzay Yolu” ismi, Kaptan Kirk, Mr. Spock vs. bugün dünyada en çok bilinen isimler arasındadırlar. Uzay Yolu’nun kültürel etkisi uzun yaşamını ve popülerliğini geride bırakmıştır. Günümüzde Uzay Yolu ve türevleri birçok ülkenin televizyonlarında yayınlanmaktadır. Hayranlar kendilerine Trekkie adını takmışlardır ve şovun etrafında bir alt-kültür oluşmuştur.

Uzay Yolu otomatik kapılar, tablet PC’ler, PDA’lar cep telefonları gibi bir sürü günümüz teknolojisi için esin kaynağı olmuştur. Işınlanma olarak tasvir edilen madde-enerji dönüşümünü popüler hale getirmiştir. Kaptan Kirk’in “Işınla, Scotty” (en:Beam me up, Scotty) ve doktorun “Ölmüş, Jim” sözleri halk diline girmiştir. 1976’da gelen mektuplar ve kampanyalar sonunda NASA ilk uzay mekiğini kurgusal yıldız gemisi Atılgan’a atıfla Enterprise (Atılgan) olarak isimlendirmiştir. (wikipedi)

Uzay Yolu macerası odaklı, bilgilendirici bir görsel de yakalamışken paylaşmamak olmaz. Star Trek’in ekran ve sinema macerasını aşağıdan inceleyebilirsiniz.

the-evolution-of-star-trek_5113e1172c0b6

blank

Öteki Sinema

Öteki Sinema editörleri Prometheus'un David'i gibi... Siz uyurken bile, hoşunuza gidecek yazıları buluyor, itinayla hazırlıyor ve yayına sunuyor. Öteki Sinema çalışıyor!

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

blank

Öteki'den Haber Al

Buna da Bir Bak!

blank

American Horror Story: My Roanoke Nightmare

Ryan Murphy, eleştirileri duymuş olacak ki 6. sezon My Roanoke
blank

Black Mirror / Kara Ayna (2011)

2011 yılında yayınlanan Black Mirror / Kara Ayna üç bölümlük