Hong Konglu Efsanevi Shaw Brothers Stüdyosu İmzalı 14 Film MUBI’de

MUBI, Çin sinemasının seyrini değiştiren ve Hollywood’a ilham kaynağı olan Shaw Brothers Stüdyosu’ndan 14 filmlik özel bir koleksiyonu izleyicilerle buluşturuyor. 22 Aralık’ta MUBI’de gösterime giren Shaw Brothers: Wuxia Savaşçıları ve Kung Fu Ustaları seçkisi, kahraman savaşçılar ve fantastik öğelerle dolu 14 klasikle kung fu ve wuxia türleriyle tanışmak için eşsiz bir fırsat sunuyor.

Asya sinemasının öncü film stüdyosu Shaw Brothers’ın büyük ses getiren filmlerinden oluşan dövüş filmleri seçkisi, MUBI’de hem türün hayranlarını hem de kung fu ve wuxia gibi özgün türlerle tanışmak isteyenleri bekliyor. Çin’in geleneksel sanatlarından esinlenerek kendine ait bir sinemasal evren oluşturan Shaw Brothers; gösterişli setleri, rengarenk kostümleri ve nefes kesici koreografileri ile Ang Lee ve Quentin Tarantino gibi ustaların yanı sıra, hip hop dünyasının yıldızlarından Wu Tang Clan gibi pek çok ünlü sanatçıya da ilham kaynağı oldu.

blank

Destansı kahramanlık ve intikam hikayeleri anlatan bu seçkideki filmlerde, Chang Cheh ve Lau Kar-leung gibi usta yönetmenler, adeta koreografi ve mizansen dersleri veriyor. Dövüş sanatları felsefesi, Çin efsaneleri, westernler ve Japon samuray anlatılarını beyazperdede benzersiz bir şekilde harmanlayan bu filmler, küresel çapta geniş bir hayran kitlesine ulaştı.

Shaw Brothers: Wuxia Savaşçıları ve Kung Fu Ustaları Seçkisi

  • The 36th Chamber of Shaolin / Feleğin 36 Çemberinden Geçenler
    (Lau Kar-leung, 1978)

Yönetmen Lau Kar-leung’un başyapıtı, akıllara kazınan kült dövüş sanatları filmleri arasında yer alıyor. Dövüşün ilkelerine odaklanarak dövüşçü yetiştirmenin detaylarına inen filmde Gordon Liu’nun çırağı, zarafet ve kararlılıkla intikama giden yolu yürüyor.

  • Legendary Weapons of China / Efsanevi Silahlar
    (Lau Kar-leung, 1982)

İddialı adının altında ezilmeyen bu filmi hem yazıp hem yöneten Lau Kar-leung, wuxia ile kung fu öğelerini ustalıkla harmanlarken filmde rol almayı da ihmal etmedi. Efsanevi silahlar, filmin akıllara kazınan finalinde havada uçuşuyor.

  • Five Fingers of Death / Ölümün Beş Parmağı
    (Jeong Chang- hwa, 1972)

1970’lerdeki kung fu çılgınlığının klasikleri arasında yer alan Jeong Chang-hwa imzalı film, Amerika’da da gişe rekorları kırdı. Dövüş sanatları efsanesi Lo Lieh’nin başrolünde yer aldığı film, yerçekimine meydan okuyan kanlı dövüş sahneleriyle iddialı bir intikam öyküsü anlatıyor.

  • Intimate Confessions of a Chinese Courtesan / Aşk Kölesi
    (Chor Yuen, 1972)

Usta sinemacı Chor Yuen bir yandan sanat sinemasına bir yandan da B tipi istismar filmlerine göz kırparak sıradışı bir başyapıta imza atıyor. Bir intikam öyküsüyle wuxia melodramlarını birleştiren film, zoraki seks işçiliğine getirdiği sert eleştiriyle Mizoguchi filmlerini andırıyor.

  • Heroes of the East / Şaolin Ninja’ya Karşı
    (Lau Kar-leung, 1978)

Kültürlerin çatıştığı bu romantik komedide kung fu ile Japon dövüş sanatları karşı karşıya geliyor. Gordon Lui ile Yuka Mizuno mükemmel bir uyum yakalarken, yönetmen Lau Kar-leung de bu filmde imza attığı dinamik dövüş sahneleriyle neden aksiyon türünün efsanelerinden olduğunu gösteriyor.

  • Five Deadly Venoms / Beş Zehir
    (Chang Cheh, 1978)

Zehir Çetesi olarak bilinen, kendilerine has dövüş tekniklerine sahip beş maskeli dövüşçü, Shaw Brothers’ın onlarca filminde boy gösterse de Beş Zehir, beyazperdede arzıendam ettikleri ilk film. Tarantino’nun da favorileri arasında yer alan Chang Cheh imzalı film, kültleşmiş bir cinayet öyküsü.

