Yumruklar ve uçan tekmeler barındıran klasikleşmiş Kung Fu filmleri listesi şu şekilde…

Fist of Fury (1972)

Yönetmen: Wei Lo

Çin dövüş sanatları filmlerine uluslararası yaygınlık kazandıran kişi, bu listenin olmazsa olmazıdır. Fist of Fury’de Bruce Lee ikinci başrolünü (The Big Boss’dan sonra) ve en acımasız rolünü canlandırır. Japon işgalindeki Şanghay’da geçen intikam hikâyesinde, efsanevi Kung Fu ustası Huo Yuan-jia’nın ölümünün kurgusal olaylarına yer verilir. Lee, intikam almak için yanıp tutuşan öğrenci Chen Zhen rolüyle işgal güçlerine karşı durarak, ustasının ölümünden sorumlu olanları yakalamak için yanıp tutuşur. Big Boss ile olan dövüşüyle Lee ikonikleşmiştir, ancak Fist of Fury’nin sonundaki sahne onu efsaneden mite dönüştürür.

En iyi dövüş: Lee nunçaku ve markalaşmış nidaları eşliğinde Japon zorbalarının hakkını verir. Lo’nun yüksek ve eğik açılı çekimi ile Sergio Leone-vari zoomları, Lee’nin efsane haline gelmesinin önünü açar.

King Boxer (1972)

King Boxer (1972)

Yönetmen: Jeong Chang-hwa

Quentin Tarantino’ya Kill Bill için ilham veren film. İş, eski tür Kung Fu’ya geldiğinde King Boxer’ın göz ardı edilemeyeceği bir gerçek. Western dünyasını tanıtmaktan sorumlu Lo Lieh, Bruce Lee ekranda belirmeden önce dövüş sanatlarının yıldızı konumundaydı. Kung Fu müsabakasında çeteyi dağıtmak için Iron Palm tekniğini öğrenen Chih-Hao, ya farkına vardığı becerilerinin hepsini kullanacak ya da güçlerinin sorumluluğuna karşı tetikte kalma konusunda seçim yapacaktır. King Boxer’ın doğu ve batının popüler kültürlerini etkilediğini fark etmemek olanaksız, eğer Kung Fu’nun 70’lerdeki tarihine yolculuk yapmak istiyorsanız, başlamak için buradan daha iyi bir yer olamaz.

 En iyi dövüş: Sirenler çalar… Lo’nun eli kızarır… Iron Palm serbest kalır!

Dirty Ho (1976)

Dirty Ho (1976)

Yönetmen: Liu Chia-liang

Bu listede Lau Kar-leung’nin adını yönetmen olarak çokça göreceksiniz. Oyuncu ve yönetmen 70’ler ve 80’lerdeki eğlenceli ve saygısız Kung Fu’dan sorumludur, koreografilerdeki şakacı yanı Stephen Chow ve Jackie Chan’in Chaplin-vari maskaralıklarda bulunmalarına öncülük eder. Sırf etkileyici ve sınırsız yaratıcılık için Dirty Ho eski tür heyecanlarla doludur. Gordon Liu orta sınıf şarap tüccarı olarak ekranın tozunu attırarak dövüş becerilerini dolandırıcı Ho’dan (Wang Yue) gizlemektedir. Giderek artan hayal gücü ve yaratıcılık, yoğun ve hızlı bir şekilde ilerler.

En iyi dövüş: Liu kibar görüntüsünü takınırken, iki suikastçıyı şarap tatma bahanesiyle kontrol altına alır ve orkestra hızlı ve sert bir şekilde olaya hareket katar. Belalı düşman Lo Lieh’e karşı son dövüş tarif edilemez güzelliktedir.

The 36th Chamber of Shaolin (1978)

The 36th Chamber of Shaolin (1977)

Yönetmen: Lau Kar-leung

Gordon Liu, Shaolin tapınağına girip gizli dövüş tekniklerini öğrenmek isteyen öğrenci rolünde karşımızda. Öldürülmüş babasının intikamını almadan önce girdiği bu tapınakta, başarılı olmak için birçok zorlu engelli aşmak zorundadır.

En iyi dövüş: Lau Kar-leung her zaman iyi dövüşü sevmiştir ve bu filmde bunun hakkını vermekte. Esprili ve yaratıcı montaj, filmin yarısından fazlasına hâkim.

Mad Monkey Kung Fu (1979)

Mad Monkey Kung Fu (1979)

Yönetmen: Lau Kar-leung

Bu gülünç filmde rol arkadaşı, dövüş sanatı ustası Hsiao Ho tarafından küçük görülse bile oyuncu-yönetmen Lau Kar-leung’nin Kung Fu yeteneklerine göz atmak için harika bir olanak sağlar. Bilindiği gibi meşhur Monkey Style egzersizleri filmin en güçlü sekansını ve yönetmenin en iyi performansını sergiler. Maymun olarak yaşamanın gösterildiği sahne ağızda kötü tat bırakabilir, ancak filmden enerji fışkırıyor.

En iyi dövüş: Ne yazık ki, Hou’nun maymun kostümüyle dövüştüğü sahne çok kısa, bu sebeple en iyi dövüş onuru Liu, Ho ve Lo Lieh arasındaki son dövüş sahnesine gidiyor.

