İthaki Yayınları’nın sinema kültürü ve film yapımı üzerine eserler yayımlamak için geçen yıl başladığı İthaki Sinema kitaplığı dördüncü kitabı Sinema: Tarih-Kuram-Eleştiri ile devam ediyor. Dizide daha önce yazar ve yönetmen Rıza Kıraç’ın Sinemanın Temelleri, Marmara Üniversitesi’nde yaratıcı yazarlık ve kültürel çalışmalar alanında eğitim veren Serpil Kırel’in Kültürel Çalışmalar ve Sinema ve Bilgi Üniversitesi ile İstanbul Film Akademi’de senaryo hocalığı yapan Öktem Başol’un Senaryo Kitabı eserleri yayımlanmıştı. Yıl içinde Kafka’nın sinemayla ilişkisini ve Kafkaesk sinemayı inceleyen Franz Kafka ve Sinema ile Kubrick, Tarantino, Scorsese, Lynch gibi yönetmenlerin sinemasını inceleyen Şiddetin Mitolojisi gibi yerli ve yabancı birçok eser İthaki Sinema dizisine dahil olacak.
Sinema: Tarih-Kuram-Eleştiri
Sinema: Tarih-Kuram-Eleştiri, yedinci sanatın doğuşundan günümüze kadarki yolculuğunu önemli kuramcıların yazıları eşliğinde masaya yatırıyor.
Kitabın “Kuram ve Tarih” başlığını taşıyan ilk yarısı, sinema tarihine, kuram ve ideoloji bağlantısına, görsel biçime ve alımlama çalışmalarına yer veriyor. Eleştirel yaklaşımlara ayrılan ikinci kısımdaysa psikanalitik ve feminist eleştiriler ile tür eleştirisi yer alıyor. Seçil Büker ve Y. Gürhan Topçu’nun hazırladığı eser, sinemayı anlama yolunda değerli bir kaynak.
Senaryo Kitabı
Anadolu Üniversitesi – Sinema Kültürüne Katkı Ödülü
Senaryo Kitabı, 1000’e yakın film örneğinden yola çıkarak senaryo yazmanın kurallarını ve dramatik teknikleri sokaktaki insana ulaştırmayı hedefliyor. Öktem Başol, uzun-kısa metrajlı filmler, belgesel niteliğindeki yapımlar ve reklam filmleri için senaryo ve diyalog yazımını, karakter ve ortam yaratımını, ortaya çıkan senaryonun yapımcılara nasıl sunulacağını tüm ayrıntılarıyla okura anlatıyor.
Sinema ve televizyon sektörünün tüm alanları için faydalı ve güncel bilgiler içeren eser, öğrenciler için de başvuru kitabı niteliğinde.
İÇERİK: 1. Bölüm: Senaryo Bilgileri, 2. Bölüm: Senaryo Yazımı, 3. Bölüm: Dramatik Anlatım, 4. Bölüm: Naratif Yapı, 5. Bölüm: Senaryo Kurgusu, 6. Bölüm: Dramatik Elemanlar, 7. Bölüm: Diyalog ve Diğer Türler
Kültürel Çalışmalar ve Sinema
Sinemanın gündelik yaşamdaki yerine, seyircinin filmlerle ilişkisine, sinematografik düzenlemelerin sırlarına, film üretiminin ardında yatan temel oluşumlara ve filmlerin ilettikleri temsiller aracılığıyla aslında nasıl birer ideolojik düzenleme olduklarına dair kuramsal yaklaşımların bir araya getirildiği kitap, sinemayı seyirci, bakış, kültür endüstrisi ve temsil bağlamında irdeliyor.
Serpil Kırel’in çalışması, seyirci filmlerle baş başa kalınca neler yaşar, “bakmak” masum bir eylem olabilir mi, sinema öteki ile ilişkimizi nasıl düzenler, Doğu ve Batı birbirine nasıl bakar, Kültür Endüstrisi’nin üretimleri karşısında seyircinin konumu nedir gibi soruları; Hansen, Foucault, Mulvey, Hall, Spivak, Said, Adorno ve Benjamin gibi önemli kuramcıların yapıtları üzerinden tartışmaya açıyor.
Sinemanın Temelleri
Sinemanın Temelleri’nde yönetmen ve senarist Rıza Kıraç sinemanın doğuşundan bugüne kadar geçen süredeki değişimini ele alıyor ve film yapımının inceliklerini okura akıcı bir dille anlatıyor: On üç bölüme ayrılan kitap film kurgusu, görüntü yönetimi, oyuncu ile mekân seçimi ve film eleştirmenliği gibi sinema bileşenlerini masaya yatırıyor.
Hem Türkiye ile dünya sinemasının gelişimini hem de film yapımının ayrıntılarını öğrenmek isteyenler için Sinemanın Temelleri bir başucu kitabı.
Tayfun Pirselimoğlu’nun sunumuyla.