  • Five Elements Ninjas / Beş Element Ninjaları
    (Chang Cheh, 1982)

Kung fu filmlerinin altın çağı sona ererken Shaw Brothers ile çalışan usta sinemacılar, dövüş sanatları dünyasının öğretilerini sorgulamaya başladı. Canlı renkleriyle dikkat çeken Chang Cheh imzalı bu kanlı epik, intikam arayışını nihilizme vardırıyor.

  • The Eight Diagram Pole Fighter / Görünmez Savaşçı
    (Lau Kar-leung, 1984)

Görünmez Savaşçı, Lau Kar-leung’un kariyerinin ortalarında çekilmiş olsa da türün kalıplarıyla yüzleşen bir geç dönem filmi havası taşıyor. Muazzam set dekorlarıyla dikkat çeken film, resmettiği manevi yorgunlukla Çöl Aslanı filminin kung fu versiyonu gibi.

  • Dirty Ho / Kirli Ho
    (Lau Kar-leung, 1979)

Usta yönetmen Lau Kar-leung’un efsanevi kung fu komedisi Kirli Ho, akrobatik bir zarafet ile deli dolu komedi öğelerini harmanlayan dövüş sahneleriyle benzerlerinden ayrılıyor. Gordon Liu ve Wong Yue, unutulmaz bir gözükara usta-talihsiz çırak ikilisi yaratıyor.

  • Crippled Avengers / Kötürüm İntikamcılar
    (Chang Cheh, 1978)

Engelli kahramanlar, kung fu’nun fiziksel zorlukları aşma yolundaki gücünü kanıtladığı için wuxia geleneğinin ayrılmaz bir parçası haline geldi. Zehir Çetesi’nin çoğunluğunu bir araya getiren Chang Cheh unutulmaz dövüş sahnelerine imza atarken, çete üyeleri de engellerini silah haline getiriyor.

  • Come Drink with Me / Sarhoş Büyük Usta
    (King Hu, 1966)

Cheng Pei-Pei’nin (Kaplan ve Ejderha) unutulmaz performansıyla bu kadın odaklı başyapıt, 1960’larda wuxia türünün yeniden doğuşunun fitilini ateşledi. Kapalı mekanlardan ustaca faydalanan yönetmen King Hu, başkahramanın balerinleri andıran maharetiyle büyüleyici bir koreografi yaratıyor.

  • Fists of the White Lotus / Beyaz Nilüfer Klanı
    (Lo Lieh, 1980)

Tarantino’nun ikinci Kill Bill filminde usta dövüşçü Pai Mei’yi canlandıran Gordon Liu, intikam için kadınlara özgü bir dövüş tekniği öğrenen acemi bir öğrenciye hayat veriyor bu filmde. Ölümün Beş Parmağı filminin başrolündeki Lo Lieh’nin yönettiği, kaçırılmayacak bir kung fu klasiği.

  • The Boxer from Shantung / Şantunglu Dövüşçü
    (Chang Cheh, Hsueh Li Pao, 1972)

Adaletsiz ve acımasız bir dünyada ahlak kuralları ne işe yarar? Chang Cheh, bu dönem filminde işte bu soruya cevap arıyor. Usta koreograf Lau Kar-leung’un kurguladığı aksiyon sahneleriyle Şantunglu Dövüşçü, Shaw Brothers yapımlarında görülen en kanlı dövüş sahnelerinden biriyle sona eriyor.

  • The One-Armed Swordsman / Kolsuz Kahraman
    (Chang Cheh, 1967)

Unutulmaz wuxia klasikleri arasında yer alan bu intikam öyküsü, başroldeki Jimmy Wang Yu’yu yıldız mertebesine ulaştırdı. Yönetmen Chang Cheh, Shaw Brothers yapımlarının üslubunu geliştirerek bu filmlere damga vuran abartılı numaraları, ustalığı ve soyutlama becerisiyle bir üst seviyeye taşıdı.

blank

Öteki Sinema

Öteki Sinema editörleri Prometheus'un David'i gibi... Siz uyurken bile, hoşunuza gidecek yazıları buluyor, itinayla hazırlıyor ve yayına sunuyor. Öteki Sinema çalışıyor!

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

blank

Öteki'den Haber Al

Buna da Bir Bak!

blank

House of the Dragon ve Targaryen Hanedanı Soyağacı

Game of Thrones evreninde bizi iki yüz yıl öncesine götüren
blank

The Haunting of Bly Manor İlk Kareler

Henry James uyarlaması The Haunting of Bly Manor / The