If İstanbul bağımsız filmler festivali bu sene kapılarını öncelikle sinema bloglarına açtı.
Bankalar Caddesi’ndeki çalışma ofislerine yaptığımız ziyarette bu sene If’in önem verdiği bölümleri ve yapacaklarını anlattılar. Kısaca değinmek gerekirse “People Power” bölümü bu seneki festivalin ana damarı olacak gibi. Bu bölümde Arap Baharı, Occupy dalgası gibi insanların toplu eylemleri, hareketlenmeleri ile ilgili ilginç yapımları görebileceğiz. People Power’ın ilk filmi ise Tahrir 2011: İyi, Kötü ve Politikacı. Gündemimizden düşmeyen Tahrir Meydanı’nda yaşananları konu alan ve festivallerde çok konuşulan Tahrir 2011: İyi, Kötü ve Politikacı şüphesiz bu bölümün en çok tartışılan filmlerinden biri olacak.
Bizi asıl ilgilendiren Nöbetçi Sinema, Fantastik Sinema gibi bölümler ile ilgili henüz fazla bir bilgi yok, ancak en azından artık klasikleşmiş bölümler olarak 2012’de de yerlerini koruyacaklarını biliyoruz. Ocak ayı ortaları gibi filmler netleşecek. Asıl güzel olan If İstanbul ekibinin bizle paslaşacak olması. Bakalım bu beraberlikten ne gibi bir sinerji çıkacak. Kendilerine bu sıcak toplantı için tekrar teşekkür ederiz.
Gelişmeleri yakından takip etmek için If İstanbul blogunu ve twitter sayfasını takip etmenizi öneririm.
Masis Üşenmez
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]
!f İstanbul AFM Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali ekibi 9 Aralık Cuma akşamı bloglarla bir araya gelerek fikir alışverişinde bulunmak üzere bir toplantı düzenledi.
Festivali başladığı ilk günden beri takip eden biri olarak !f İstanbul’un bendeki yerinin apayrı olduğunu vurgulamak isterim. Toplantıda da belirttiğim gibi !f İstanbul seneler geçtikçe bir parça ‘yumuşamış’ olsa bile hala sinemaseverler için on günlüğüne bir ‘kaçış’ imkanı sunmaya devam ediyor. Malum, ülkemizde çok fazla sayıda kaliteli festival yok. Bu yüzden !f İstanbul’a (gerçi artık Ankara da festivale dahil oldu) hepimizin sahip çıkması gerekiyor.
Henüz gösterilecek filmler tam olarak belli olmadığı için program hakkında bir şeyler söylemem mümkün değil. Ancak aldığımız haberlere göre artık kemikleşmiş olan bölümlerde yine birbirinden ilginç filmler izleyeceğiz. Bu senenin öne çıkacak olan bölümü “People Power” olacak gibi duruyor.
Olumlu geçtiğini düşündüğüm bu ilk toplaşma sonrasında benim !f İstanbul-Ankara’dan en büyük beklentim, çok fazla sayıda film getirmek yerine daha az sayıda, ancak daha çarpıcı filmlere yer vermeleri. Deyim yerindeyse gösterilecek olan filmler izleyicilere yumruk atıp sersemletmeli.
Murat Kızılca
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]
Blogların önemini kavrayan festival açılımları hızla devam ediyor.
En son !f İstanbul’un değişik dekorlu bürolarında Öteki Sinema ve (banubozdemir.com) için vardım. !f’i başından beri takip ettiğim için Murat Kızılca’nın dediği gibi ‘yumuşadıklarını’ biliyordum ama fazla üzerlerine gitmedim o anlamda. Çünkü bazen ufak değişimler şartlar gereği zorunlu oluyor. Masis bazı bölümlerden özellikle de Öteki Sinemacıların hoşlanacağı bölümlerden bahsetmiş. Ben geçen sene Açılıma Devam olan bu sene isim değişikliğiyle ‘barış’a dönüşecek olan bölüme dikkat çekebilirim. Bir de Dünyanın Çivisi, Fantastik Filmler ve olmazsa olmaz Gökkuşağı bölümü… Çevreci belgeseller bulursam acayip mutlu olurum ki aldığım tüyolara göre bolca varmış!
Geçen seneyi onuncu yıla ilişkin olarak on partiyle tamamlayan festival, artık ‘partiler bizi çok yoruyor’ dese de ‘daha fazla parti’ diyen ve blog olmadıklarını ilan eden bir grup vardı ki, ben yanlış etkinliğe geldiklerini düşündüm!
Sonuçta !f’in bu anlamlı buluşmasından biz de onlar da memnun kaldı zannımca. Biz yazarlar olarak ilgimizi çekecek bölümleri paylaşarak kalem oynatacağız, yönetmenlerle röportaj yapacağız ve bir festivali her şekliyle soluyacağız! Yani !f’e uygun olacağız, gelişmeleri izlemek için !f’i takip etmeniz yeterli.
Banu Bozdemir