The Prodigal Son (1981)

The Prodigal Son (1983)

Yönetmen: Sammo Hung

Efsane aksiyon ustası Sammo Hung’ın işlerine yabancıysanız, başlangıç için mükemmel bir film. Bir yönetmenin keskin bakışı ve performansıyla farklılık kattığı Knockabout (1972), Enter the Fat Dragon (1976), Eastern Condors (1987) ve Pedicab Driver (1989) filmleri, Bruce Lee, Jackie Chan ve Wong Kar Wai ile yaptığı ortak çalışmasından daha ünlü. Wing Chun tarzı dövüşe yer veren bir Kung Fu klasiği olan The Prodigal Son filminde, şımarık zengin bir çocuğun Kung Fu ustasına dönüşmesi anlatılır. Hung’ın dinamik yönetiminin olayları canlı tutması dışında, Yuen’in sondaki gösterisine kadar fiziksel ve ruhsal gelişmesine tanık oluruz.

En iyi dövüş: Sammo Hung ve Lam Ching-ying’in eksantrik eğitimleri göz kamaştırıyor.

Iron Monkey (1993)

Iron Monkey (1993)

Yönetmen: Yuen Woo-ping

Crouching Tiger, Hidden Dragon (2000) ve The Matrix’e (1999) havada akrobatik hareketleri ekleyen Yuen Woo-ping, 70’ler Kung Fu sinemasında koreograf ve yönetmen olarak adını duyurdu. Crouching Tiger’ın başarısının ardından, Donnie Yen ve Yu Rongguang’lı Iron Monkey’de Yuen kişisel tarzını devam ettirir. 19. yüzyıl Çin halk kahramanı Wong Fei-hung’un -bu Robin Hood hikâyesi ekranda Jackie Chan, Sammo Hung ve Jet Li’ye kadar herkes tarafından oynandı- çocukluk döneminde geçen film, Ang Lee filmlerindeki atmosfer eksikliğine sahip olabilir ancak tekmeler ve yumruklar havada uçuşurkenki enerjisi bu açığı kapatıyor.

En iyi dövüş: Olağanüstü son sahnede çubuklar üstündeki dövüş, Hollywood’un erkenden kolları sıvadığının bir göstergesi.

Fist of Legend (1994)

Fist of Legend (1994)

Yönetmen: Gordon Chan

Superstar Jet Li’nin kemik kıran Chen Zhen rolü, daha önceki Fist of Fury’dekinden daha agresif. Yuen Woo-ping’in koreografisiyle bu yeniden çevrim Bruce Lee klasiği, Şanghay’ın Japon işgalini daha derinlemesine işler ama Fist of Fury’deki aksiyon sahnelerine daha çok hareket katar. On yılı aşkın süreden sonra bu film Jet Li’yi uluslararası arenaya taşır. Karizmatik oyuncu ağzı açık bırakacak hıza ve dövüş yeteneğine sahiptir. Bruce Lee’nin ikonik rollerini hayata geçirebilecek kişi sayısı oldukça azdır.

En iyi dövüş: Fist of Fury dövüşmeye dair birçok tüyo barındırıyor ancak gözleri bağlı olarak atılan bir iki yumruk ve son dövüş ile Fist of Legend tekmeyi basıyor.

Drunken Master 2 (ya da The Legend of Drunken Master, 1994)

Legend of the Drunken Master (1994)

Yönetmen: Lau Kar-leung

Hızdan bahsetmişken… Yüzün üzerinde filme imza atan Jackie Chan’in filmlerine nereden başlanması gerektiğini kestirmek oldukça zor. 1978 yapımı Kung Fu filmi Drunken Master serisinin kopyası sadece Jackie Chan’in en iyilerinden değil, aynı zamanda en iyi aksiyon filmlerinden biri. Chan ve yönetmen Lau Kar-leung’nin (aynı zamanda oyuncu) çay evinde, baltalı 200 adama karşı dövüşleri gelmiş geçmiş en iyi dövüş sahnelerinden.

En iyi dövüş: Çay evi dövüş sahnesinin en iyi sahnelerden biri olduğunu söyledik mi? Evet öyle, ta ki karate hareketlerinin öğrenildiği sahneye kadar. Jackie Chan’in Ken Lo’ya karşı son dövüşü tek kelimeyle olağanüstü.

Ip Man (2008)

Ip Man (2008)

Yönetmen: Wilson Yip

Uluslararası başarı elde eden bu modern Kung Fu filmi Ip Man’de, Bruce Lee’yi eğitmekten sorumlu adamın hikâyesi anlatılır. Donnie Yen savaş çıktığında olayların içine zorla sürüklenen barışçıl aile babası rolüyle müthiştir. Tarih dersi almak için Ip Man iyi bir tercih olmayabilir.

En iyi dövüş: Çin’in Wing Chun’u, Japon karatesine karşı.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]

Kaynak: bfi.org.uk

Çeviri: İrem Naz Güvel[/box]

blank

Öteki Sinema

Öteki Sinema editörleri Prometheus'un David'i gibi... Siz uyurken bile, hoşunuza gidecek yazıları buluyor, itinayla hazırlıyor ve yayına sunuyor. Öteki Sinema çalışıyor!

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

blank

Öteki'den Haber Al

Buna da Bir Bak!

blank

10 Planda Yalnızlık ve İletişimsizlik

Yeni Türkiye sinemasından manzaralar... 10 planda iletişimsizlik ve yalnızlık...
blank

Top 11: Küvette Dehşet

Küvette Dehşet adını uygun gördüğümüz bu listede, korku sinemasının en